‘Tiyatro Hane’ tiyatro grubunu Kazancıoğlu ailesi kurdu

“Amacımız Zonguldak’ı Güldürmek”

Sanat Yönetmenliğini Kazancıoğlu çiftinin yaptığı ve 10 kişiden oluşan tiyatro grubunun ilk gösterisi ‘Ayıp Ettik’ komedi oyunu ile Belediye Kültür Merkezi’nde sahne alacak.

BKM’nin dışında yer olmadığını belirten Ferdi Kazancıoğlu, Belediye Sinemasının boş durmasını anlam veremediğini dile getirerek amaçlarının Zonguldak insanına tiyatroyu ve sanatı sevdirmek, eğlendirmek hem de güldürmek olduğunu söyledi.

 

 “BKM’den Başka Alan Yok”

Kentin tek caddeli bir yerden ibaret olduğunu söyleyen Kazancıoğlu, “Sanata aç olan bir kentten bahsediyoruz. Tiyatro hanenin kurulma sebebi; BKM’den başka bir tiyatro alanı yok. Bu kent burada amatör tiyatroya destek vermek yerine dışardan gelen oyunlara destek veriyor. Biz istiyoruz ki herkese ulaşabilelim. Projelerimiz var; okullara ulaşabilelim, kampanyalar başlatalım, drama dersleri verilsin bu kentte bunlar için uğraşıyoruz. Gönül veren arkadaşlar ile bunu başarabileceğimizi biliyoruz. Amacımız Zonguldak’ı güldürmek.” ifadelerine yer verdi.

“İnsanlar Gülmeye Aç”

Klasik oyunlardan ziyade komedi oyunları ile kenttin karşısına çıkacaklarını belirten Kazancıoğlu, “İnsanlar gülmeyi aç. Her yerde savaş var her yerde bombalar patlıyor ve en azından bu insanlara sıkıntılı zamanlarda güldürebilmek istiyoruz. Zor ama imkânsız değil.  Olabildiğimizce güncel oyunlara yöneldik. Genç kuşağı bu kentte tiyatroya çekmek ve bu kentte tiyatroyu gençlerle büyütmek ve geliştirmek istiyoruz. Onların anlayacağı dilden anlatıp onları içine çekmek istiyoruz. Farklı işler olmuyor bu kentte. Sokak tiyatrosu, bar tiyatrosu stand- up gösterisi yapan yok. Yetenek var mı? Var. Ama cesaret eden ve geliştiren yok. Bunları çoğaltmalıyız ve gençlere yol açmalıyız. Grubumuz sadece tiyatro oynamıyor aynı zamanda atölyemiz de var. Durum komedisi, doğaçlama, diyafram geliştirme üzerine çalışmalar yapıyoruz. Buradaki arkadaşlarımız gönüllü ve amaçları olan kişiler. Genç ve yetenekli bir ekip. İleride konservatuar isteyip tiyatro alanında devam etmek isteyen arkadaşlar. Genç bir ekip. Bu ekibinin bu kentte sanat alanını geliştirecek arkadaşlar. Gençlere destek olunmalı ve sanatı gençleştirsek bu kentte o zaman büyür. Biz de bunu yapmak istiyoruz.” diye konuştu.

 

“Çok İyi Oyunlarla Geliyoruz”

Önümüzdeki dönem için 4 oyuna hazırlandıklarını ifade eden Kazancıoğlu, “ Yazarlığını Uğur Yağcıoğlu’nun yaptığı yönetmenliğini benim yaptığım komedi oyunu ‘Ayıp Ettin’ ile merhaba diyeceğiz. Oyun, Adem ile Havva’dan başlayarak günümüze kadar kadın-erkek ilişkileri ile ilgili çeşitli örneklemelerin sunulduğu oyunda öpüşmenin bulunması, ilk Türk nasıl doğdu, aldatma, yasaklı dönemde yaşanan eğlenceli eşleşmeler gibi konular ele alınıyor ve kadın-erkek ilişkilerinde nereden nerelere gelindiği kahkaha dolu sahnelerle anlatmaya çalışacağız. Sonra şizofren bir adamın intihara sürüklenişini anlatan ‘Nihayet Bitti’ oyunu ile devam edeceğiz. ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ ve ‘Haybeden Gerçek Üstü Aşk’ gibi oyunlarla serüvenimiz devam edecek. ‘ Evlilik Manzaraları’, ‘Yangın Yerinde Orkideler’ ve bizim çok istediğimiz, 7 erkek oynayacağımız sürpriz bir oyunumuz var. Ekip olarak iyi çalışıyoruz. Elimizden geldiğince üretmek istiyoruz.” dedi.

“Turne Planımız Var”

 BKM dışında okullar, ilçeler ve diğer kentlerde de oyunları sergilemek istediklerini söyleyen Kazancıoğlu, “ Bu sezon oynayacağımız oyunları sadece BKM’de oynamayacağız. Turne gibi bir planımız var.  Biz elimizden geldiğince herkese ulaşmak istiyoruz. Bunun içinde destek lazım. Eğer destek sağlanırsa biz köylere bile gitmek istiyoruz. Bunun yanında sosyal sorumluk gerektiren tüm projelerde biz varız. Emniyetle temas halindeyiz, onlarda kabul ederse uyuşturucunun zararları ile ilgili bir tiyatro oyunu oynamak istiyoruz. Bunu cezaevlerinde, liselerde, üniversitelerde oynamak istiyoruz.

Bize bu her türlü desteği sağlayan BKM’ye özellikle Abdullah Bakır’a çok teşekkür ediyoruz. Bize destek oldular. Bunun yanında BKM’nin değerli hocaları Engin Çöl ve Fedai Madan bize çok destek oluyor onlara da çok teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

 

“Büyük Ayıp”

Zonguldak’ta sanat anlamında işlerin iyi gitmediğini ifade eden Kazancıoğlu, “ BKM olmasa neredeyse hiçbirimiz sanat yapamayacağız. Gelişmesini istiyoruz. Bunun yanında kentin göbeğinde Belediye Sineması var ve boş duruyor. Bu çok büyük bir ayıp. Biz istiyoruz ki orada dev bir ‘kültür merkezi’ olsun.  Oranın tiyatro sahnesi olmasını çok istiyoruz. Oranın sadece Belediye’ye bağlı değil özel gruplarında gelip tiyatro çıkarabileceği alan olmalı. Biz de istiyoruz daha iyi şartlarda oyun oynamak ve daha iyi şartlarda sanatla uğraşmak. Bu olabilir ve tüm Batı Karadeniz’e örnek olur.” diye belirtti.

 

Tiyatro Hane ekibini oluşturan isimler ise; Ferdi Kazancıoğlu, Merve Kazancıoğlu, Onur Şaraç, Canan Demirci, Hasan Yaman, Adem Mutlu Eliçora, Mehmet Can Ok, Batuhan Demirsay, Melisa Yay, İlayda Ay oluşturuyor. (Aycan Karadağ)