Dünya Tiyatrolar Günü etkinlikleri kapsamında, Atatürk Kültür Merkezi’nde,  Zonguldak’ın köklü tiyatro grubu Tiyatro Arın’ın yeni yüzlerle sahnelediği “Deliler Bayramı” seyirciden tam not aldı.

Turgut Özakman’ın aynı adlı eserinden uyarlanan ve bir dönem Devekuşu Kabare oyuncuları tarafından da sahnelenen Deliler Bayramı, toplumsal sorunlara mizahi bir yaklaşımla dikkat çekerken, aynı zamanda günümüze dair mesajlar da içeriyor. Bir akıl hastanesindeki delilerin günlük yaşama dair gösterilerini içeren ve doktor rolüne bürünmüş bir deli tarafından sunulan birbirinden bağımsız skeçlerden oluşan oyun Yönetmen Arzu Genç tarafından sahneye uyarlandı.

 

OSMANLI PADİŞAHI BONCUKLU DELİ İBRAHİM ZONGULDAK’TA

Deliler Bayramı oyununda ilk kez tiyatro sahnesine çıkan yeni yüzlerin performansı oldukça dikkat çekiciydi. İki bölümden oluşan ve Atatürk Kültür Merkezini dolduran seyirciler tarafından ilgiyle izlenen oyunda, özellikle verilen mesajlar seyircilerden sık sık alkış aldı. Kostümleri ile de bir hayli beğeni toplayan Deliler Bayramı oyununda, özellikle tarihte adını keyfiyetiyle söz ettiren Osmanlı Padişahı Boncuklu Deli İbrahim’in, kendi dönemi ve bugüne dair karşılaştırmaları adeta bir ders niteliğinde idi.

 

GENİŞ OYUNCU KADROSU

Padişahın adını deliye çıkaran tarihçilere ve yurttaşlara olan kızgınlığı, ‘Yıkın şehrin her tarafını, koymayın taş taş üstünde, çeksin bu vatandaş çilesini” diyerek, yerel seçim öncesi belediye başkanı adaylarına da gönderme niteliğindeydi. Seyirciler tarafından ayakta alkışlanan oyunun kadrosunda Arzu Genç, Aykut Kırbıyık, Orhan Hoyur, Yeşim Birinci, Onur Kumsal, Gözde Eleman, Figen Acar, Şadiye Cırık, Kadir Cırık, Mustafa Kemal Sarısoy, Bülent Yalçın, Bahadır Engin Akan, Şaduman Akar, Sevda Özkan, Nuhbay Korkmaz ve Işık Ozan Kılıç yer aldı.