Bu da kitap kuyruğu…

Ünlü yazar Ahmet Ümit, okurlarıyla buluştu

Türkiye’nin önde gelen yazarlarından Ahmet Ümit, 1. Kitap Fuarı için Zonguldak’a geldi. Halkın Sesi’nin sorularını cevaplandıran ünlü yazar, kitap okumayla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ailelerin çocuklarına kitap okuma alışkanlığı kazandırmasının önemine değinen yazar, “Çocuklarımıza nasıl ekmeği, sütü, yumurtayı yedirip içiriyorsak, kitabı da seviyesine göre vermeliyiz. Nasıl onlar gelişsin diye süt, ekmek, yumurta yediriyorsak, kitap da aynı derecede zorunlu tüketim maddesidir” ifadesini kulandı.

Bülent Ecevit Üniversitesi(BEÜ) Merkez Kampüsü Spor Salonu’nda okurlarıyla buluşmaya gelen ünlü yazar, yoğun ilgi gördü. Salonun tıka basa dolu olması nedeniyle salonun önünde açılan stantta kitaplarını imzalayan yazar, öğrencilerle sohbet etti. Merkez kampüs içinde metrelerce kuyruk oluştu. Yazarla konuşmak ve kitap imzalatmak için saatlerce sırada bekleyen öğrenciler, “Beklediğimize değdi. Çok mütevazı bir insan. Bize kitap okumanın önemini anlattı” dedi.

HEP ÖĞRENCİ VAR, HALK NEREDE?

Halkın Sesi’nin sorularını cevaplandıran Yazar Ahmet Ümit, “Çok güzel bir katılım var. Çocuklar çok ilgi gösteriyor. Ben Zonguldak’ı çok severim. Her zaman diyorum. Allah nasip ederse seneye de gelirim. Ama burada daha çok öğrenciler var. Zonguldak halkının da gelmesi lazım. Halkın kitapla buluşması için böyle fuarlar önemli. Halkın da böyle etkinliklere katılmasını istiyoruz.” diye konuştu. .

GÜNÜMÜZDE DAHA ÇOK KİTAP OKUNUYOR

Şu ana kadar 26 kitabı bulunan yazar, özellikle polisiye romanlarıyla adını duyurdu. O, şu anda ‘Büyükler İçin Aşk Masalı’ isimli kitap yazma aşamasında olduğunu dile getiriyor.

Eskiye göre kitap okuma oranının arttığına dikkati çeken yazar, “Kitap okuma alışkanlığı eskiye göre iyi. Ama daha iyi olması lazım. Eskiden Aziz abi(Nesin), Yaşar abi (Kemal) gibi çok okunan yazarların ilk baskısı 30 – 40 bin oluyordu. Bugün en iyi okunan yazarların kitaplarının ilk baskısı 400 binle başlıyor. Bu çok önemli bir gösterge. Yeterli olmasa da bunu önemsiyorum.” dedi.  


KİTAP ZORUNLU TÜKETİM MADDESİ OLMASI LAZIM


Kitap okumanın zorunlu tüketim maddesi gibi algılanması gerektiğinin altını çizen yazar, şunları söyledi:

“Her aile çocuğuna kitap okuma alışkanlığı kazandırması lazım. Mutlaka zorunlu tüketim maddesi gibi düşünmek gerekiyor. Düşüncelerimiz ne olursa olsun, mutlaka kitap okutmalıyız. Çocuklarımıza nasıl ekmeği, sütü, yumurtayı yedirip içiriyorsak, kitabı da seviyesine göre vermeliyiz. Roman, öykü, hikaye, ne olursa mutlaka okutmalıyız. Bugün kitap okumaya hava gibi su gibi ihtiyaç var. 80 milyon insanın okumaya ihtiyacı var. Bakın hep üniversite öğrencisi var. Halktan çok az kişi var. Yeni nesli iyi yetiştirmemiz gerekiyor”