Kendisine Cemevi talebi ile gelen Alevi Kültür Derneği’ne, Muharrem Akdemir, “Belediye yer fakiri” Şeklinde cevap verdi. 

“Belediye Yer Fakiri”

Alevi Kültür Derneği, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’e Cemevi yapılması için dilekçe verdi. Muharrem Akdemir ise belediyenin yer fakiri olduğunu ama sorunun Mülkiyet Kanunu çıktığında çözülebileceğini dile getirdi.

Zonguldak Alevi Kültür Derneği, Zonguldak Merkez’e Cemevi yapılması istemi ile Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’e dilekçe verdi. Ereğli’de 3 tane Cemevi varken, merkezde hiç bulunmamasının Zonguldak için büyük eksiklik olduğunu belirten Alevi Kültür Derneği Başkanı Mehmet Kaplan,
“Dernek olarak burada yaşayan Alevi halkın taleplerini dile getirmek durumundayız. Türkiye’de 90 küsur Cemevi bulunmakta. 81 tane il varsa, bunlardan biri de Zonguldak’ta olmalıydı. Ülkemiz çağdaş demokrasi ve insan haklarında iddiaları olan bir ülkedir. Zonguldak’ta cemevi olmaması Zonguldak için büyük eksikliktir. Aleviler olarak yüzyıllardır yaşıyoruz burada. Alevi Bektaşi inancına mensup insanlarız. Yetkili mercilere taşıyarak bu sorunu çözmek istiyoruz. Bu anlamda da başkanımıza dilekçemizi takdim ediyoruz.” Şeklinde konuştu. Muharrem Akdemir ise bu taleple gelen dernek başkanına, 

“Zonguldak’ta kömür işletilmesi yapıldığından beri şehrimiz mozaik bir şehir haline geldi. Bu mozaik içinde kardeşlerimizle dostlukla, sevgi, saygı çerçevesinde büyüdük. Her şeyimizi paylaştık. Bu konuda ilimizde hiçbir sıkıntı yok. Ülkemizde çok fazla kültür, örf ve adet var. Bununla övünmekteyiz zaten. Övünmekte de haklıyız. Her örf ve adet yaşatılmalıdır. Çerkez’i, Alevi’si, Laz’ı, Kürt’ü herkesin örf ve adetini yaşaması gerekir. Bunlar olmazsa geçmişimizi unuturuz. Geçmiş unutulursa da her şey köreliyor. Alevi arkadaşlarımızla küçükken oyunlar oynardık, kızak kayardık. Böyle bir şeyin içinden geliyoruz. Daha önce konuşmuştuk Cemevi mevzusunu. Yer talep etmiştiniz bizden. Fakat belediyeler yer fakiridir. Bu konuda sıkıntılar yaşıyoruz. Ama bu demek değildir ki size yer bulmayacağız. İleride Mülkiyet kanunu içerisinde yerler oluşacak. Bu kapsamda yer bulunacak İnşallah. Bir de şunu söyleyeyim emekli ağabeylerimiz, ablalarımız da yer istemişti. Onlara olumsuz cevap vermiştik ve üzülmüşlerdi. Ama Mülkiyet Kanunu çıktığında bu sorunları halledeceğiz. Tabiî ki sizler bu isteklerinizin gerçekleşmesi için çaba sarf ediyorsunuz. Haklısınız da. İnşallah bu dilekçenize olumlu yanıt verebiliriz. Sizlere teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.” diyerek yanıtladı.

(Eda Kavtelek)