Henüz on dokuzlu yaşlarda duyduğumuz sözlerdi bunlar '' kızlar kahve içmez nişanlısı kara olur''
Aman Allahım! Şimdi bunu aynı yaştaki kızlara deyin de, bakalım cevapları ne olur. Bizler, saf saf inanıyormuşuz!.
Abim, o yıllarda yeni meşhur olmuş Almanya daydı. İzine gelirken getirdiği naylon giyisilerin arasından hazır kahve de çıkardı ve derdi ki, ''içmeyin ha!! misafirlere verirsiniz''. Biz, yani komşu kızları, kardeşim falan sırf yasak olmasının cazibesinden midir nedir , gizli gizli öyle bide keyifle içerdik ki, sormayın. Hem de öyle fincanla değil, su bardağıyla içerdik.. (evimizde kupa mupa yoktu ki). ''Olursa olsun kara'' diyerek. Kara nişanlının da suçu neyse öyle derlerdi işte.
Olmadı valla. Tam tersine benim nişanlı da sarı oldu, kız kardeşiminki de .
 
Acaba diyorum şimdi, kahve kıtlığından mı uydurmuştu bunu büyükler!.. Evlere bayramdan bayrama alındığını hatırlıyorum da... Ya da, ne bileyim ''bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı olur'' dedikleri bir şeydi kahve, öyle çocuklara verip de ayağa mı düşürmüyorlardı .
Misafir değerliydi o zamanlar, (şimdi, kimse gelmese diye bakıldığına şahit oluyorum)sıkça gelinir gidilirdi... Belki de o yüzden evde kahve bitmesin diye söylenmiş olabilir. Eve gelen misafire önce kahve ikram edilirdi. Sonra çay vs... Mahcup olmamakta vardı işin içinde .
Şu bir gerçek ki, hala yaşlılardan bu sözü duyuyorum '' kızlar kahve içmez, nişanlısı kara olur'' . Oysa bir bilseler kahveden geçtim, kızlar artık neyi içmiyor ki...(İçmeyeni tenzih ederim tabii hemen üzerine alınmasın). Konu içip içmemekte değil zaten, bu sözün nerden çıktığıyla ilgili. Bilen varsa beri gelsin.
 
Bayram geldikçe, gelmeyen misafire ikram edilemeyen bayat kahveleri bir güzel tazeleriz.Tabii misafir bekliyorsak! Yoksa sorun yapmayın canım;nasılsa evde olmayız, her misafir gelişinde kaçarız bir yerlere! (bu kez de, dört gözle yol gözleyenler alınmasın.)Kahve pişirenleriniz bol olsun.Misafir geliş gidişleriniz de.
 
Kızım, kahveleri yapar mısın !
2006-Gülden IŞIK