Alaplı’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Kızlar Bayramı” ya da diğer adıyla “Gençler Bayramı” bu yıl ilgi görmedi. 
Her Şeker Bayramının 2. günüyle Kurban Bayramı'nın 4. gününde geleneksel olarak kutlanan Gençler Bayramı’na ilgi olmayınca dükkanlarını açan esnaf hayal kırıklığına uğradığını belirterek, “bazı dinci kesimler Kızlar bayramı denen bu geleneksel olayı namus meselesi yapıp eleştiriyorlar, buraya çocuklarını yollayan masum insanları da kınıyorlar” şeklinde konuşarak “bu söylemlerden etkilenen bir gelenek de böylece yok oluyor” şeklinde görüş belirttiler.

Zonguldak'ta Kızlı Erkekli İlginç Gelenek!

Alaplı’da Şeker ve Kurban Bayramlarında geleneksel olarak kutlanan 'Kızlar Bayramı' rağbet görmeyince de gençler üzülüyorlar. Yıllardan beri süre gelen bu gelenekte genç kızlar süslenip, erkekler de en güzel kıyafetlerini giyip Hükümet caddesine çıkıyorlar ve caddede birbirlerini beğenip, birbirlerini etkilemeye çalışıyorlardı.

Yaklaşık 700 metrelik caddenin bir ucundan öbür ucuna yürüyerek birbirleriyle bakışan ve tanışmaya çaba sarf eden gençler ilginç görüntülere de kaynak teşkil ediyorlardı.

Özellikle erkekler, gruplar halinde gezen kızların peşine takılıp konuşmaya çalışıyorlar. Erkeklerin bazıları ise cadde kenarındaki banklara oturup beğendikleri kızlarla göz teması kuruyorlar tüm bunların sonucunda ise güzel evlilikler yaşanabiliyordu.

Ama bu yıl bu gelenek yıkılmış gibi oldu ve Kızlar bayramı ilgi görmedi.

Bazı kesimlerin eleştirdiği bu yılların geleneği bundan böyle dini taassubun etkisi altında kalacak ve kaybolacak gibi görünüyor.
(Aykut Kara)