Zonguldak stadyumu için, kapanacaktı, yıkılacaktı söylentileri yeniden dillendirilmeğe başlandı. Bir kaç yıldır bu durum hiç değişmeden sürüyor. Ama çare üretilmiyor. Bir kısır döngüde konu her yıl tartışılıyor. Oysa şehrin kapasitesi bu kadar. Dağ taş dolmuş, taşıyor! SSK Hastanesi için de uzun süre yer arandığını da hatırlayalım.  Daha önce irdelediğimiz bu konu ilgili yazdıklarımızı yeniden düzenleyerek kamuoyunun bilgisine sunmanın yararlı olacağını düşündüm.

KENTLER KENDİ YÜKÜNÜ TAŞIYAMIYOR

Zonguldak’ın merkezi ile ilçe ve beldelerini şöyle kabaca bir gözden geçirdiğimizde görülecektir ki bütün yerleşim yerlerinde kent yapılanmaları ancak kendi yüklerini taşıyabilir durumdadır. Büyük boyutlu yatırım yapılacak yerleri yoktur. Zonguldak merkez, Devrek, Gökçebey, Filyos, Çatalağzı, Kilimli, Kozlu, Beycuma, Filyos ve diğer yerleşim yerleri de aynı konumda. Saltukova’yı Çaycuma’nın devamı gibi görebiliriz. Kozlu-Zonguldak  hattı ayrı tutulursa bu yerleşim yerlerinin henüz rahat, düzenli yolları bile yoktur. Bu  görünüm, belirtilen kent merkezlerindeki büyük sıkışıklığı gösteriyor.

Çaycuma bu anlamda en ferah yer sayılabilir. Bir yanıyla Filyos Vadisi boyunca geleceğe dönük bir düzenleme ve planlamayla taa Filyos’a  kadar dayanabilir. Bir yanıyla da aynı bakış açısıyla Gökçebey kavşağına kadar uzanabilir. İşin teknik boyutunu, şehircilik hesaplarını bilemem. Ancak çevremize kabaca bakıldığında gördüğüm gerçeklik budur. Kuşkusuz bu bakış açısını, belediyeciler, ilgili  teknik heyetler, mühendisler  çok önceden görmüş de olabilirler.

STAD YERİ İLE İLGİLİ ÖNERİLER

Namık Kemal, “Barika-i hakikat müsademe-i efkârdan çıkar”(fikirlerin çarpışmasından  hakikatin ışığı doğar/çıkar) diyor. Bizim de amacımız fikrin fikire yol açması, fikir jimnastiği yapmak! Diyeceklerimiz uyar ya da uymaz orasını bilemem. Bunlar epeydir kafamda dolaşan düşünceler, Çaycuma düşleri. Başkan Kantarcı’nın seçim çalışmaları sırasında açıklanan daha kapsamlı bir projesi olduğunu biliyoruz.

1- Filyos Çayı ıslah çalışmaları sonunda ırmak boyunca kazanılacak arazilerin sosyal-kültürel projeler için olduğu kadar, sportif amaçlı projeler için de kullanılabileceği düşünülebilir.  Bu nedenle burada içinde “Spor Sağlık Merkezi” ayrıca “Aletli Jimnastik Salonu” ünitelerinin de bulunduğu “büyük bir spor kompleksi” kurulabilir.  

2-Çaycuma’da bir stadyum var. Futbol maçları yapılıyor, tören ve gösteriler burada  düzenleniyor. Bizim düşlediğimiz ise, merkezi olarak tüm bölgeye hizmet verebilecek, gerektiğinde ulusal düzeyde maçların bile oynanabileceği büyük bir Çaycuma Stadyumu. Zira, Zonguldak merkezde ve diğer ilçelerde stadyum yapılacak arazi/alan yok.

Takımlar, taraftarlar Zonguldak’tan araçlarına binecekler, 40 dakika sonra Çaycuma  stadyumunda olacaklar. Bu nedenle Nadır Deresi yolu üzerinden gidilen eski Beycuma yolu yeniden düzenlenebilir, kısaltılabilir, Zonguldak asfaltına kısa ve kestirmeden çıkılabilir. Belki  daha kısa olabilecek başka bir yol da bulunabilir.

Bu arada Başkan Bülent Kantarcı’nın Çaycuma’yı Zonguldak’a 25 dakikada bağlayabilecek çevre yolu projesi de eş-zamanlı düşünülmeli. Takımlar, taraflar, İstanbul’da bir semtten bir stada ne kadar zamanda gidebiliyor bir düşünülsün. Çaycuma hattı daha kısa olacaktır. Ayrıca uçakla da bu stada ulaşmak mümkün görünüyor.  Böylece Hava yolu da hareket kazanabilir.

