Ünlü ressam Osman Zeki Oral, mezarı başında anıldı

"Ailesi izin verirse evi müzeye çevrilecek"

 

Kdz. Ereğli’nin yetiştirdiği ünlü ressam Osman Zeki Oral, ölümünün 8’inci yılında mezarı başında anıldı. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Osman Zeki Oral’ın yakınlarına çağrıda bulunarak “Kdz. Ereğli Belediyesi olarak maliyeti neyse evini satın alıp Osman Zeki Oral’ın adına yaraşır müze yapmak istiyoruz. Bu memlekete, ülkeye cumhuriyet aydını olarak yaptığı hizmetlerinden dolayı devamlı anılsın istiyoruz“ dedi.

Kdz. Ereğlili ünlü ressam Osman Zeki Oral vefatının 8’inci yılında şehir mezarlığındaki kabri başında anıldı.

Koronavirüs salgını nedeniyle akraba ve dostlarının katılamadığı anma programına Belediye Başkanı Halil Posbıyık, başkan yardımcıları ve daire müdürleri katıldı. Oral'ın kabrine karanfiller bırakılmasının ardından, Kur'an-ı Kerim okunarak dua edildi.

“RESİM SANATINI SEVDİREN İSİM”

Başkan Posbıyık, Ereğli’nin bir değeri olan ressam Osman Zeki Oral’ı rahmet ve minnetle andıklarını belirterek “Türkiye’de resim sanatını sevdiren, ilçemize olan sevgisini eserlerine de sık sık yansıtan ünlü ressam Osman Zeki Oral Türk resim tarihinde derin izler bırakmış, Ereğli’mize çok şey kazandırmıştır. Aynı zamanda ülkesini ve gelecek nesilleri düşünen, bir cumhuriyet aydınıdır. Türk resim sanatının önemli temsilcilerinden, Kdz. Ereğli’nin yetiştirdiği Devlet sanatçımız Osman Zeki Oral’ı, 8’inci ölüm yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyorum. Ankara’da vefat ettiğinde 87 yaşındaydı. Burada sevenlerinin de katılımıyla cenaze töreni yapmıştık. Bugün koronavirüs nedeniyle dost grubu gelemedi, onların adına da biz burada bulunuyoruz” dedi.

“YAKINLARI RIZA GÖSTERİRSE EVİNİ MÜZE YAPMAK İSTİYORUZ”

Posbıyık, Osman Zeki Oral’ın evini müze yapmak istediklerini belirterek, yakınlarına şu çağrıyı yaptı; “Benim ve ekibimin en büyük arzusu Osman Zeki Oral’ın Ereğli’de müzesini yapmak. Ereğli’ye ve ülke sanatına verdiği hizmetlerden dolayı onu devamlı anılır hale getirmek için müze yapmak istiyoruz. Akrabalarına defalarca söyledik, anlattık. Kayabaşı diye ifade ettiğimiz, Osman Zeki Oral’ın evinin olduğu yeri parası mukabilinde satın almak istedik ve burayı müzeye çevirmek hala daha arzumuz dahilinde. Ama nedense bizim tekliflerimize cevap verilmedi. Ereğli Belediyesi olarak bizim tek amacımız var. Osman Zeki Oral’ın her gün ziyaretçileri olsun. Bu memlekete, ülkeye cumhuriyet aydını olarak yaptığı hizmetlerinden dolayı devamlı anılsın istiyoruz. Buradan bir kez daha tekrarlıyorum. Ereğli Belediyesi olarak maliyeti neyse evi satın alıp orada Osman Zeki Oral’ın şanına yaraşır tarzda bir müze yaparak hizmete açmak istiyoruz. Akrabalarına, yeğenlerine duyuruda bulunuyorum.” (Haber Merkezi)