Dün dünya kediler günüydü…

Hepimizin sevgilisi bu candan yaratıklar ayrıca bizim yaşamı da paylaştığımız komşularımız…
Kediler pek çok açıdan insan hayatını daha değerli ve sağlıklı kılıyor. Uzmanların pandemi sürecinde 2000’in üzerinde hayvan sahibi ile hayata geçirdiği anket sonuçlarına göre kediler, karantina döneminin gizli kahramanları. Çünkü, pek çok kedi sahibi, kedileri sayesinde pandemi sürecinde mutluluklarını koruyabildiklerini ifade ediyor. Yapılan araştırmaya göre, ankete katılan kedi sahiplerinin yarısından fazlası (yüzde 57) karantina sırasında kendilerini daha az yalnız hissettiğini ve yüzde 49'a yakın bir kısmının evcil hayvanlarının son birkaç ay içinde endişelerini azaltmaya yardımcı olduğunu belirtiyor.
Antik kökenleri tam olarak bilinmese de en az 9.500 yıl öncesine giden kedilerin kökeni, Orta Doğu'da ziraatin başladığı dönemlere kadar gider. Yaklaşık 9 bin 500 yıldır insanoğlu ile olan kedigillerin özel günü de vardır. Yaşadığı zorluklara farkındalık yaratmak için ortaya çıkan Dünya kedi günü, çeşitli ülkelerde de kutlanıyor.  Dünya Kediler Günü nedir, neden 17 Şubat’ta? Dünya Kediler Günü nasıl ortaya çıktı?
DÜNYA KEDİLER GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?
Dünya Kedi Günü olarak da bilinen Uluslararası Kedi Günü, 2002 yılında ortaya çıkmıştır. Sadece insanların ve kedilerin paylaştığı dostluğu kutlamak için değil, aynı zamanda kedilerin güvenliğini ve refahını teşvik etmek için ortaya çıkan Uluslararası Kediler Günü, Uluslararası Hayvan Refahı Fonu tarafından insanların kedi arkadaşlarını onurlandırmak için  kedileri destekleme günü olarak ortaya çıkmıştır.
YAŞAM BOYU BİRLİKTELİKLER İÇİN, DÜZENLİ SAĞLIK KONTROLLERİ ŞART
Yavruluk döneminden itibaren kedilerin düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçirilmesi, onların yaşam kalitesi, sağlık ve refahları için çok önemli. Royal Canin Türkiye liderliğinde İpsos tarafından* geçtiğimiz yıl 882 kedi sahibi ile gerçekleştirilen anket çalışmasına göre, ülkemizde kedi sahiplerinin yalnızca yüzde 17’si kedilerini düzenli sağlık kontrolleri amacıyla veteriner kliniğine götürüyor. Veteriner klinik ziyaretleri gerçekleşmesi halinde ise, bunun en temel nedenleri arasında ‘kedilerin hastalık semptomu göstermesi’ belirtiliyor. Oysa, doğaları gereği hastalık semptomlarını geç yansıtma eğiliminde olan kedilerin hastalıkları gün yüzüne çıktığında, geriye dönülebilmesi için geç kalınmış olunabiliyor.
Bu nedenle Royal Canin her yıl veteriner hekimler, meslek odaları ve dernekleri ile işbirliğinde “Kedinizi Veteriner Hekimine Götürün” ulusal farkındalık kampanyasını düzenliyor. Altta yatan bir rahatsızlığın olmadığı durumlarda, kedilerin mutlaka yılda en az bir kez sağlık kontrolünden geçirilmeleri gerektiği vurgulanıyor. Hastalıkların önlenebilmesinde, erken teşhisinde ve etkisinin azaltılmasında koruyucu sağlık hizmetlerinin, kedilerin sağlık ve refahı üzerindeki yaşamsal öneminin altı çiziliyor.
HER 10 KEDİ SAHİBİNDEN 8’Sİ İÇİN, VETERİNER KLİNİK ZİYARETİ ZORLU BİR SÜREÇ
Her 10 kedi sahibinden 7’si, kedilerinin ‘iyi hissetmediğini gözlemlediklerinde’ öncelikle bu konuda tecrübe yaşamış kişiler ile iletişime geçiyor, semptomlar hakkında internetten araştırma yapıyor veya kedilerinin gerçekten hasta olup olmadığını anlamak için 1 gün bekliyor. Hastalık semptomları belirdiğinde vakit kaybetmeden sağlık kontrolü için veteriner hekimine götürenlerin oranı ise, yalnızca yüzde 24.
Klinik ziyaretlerinin beklenen sıklıkta gerçekleşmemesinin ardında yatan en temel neden ise, kedi sahiplerinin klinik ziyaretleri sürecinin kedilerinde yarattığını düşündüğü ek stres faktörleri. Buna göre, kedi sahiplerinin yüzde 45’i muayene öncesinde, esnasında ve sonrasında yaşanılan stresin, veteriner klinik ziyareti sürecinde onları en çok zorlayan konu olduğunu belirtiyor. Kedi sahiplerinin yüzde 20’si klinik yolculuğu sırasında yaşanılan bu stresi, en çok zorlanılan konu olarak ifade ederken; yüzde 14’ü en çok kedisini taşıma çantasına yerleştirirken zorlanıyor. Kedi sahiplerinin yüzde 80’e yakını ise, veteriner klinik ziyaretinin daha kolay bir süreç olması halinde, kedilerini çok daha sık sağlık kontrollerinden geçireceğini belirtiyor.