Akşamüstü peş peşe gelen telefonlar, mesajlar ve bir panik havası. Zonguldak’ ta olağanüstü bir hareketlenme. Gelen video ve fotoğraflar ve en sonunda ulaşan ses kayıtları.
Henüz sıcağı sıcağına yazmakla birlikte sonuç ne çıkarsa çıksın Zonguldak halkına yapılan büyük bir haksızlık var. Ama önce yaşananlar ve alınması gereken önlemler ile ilgili birkaç bilgi paylaşalım.
Öncelikle an itibari ile panik yapmadan ama akıllıca davranıp hastanede gözetim altına alınan İran’ lı TIR şoförlerinin tamamı için hastalıklı olabilme durumu göz önüne alınarak hareket etmeliyiz. Eminim sağlık bakanlığı önlemlerini almıştır; ambulans, hastane ve iletişimde olan tüm personelin hijyen ve maksimum koruma ile çalışması sağlanıyordur.
Ancak üç konu var.
1) Neden büyük şehirler Ereğli’ ye birkaç saat uzaklıktayken, şehre yetmeyen bir hastaneye ve bu şehrin insanlarına bu kriz durumu yaşatılıyor?
2) Bu ani gelişen durum ile ilgili sadece İran’ lı TIR şoförleri değil onlar ile ülkemizde girdiği andan itibaren etkileşimde olan resmi görevliler, esnaf, Erdemir çalışanları ve bilumum vatandaşlarımıza; korona virüsü çıkmasına karşılık ulaşılma planı yapıldı mı? Bu sonuçlar çıkmadan planlanması gereken bir durum, umarım birileri bunu akıl etmiştir.
3) Hastanenin karantina altına alınması doğru karar ancak hem bu süreçte hem de önümüzdeki günlerde Zonguldak’ da muayene, ameliyat ve diğer sağlık hizmetleri için bugünden bir çalışma planlandı mı? ( ya da bu duruma hazırlıksız yakalandık ve öncesinde böyle bir çalışma yapılmadı mı? )
Siz bu haberi okuduğunuz saatlerde sonuçlar çıkmış olacak. Umarım ilk sonuçlar temiz çıkar ancak unutmamak gerekiyor ki yaklaşık 1 ay bir süre daha kontrolü elde bırakmamak gerekiyor. Bu sebeple önümüzdeki saatler ve 1 ay Zonguldak için kritik.
Resmi açıklamalar geliyor. Ancak unutmamak gerek, bu hastalık çok tehlikeli ve şakası yok. Alınacak tedbirler ya da yapılacak kriz çalışmalarını takip de edeceğiz. Bu süreç içerisinde herkesin kendi hijyenini sağlıyor olması; hastalıktan korunmanın en büyük silahı kendi elimizde.
Ayrıca bana ulaşan ses kayıtlarında panik havası yaratacak kayıtlarda mevcuttu. Lütfen kendi önlemlerimizi alıp, resmi açıklamaları takip edelim. Sağlığın şakası yok, birçok koldan konu takip ediliyor. Bu krizi de birlikte aşacağız.
Ancak yetkililere yukarıdaki üç sorum bakidir?