3-Çaycuma’ya, yine tüm bölgeye ve okullara, kulüplere hizmet verebilecek bir “Atletizm Stadyumu” da düşünülebilir. Çok da güzel olur, Çaycuma’ya yakışır. Bölge sporuna kaynaklık eder. Şu an elde bulunan stad, eğer daha büyüğü yapılacak olursa, sanıyorum “atletizm stadı”na dönüştürülebilir.

4-Zonguldak geçmişte atletizmde Türkiye ve Balkan şampiyonları yetiştirdi. Milli atletlerimizden (rahmetli emekli albay) Cemil Köktürk’ün gençleri heveslendirmek için, At Koşuları öncesinde yapılan sportif etkinliklerde atların koştuğu o bozuk pistte-parkurda koştuğunu çok iyi hatırlıyorum. Yeni şampiyonlar burada yetiştirilebilir.

5-  Kazanılacak o alanlarda Çaycuma’ya biri çalışmalar, diğeri karşılaşmalar için  “Tenis Kortu” düşünülebilir. Çevresi iyi düzenlenmiş bir Tenis kortunun da bölgenin ve Çaycuma gençlerinin sportif çalışmalarına çok katkı sağlayacağını, kentimize ayrı ve özel bir değerlilik katacağını düşünülebilir. Tenis Federasyonu bu işe sıcak bakar diye  umuyorum.

6- Yine bu anılan bölgede kent halkına hizmet edecek, yetişen gençlere yüzme ve su sporları öğretilecek, gerektiğinde bölgesel-ulusal yüzme yarışmalarında kullanılabilecek kapasitede ve çevre düzenlemesi içinde bir “Olimpik Havuz” yapılabileceği de düşünülmeli.

7- Düzenlenmiş ırmak sahili boyunca herkesin yararlanabileceği, sağlık amaçlı “Yürüme, Koşma Pistleri” yapılabilir. Çevresinde kapalı-açık oturma yerleri, kahvaltı da yapılabilen  çayhaneler de düşünülebilir.

ZONGULDAK PAYLAŞMAYI BİLMELİ

“Filyos Vadisi Projesi” merkezinde bir yerleşim yeri olması hesabıyla Çaycuma’nın, gelecekte  önemli bir merkezi işlevi olacağı açıktır.  Filyos Vadisi Projesi hayat bulduğunda; 40-50 yıllık bir gelecekte “Çaycuma-Saltukova-Filyos”un(Perşembe-Karapınar-Nebioğlu) bir büyük “Anakent” oluşturabileceği,  -Gökçebey  ve Devrek ile birlikte-, merkezinin de Çaycuma olabileceği  düşlerimiz ve hesaplarımız arasında yerini almalıdır.

Şu anda görünen gerçek Çaycuma’nın, Belediye çalışmaları ile düşünsel, biçimsel, yaşamsal yapıda olsun büyük bir değişim içinde olduğudur. Başkan Kantarcı, yaşadığı kenti, köy-kasaba görüntüsünden kurtararak, süratle “yaşanacak çağdaş bir kent”e dönüştürüyor. Bu bakış açısı ile yapılanlar, elbette Kantarcı’nın ileri görüşlülük, bilgi, deneyim  ve donanım gücünü, şehircilik anlayışını gösterdiği gibi, Zonguldak coğrafyasında Çaycuma’nın yerini ve önemini de belirgin kılıyor.

Kantarcı Çaycuma’yı adeta yukarıda sözü edilen geleceğe hazırlıyor gibidir. İl merkezine baktığımız zaman görünen o ki  adım atacak yer kalmamıştır. Gazipaşa caddesinde yürüyebilmek bile mesele halindedir. Diğer yandan Zonguldak il olmanın gereği olarak da  bütün birimleri bünyesinde toplamıştır, içine tıkıştırmıştır. Paylaşmayı hiç düşünmemiştir.

Üniversite kampüsü bile o küçük alana sıkıştırılmıştır. Çaycuma başlangıçta alan tahsisi yapma  hazırlığına girse bile göz ardı edilmiştir. Yapılacak veya yeniden düzenlenecek sağlam ve rahat ulaşım ağı ile, Zonguldak merkezini hafifletecek ilçelere doğru transferler, sportif birimler başta olmak üzere  planlanmağa başlanmalı ve gerçekleştirilmelidir.