Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Cemal Şahin, Meclis üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve Belediye Daire Başkanlarının katıldığı söyleşinin sunumunu üstlenen Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu, Türkiye’de ki çevre politikalarına ve çevre sorunlarına değindi.

“Çevre bilinci adına kat edilecek çok yol var”

Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı’nın genç olmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Belediye Başkanı Akdemir, “Atatürk, bu Türkiye’yi boşuna gençlere bırakmadı. Yerel Yönetimler olarak çevreye verdiğimiz önem çok farklı ancak zorlanıyoruz. Çevre bilincini yerleştirmede oldukça fazla mesafe kat etmek istiyoruz. Şuan kat ettiğimiz yol asla yeterli değil” dedi.

Avrupa’nın, gelişmiş ülkelerinde bile çevre bilinci konusunda eksiklikler yaşandığını ifade eden Akdemir, “yerel yönetimlere bu konuda çok fazla görev düşüyor. Sivil toplum örgütleri ve yerel yönetim bağlantılarının kuvvetlendirilmesi gerekir. Kent Konseyi ve TEMA bu konuda bize çok fazla destek veriyor. İnşallah atmış bulunduğumuz adımın ardından daha büyük mesafeler kat edeceğiz” şeklinde konuştu. Kültür ve Sanat Festivali etkinliklerinin bir diğer ayağı Zonguldak kordon Boyunda gerçekleştirileceği için söyleşi programından erken ayrılmak zorunda olan Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, söyleşiyi bölmemek adına Bozoğlu’na hazırlamış olduğu madenci heykelini sunum öncesinde verdi.

Somut örneklerle Zonguldak’ın yaşadığı sorunların çözüm noktasında neler yapılabileceğine de değinen Bozoğlu, “Çevre politikalarının temelini güçlü yasalar ve mevzuatlar oluşturuyor. Tabi sadece güçlü yasa yeterli olmuyor. Yasanın ve hukukun uygulanması gerekiyor ki sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımız korunabilsin. Güçlü bir Kamu yararı gözeten Kurumsal yapı gerekiyor. Planlı ve bilimsel bir yapı gerekiyor. Demokratik katılım oldukça önemlidir. Sağlıklı bir çevre düzeni için bunlar temel unsurlardır” ifadelerini kullandı ve Türkiye’de ki çevre politikalarına değindi.

 Peki, Türkiye’de gerçekten böyle mi?

Sunumuna Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kurulduktan sonra Isparta’da, köylü bir vatandaşın gönderdiği mektubu katılımcılarla paylaşarak başlayan Bozoğlu, gönderilen mektubun başlığına dikkat çekti. ‘Çevre ve Evcik Bakanlığı’ başlıklı mektupta yurt insanının Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bakış açısının, görünen tablodan öteye gidemediğini belirtti.

Bozoğlu, sunumunun devamında Türkiye’de ki çevre sorunlarının ve nasıl çözülebileceğinin cevaplarını katılımcılarla paylaştı.

DERYA AKTAŞ