Zonguldak Belediye Kültür Merkezinin her sene düzenli olarak yaptığı Çocuk Tiyatro Topluluğu kursları bu yıl yoğun ilgiyle karşılandı.

Çocukların bireysel özelliklerini tanıması, sosyal ve zihinsel becerileri geliştirmek adına gerçekleşen kurslarda çocukların rol oynadığı oyunlarda çocukları hem eğlendirirken hemde sosyal ve duygusal, estetik, yaratıcı düşünme becerilerinin gelişimine katkı sağlanıyor.

Çocuk tiyatrolarının önemi ve çocukların gelişimindeki etkisi hakkında açıklamalarda bulunan Zonguldak Belediye Kültür Merkezi Çocuk Tiyatrosu eğitmenlerinden Engin Çöl ise yaptığı açıklamalarla çocuklar tarafından oynanan tiyatro oyunlarında büyüklere verdikleri mesajlardan bahsetti.

8 tane grup ve yaklaşık 200’e yakın çocukla birlikte Cumartesi ve Pazar günleri yaptıkları çalışmaları anlatan Çöl, her grupla oynadıkları ayrı ayrı oyunlarda çocukların ciddi anlamda sanata dair bir çalışma sağladıklarını belirterek, “Sanatın bir dalından tutan çocuğun eline ilerde silah veremezsiniz” ifadelerine yer verdi.

AİLELERE KÜÇÜK MESAJLAR VERİYORUZ

Çocuk tiyatrosu denildiğinde büyüklerin çocuklara oynadığı oyunların akıllara geldiğini fakat kendilerinin çocuklar tarafından büyüklere tiyatro oyunları oynadıklarını belirten Çöl, “Çocuk oyunları denildiğinde akıllarda büyüklerin çocuklara oynadığı tiyatro oyunları geliyor. Biz ise burada çocuklarla büyüklere oyunlar oynuyoruz. Buradaki oynadığımız oyunlar çocukların yetiştirilmesi konusunda hep gözlemlere dayalı yazılmış oyun teksleri var. Bu tekslerin çoğunu da ben yazdım. Yani dışarıdaki olumsuzlukların çocuklar üzerindeki etkinleri bizim oyunlarında oynanıyor. Bunlarda özellikle ailelere oyunları oynadığımız küçük mesajlar oluyor” dedi.

ÇOCUKLAR ŞİMDİ ANLAMIYOR AMA…

Çocukların aldıkları eğitimin şuan itibariyle farkında olmadıklarını fakat yaşları büyüdüğünde burada aldıkları eğitimin kendilerine neler kattığını fark etmeye başladığını da sözlerine ekleyen Çöl, sanatın bir dalından tutan çocuğun eline ileride silah verilemeyeceğini de dile getirerek, “Artık teknoloji çağındayız ve çocuklarımızın çoğu sokakta oynamadan, sinemaya tiyatroya gitmeyerek büyüyor. Biz burada bakıldığında burada bir okul gibi hizmet veriyoruz ve sanata dair bilgiler veriyoruz çocuklarımıza. Bu çocuk gruplarımız ne yaptıklarının aslında tam anlaıyla farkında değiller. Buradaki aldıkları eğitimin farkında değiller sanki burada biz onlarla vakit geçiriyoruz ve oyun oynuyoruz gibi geliyor onlara. Fakat ortaokulu bitirip liseye başladıkları zaman burada neler yaptıklarını o kadar iyi anlıyorlar ki. Öğretmenim böyle bir şey demişti ve beni seçti biz neler öğrenmişiz o sahnede diyorlar. Akılları biraz ermeye başladığında burada neler aldıklarını ileride çok iyi anlıyorlar. Sanatın bir dalından tutan çocuğun eline ilerde silah veremezsiniz” şeklinde konuştu. (Umut ERSES – Eda KAVTELEK)