5. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Ödül Töreni Yapıldı. ZGC Başkanı ve TDGF yönetim kurulu üyesi Derya Akbıyık, Osmaniye’de yapılan törenlere katıldı.

 

‘’ Türk Dünyası Belgesel Film Festivalinde dereceye giren filmlerin gösterimleri, 7 Aralık 2020 tarihinde Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde gerçekleşecektir’’

 

5. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Ödül Töreni açılışı Osmaniye’de gerçekleşti. Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Devlet Bahçeli Toplantı Salonu’nda düzenlenen ödül töreni, OTSO Başkanı Devrim Murat Aksoy’un hoş geldiniz konuşması ile başladı. Festival Komitesi Başkanı ve Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir yaptığı konuşmada 9 Ülke 9 Şehir 1 Festival sloganı ile 4 yıldır düzenledikleri festivalin bu seneki açılışını Osmaniye’de yaptıklarını söyledi. BaşkanAksoy, festivalin bugüne kadar kısa metrajlı filmlerden oluştuğunu önümüzdeki yıllarda uzun metrajlı film kategorisini uygulamayı planladıklarını söyledi.

Aksoy, festivalin düzenlenmesinde önemle yer alan yönetim kurulu üyeleri ile cemiyet başkanları  Nevşehir Bayram Ekici, Zonguldak Derya Akbıyık, Niğde Necmi Pişkin, Tarsus Okan Çalışkan, Adana / Ceyhan Şahin Özer, Adıyaman İbrahim Arslan ve Elazığ Mustafa Doğan’ a ve destek verenlere ödül töreninde teşekkür etti.

Ödül törenine katılan Aşık Gül Ahmet Yiğit’in mini konserinin ardından festivalin yarışma finalistleri açıklandı ve filmlerden kısa kareler gösterildi.

Profesyonel Belgesel Film Yarışması

5. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali, Uluslararası Belgesel Film Yarışmasında Ana Jüri Başkanı; Sinema Sanatçısı ve SESAM Başkanı Engin Çağlar (Türkiye), Jüri Üyeleri; Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Yönetmen Aytekin Can (Türkiye), Yönetmen Bulat Yusupov (Başkurdistan), Yönetmen Eduard Novikov (Yakutistan), Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Yönetmen Fevzi Kasap (KKTC), Yapımcı ve Yönetmen Hakan Yusufogluları (Türkiye), Yapımcı ve Yönetmen Mesut Erbaş (Türkiye), Yapımcı ve Yönetmen Murat Uygur (Türkiye), Yönetmen Nizami Abbas (Azerbaycan), Yönetmen Raşid Malikov (Özbekistan), Yönetmen Salavat Yuzeev (Tataristan), Yönetmen Satıbaldı Tekeyev (Kazakistan), Yönetmen Temirbek Birnazarov (Kırgızistan), Yapımcı ve Yönetmen (TRT) Yunus Emre Tekin (Türkiye), Yury Kuroçka (Hakasya) ödül alan filmleri belirledi. Profesyonel Belgesel Film Yarışması’nda ödül alan filmler ve yönetmenleri şöyle:

Birincilik Ödülü: Teacher / Öğretmen / 2019 / Ibadylla Adjibaev / 00:23:57 / Kırgızistan

İkincilik Ödülü: Diş Ağrısı / Toothache / 2019 / Özer Kesemen / 00:24:43 / Türkiye

Üçüncülük Ödülü: Hapıtlar / Hapyts / 2016 / Veli Seyadi / 00:31:28 / Azerbaycan

Şems / Sems / 2020 / Mehmet Can Bindal / 00:19:55 / Türkiye

Özel Ödüller

Dumanlı Sərhəd / The Foggy Border / 2018 / Atbin Hosseini / 00:35:32 / İran

Suzuk Ota / Beloved Father / 2019 / Murod Odilov / 00:28:45 / Özbekistan

Öğrenci Belgesel Film Yarışması

5. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali, Uluslararası Öğrenci Belgesel Yarışmasında Ana Jüri Başkanı; Adıyaman Üniversitesi’nden Akademisyen Prof.Dr. Şehrabanı Allahverdiyeva (Türkiye), Jüri Üyeleri; Yönetmen ve Yapımcı Alihan Erbaş (Türkiye), Jurgan Medeniyet ve Sanat Akademisi Sinema Bölüm Başkanı Doç.Dr. Asya Baigozhina (Kırgızistan), Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Akademisyen Batuhan Kalaycı (Türkiye), Gümüşhane Üniversitesi’nden Akademisyen Burak Türten (Türkiye), Al Farabi Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Dauren Dusebayev (Kırgızistan), Gümüşhane Üniversitesi, TRT AVAZ Yayın Tasarımcısı  ve Görsel Yönetmen Erkan Baysal (Türkiye), Sinema Araştırmacısı ve Görüntü Yönetmeni Hayri Çölaşan (Türkiye), Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim Elemanı Memduh Yağmur (Türkiye), Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi’nden Akademisyen Doç. Dr. Stambulbek Mambetaliyev (Kazakistan), Azerbaycan Devlet Medeniyet ve İnce Sanat Üniversitesi’nden Akademisyen Süreyya Azizova (Azerbaycan), Amasya Üniversitesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü ve Halk Bilimci Timur Yılmaz (Türkiye), Yakın Doğu Üniversitesi’nden Akademisyen Zeyde Yalıner Önek (KKTC), ödül alan filmleri belirledi. Öğrenci Belgesel Film Yarışması’nın derece alan filmleri ve yönetmenleri şöyle:

Birincilik Ödülü: Oyuncakçı Saklı Yadigarlar / 2020 / Yağmur Kartal / 00:45:15 / Türkiye

İkincilik Ödülü: Memtevri (Yaylacı) / Transhumant / 2019 / Fatih Ertekin / 00:19:48 / Türkiye

Üçüncülük Ödülü: Hayal / 2020 / Çıngız Samudin Uulu / 00:17:00 / Kırgızistan ile Dancing in the Corner / 2020 / Sungatullin Sultan Zufarovich / 00:14:59 / Tataristan

Özel Ödüller: Jüri Kültür Sanat Özel Ödülü; Craftsman (Usta) / Arailym Zhetkergen / Kazakistan. Festival Tertip Komitesi Özel Ödülü; Merkeb - i Mesai / Donkeys Work / 2020 / Hasan Erdoğmuş / 00:18:17 / Türkiye

Ödüllerin verilmesinin ardından konuşma yapan Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz “Türk dünyasının kültürlerini yansıtan ve kültür köprüsü oluşturan böyle bir festivalin bu seneki ödül töreni açılışına ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Ayrıca ben buradan Osmaniye’yi Türk Dünyası Kültür Başkenti yapmayı duyurmak istiyorum. Ben vali olarak bu konuda her türlü emek ve desteğe varım. Yarışmada dereceye girenleri de tebrik ediyorum” diye konuştu. (Haber Merkezi)