Sevgili anne-babalar, yarıyıl tatilinin başlamasına sayılı günler kala, oldukça önemli bir sorum var sizlere ’’ Karneleri Almaya Hazır Mısınız? ’’
  …
     Ailelerin çocuklarının karnelerine gösterdikleri tepki, çocukların, kendileriyle, performanslarıyla ilgili algılarını oluşturabilir, kaygılarını arttırabilir, azaltabilir. Hatta olumlu ya da olumsuz bir benlik algısı oluşturabilir. Hoşnut olmadığınız sadece belki de, matematik notudur, fakat verilen tepkilerle, ağızdan çıkan cümlelerle çocuğunuzun kendisiyle ilgili olumsuz düşüncelere sahip olmasına, motivasyonunun düşmesine veya kendine olan güveninin zedelenmesine sebep olabilirsiniz.
    Peki, karneler karşısında tutumumuz nasıl olmalı?
    Öncelikle sevgili anne-baba, karnenin değerlendirmesini çocuğunuzla birlikte yapmalısınız. Karneyi elinize alır almaz, olumsuz tepkiler vermekten kaçınmalısınız. Eğer karnenin kötü olduğunu düşünüyorsanız dahi, bu  sizi çok üzdüyse veya öfkelendirdiyse bile doğru olan, sakinliği korumaktır. ‘’ Sana bilgisayar, telefon yasak, tatil boyunca ders çalışacaksın, tembel vs.’’ tarzında cümleleri sıralamadan önce… çocuğun başarısında veya başarısızlığında okul ve ailenin de rolünü hatırlamalısınız.
      Sorunu bulmaya, çözüm üretmeye, belki birlikte plan yapmaya, hedef belirlemeye ihtiyacınız vardır. Cezaya, yıl sonu vaatlerine yönelmektense ‘’ sen neler yapabilirsin?,  anne-baba olarak bizler ne yapabiliriz?’’ sorularına birlikte yanıt aramak en doğru olandır; çünkü diğer alternatifler sadece geçici çözümler olacaktır.
    Bana kalırsa, en önemli detay da, karnedeki notlar uğruna çocuklarınızla olan ilişkilerinizin zedelenmemesidir. Eğer karneyi çocuğu kıyaslamadan, yargılamadan, suçlamadan, cezalandırmadan değerledirirseniz çocuğunuzun başarısını olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Aksi bir tutum sergilediğinizde ise, ders başarısını olumsuz etkileyebileceğiniz gibi aile içi ilişkileriniz de bu durumdan olumsuz etkilenebilir, çocuğunuz sizlerden uzaklaşabilir.
   Çocuğunuzun kendi performansına odaklanmalısınız, sınıf arkadaşlarına, kardeşlerine veya yaşıtlarına göre bir kıyaslamaya girmekten kaçınmalısınız. Çocukların gelişim özellikleri birbirinden farklı olduğu gibi, şartları, ilgi alanları da birbirinden farklıdır. Önemli olan çocuğun bireysel olarak gelişimine, başarısına odaklanmaktır. Karnesindeki tüm notlar yüksek diye yaşam boyunca çok başarılı veya notları düşük diye de yaşam boyunca çok başarısız olacağı fikrine kapılmamalısınız. 
       Notları yüksek olan çocuklarımıza karşı tutumlarımız da ölçülü olmalı, büyük ödüllere yönelmektense, başarısının sizi mutlu ettiğini dile getirmek çok daha özel ve anlamlı olacaktır.
     Çocuğunuzun karnesi onun tüm hayatını etkilemeyebilir; fakat karneye atfettiğiniz değer, sizin tutum ve davranışlarınız çocuğunuzun tüm hayatını olumlu veya olumsuz etkileyebilir .
        Çocuklarınızla bol bol oyun oynadığınız, sohbet ettiğiniz, güzel anılar biriktirdiğiniz bir tatil dönemi olması dileğiyle;
     Sevgiyle kalın.
     Sultan UNCU
     sltnuncu @outlook.com