Bülent Ecevit Üniversitesi(BEÜ) öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yüce ve Yücel Namal, on bölümden oluşan ‘Cumhuriyetin İlk Bağış Okulu Mehmet Çelikel Lisesi’ adlı bir kitap hazırladı. Çelikel Lisesini her yönüyle anlatan kitap Çelikelliler tarafından yoğun ilgiyle karşılandı.

Cumhuriyetimizin önemli bir kültür yuvası olması nedeniyle gerek kurucusu hayırsever Mehmet Çelikel, gerekse kurduğu Mehmet Çelikel lisesinin bilinmeyen tarafları BEÜ öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Yüce ve Namal tarafından hazırlanan ‘Cumhuriyetin İlk Bağış Okulu Mehmet Çelikel Lisesi’ adlı kitapla ortaya konuldu. Cumhuriyetin İlk Bağış Okulu olma özelliğini yetiştirdiği birçok öğrencisiyle Türkiye’ye imza atmış bir lise olan Mehmet Çelikel Lisesi, Yıldırım Akbulut, Köksal Toptan, Hasan Akyol, Muzaffer Tayyip Uslu, Rüştü Onur  ve Mehmet Haberal gibi birçok kişiyi yetiştirmiştir.

On bölümden oluşan kitabın birinci bölümünde ‘Mehmet Çelikel’in Hayatı ve Eserleri’, ikinci bölümde ‘Osmanlı Döneminde Eğitim’, üçüncü bölümde ‘Cumhuriyet döneminde eğitim’, dördüncü bölümde ‘Zonguldak’ta Eğitim’, beşinci bölümde ‘Kuruluşundan Günümüze Mehmet Çelikel Lisesi Tarihi’, altıncı bölümde ‘Çelikel’de Spor’, yedinci bölümde ‘Zirvedeki Çelikelliler’, sekizinci bölümde ‘Anılarda Çelikel’, dokuzuncu bölümde ‘Mehmet Çelikel Lisesinin Efsane öğretmenleri’, onuncu bölümde ‘Çelikel’de Tiyatro’ ele alınmıştır. Bu çalışmayla “Çelikelli olmanın bir ayrıcalık olduğu” tekrar ortaya konmuş ve bu kitap Çelikelliler tarafından yoğun ilgiyle karşılandı.

(Öznur GÜNEŞ)