Ahmet Naci Püren; EKİ Eğitim Radyosunda

1970’li yılların başı; “Burası Zonguldak EKİ Eğitim yayın merkezi”

“… Kancacı arkadaş; vagonları kancalarken, vagonlar arasına asla başını sokma. Arabaların elcik yerlerinden tut.” İş güvenliği öğütlerinden sonra; “Madenci arkadaş; bu uyarıları sizlerin ocakta kazaya maruz kalmamanız için yapıyoruz.” bilgisi veriliyor;

Spiker Adnan Ömür. “Sayın dinleyicilerimiz, programımıza Zonguldak yöresi türküleriyle devam ediyoruz. Sazı ve sözüyle mahalli sanatçımızdan Ahmet Naci Püren sizlerle”

Çarşamba’yı sel aldı

Ve peşi sıra

Bölemedim felek ile kozumu,

Yağmur duası,

Bu ne sevgi ah,

Kalbimdeki serseri,

Karanlık dünyama ışık olur musun? ile sürdü program.

Söyleşimizde şunları anlattı Ahmet Naci PÜREN; “Saz çalmayı kendi kendime öğrendim henüz 12 yaşımdaydım. 1964 yılında Karadon Müessesinde çalışırken bağlama gurubu kurduk 1966 yılı askere gidene kadar orada çaldım. Asker de ordu evinde altı ay kadar çaldım. Çeşitli yerlerde Tekirdağ, Kırklareli Lüleburgaz gibi yerlerde konserler verdim. Asker den terhis olup döndüğümde EKI eğitim radyosunda solo programlar yapıyordum, ta ki kapanana kadar.”

Saz çalmanın ve sazla birlikte türkü söylemek bir yetenek işiydi. Çok küçük yaşlarda saz çalmaya ve türkü söylemeye başlamıştı. Zonguldak’taki yerel sanatçılara, örneğin Nezahat Barkan’a, Sema Danış’a saz çalıyordu. İl dışından gelen sanatçılara da saz çaldığını anlattı.

1946 yılından günümüze uzanan 74 yıllık yaşam ve 60 yıllık sanat hayatını özetlerken, son olarak şu bilgileri verdi; “Zonguldak’ta müzik yaptığım yerler ise Stat Aile Bahçesi, Emirğan, Devran Park, Camlı Köşk eski hali, Gülistan, İnağzı Köşk Gazinosu ve Sürmen’de programlar yaptım. Ayrıca düğün ve benzeri organizasyonlara katıldım. 1973 yılında Zonguldak Belediyesi CUMHURİYET 'in 50.yılı kutlamaları kapsamında beni çağırıp yayla sineması EKİ Üzülmez Sineması ve Kozlu Tanyeri Sineması olmak üzere üç yerde konser verdim. 1979 yılında Almanya turnesinde bulundum. Koro çalışmalarına gelince; Zonguldak Belediye Kültür Merkezi Türk Halk Müziği korosunda solist ve korist olarak 5 yıl bulundum ayrıca Kilimli Folklor Sanat Derneği Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği Korolarında solist ve korist olarak bulunup 2019 yılında sağlık sorunum nedeniyle müzik hayatımı sona erdirdim. Şimdi sadece dost meclislerinde çok kalabalık olmayan ortamlarda çalıp söylüyorum.”

Fotoğraflarda da görüldüğü gibi Zonguldak’ta ve Karpuz’da; Yıldızlar Saz Grubunun yanı sıra (başta kardeşi Nevzat Püren olmak üzere Metin Demir, Hacet Yılmaz) çok sayıda gencin abisi ve hocası oldu.

 

Bu paylaşımın anılarla ve katılımlarla zenginleşmesi dileğiyle…

 

UZUN ÖMÜR, MUTLULUK VE SAĞLIK DİLEKLERİMLE Ahmet Naci Abim....

Kaynak: Ekrem Murat Zaman