Demirtaş Zonguldaklılara seslendi:

"OKULUMUZU YIKTIRMAYALIM!"

Mimarlar Odası Zonguldak İl Temsilcisi Turhan Demirtaş, Kız Meslek Lisesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

 

Turhan Demirtaş, Karabük Kültür Varlıkları Koruma Kurulu üyelerine de çağrı yaparak, “Eğer neden o rapor ise, kurul üyelerine soruyoruz; sizler karar verirken, yapıların; kentin tarihindeki, kentlilerin belleğindeki yerini mi, kentin kültürüne etkisini ve katkısını mı, özgün mimarisini mi gözetiyorsunuz, yoksa deprem raporuna göre mi karar veriyorsunuz? Şimdiye kadar deprem mevzuatına uygun olmayan binlerce yapı tescil edildi ve doğal olarak yine de edilecek. Bunu kurul üyeleri de, bizler de biliyoruz.Söyler misiniz,amacınız nedir?” ifadesini kullandı.

Açıklama şöyle;

"Zonguldak Kültür Eğitim Vakfı ( ZOKEV ) ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından tescil başvurusu yapılan 60 yıllık eğitim yuvası Kız Meslek Lisesi, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescile layık görülmemiş, reddedilmiş.

 

29 Kasım 2019 tarih 5693 sayılı ilk kararlarında bakın ne diyorlar:“… 1960 yılında dönemin M.E. Bakanlığı tarafından yay şeklinde estetik olarak projelendirildiği görünen yapının aynı dönemde yapılan standart tip okul yapılarından mimari form olarak tamamen farklı olduğuna, muhtemelen müellif bir mimar tarafından projesinin hazırlanmış olabileceğine, okul binasının iç mekanının ortasında yukarı katlara çıkışı sağlayan döner merdivenin özgün biçimi, zemin döşemelerinde dekoratif şekillerin işlendiği mozaik kaplamaların, ayrıca pencere denizliklerinin dönemin dökme mozaik işçiliğini yansıttığı anlaşıldığından, bahse konu taşınmazın inşa edildiği dönemden günümüze kadar Zonguldak ilinde yaşayan kadınların mesleki ve teknik eğitimlerinin sağlanmasında hizmet sunarak yapının hatıra değerine haiz olduğu kanaatine varıldığından …..” diyerek, yapının tescil için yeterli kriterleri taşıdığını oybirliği ile karar altına alan kurul üyeleri son toplantıda, anlamalarından ve kanaatlerinden dönmüşler,oy çokluğu ile tescile layık görmemişler.

 

Çok kısa zaman dilimi içerisinde tam tutarsızlık gösteren bu dönmeleri anlamak mümkün değil.

ÇELİŞKİLİ KARARIN SEBEBİ NEDİR?

Bilim adamlığıyla bağdaştıramadığımız dönüşlerde neler etkili oldu da, ret kararı verildi?

 

Bu çelişkili karar, kurul üyelerinin; yapımı devam eden, hastaneye otopark yeri uydurmak için okulun yıkılmasını isteyenlerin çeşitli baskı ve talimatlarına göre hareket ettikleri söylem ve iddiaları, doğrular nitelikte güçlendirecektir.

 

Anlaşılan o ki, Kız Meslek Lisesini tescil ettirmeyip, yıkıp yok etme kararlığında olanların, buldukları bahane; yapının deprem mevzuatına uygun bulunmaması olmalı. Zira,yukarıdaki, oybirliği ile imzaladıkları tespit ve kanaatlerden dönmenin başka bir nedeni görünmüyor.

 

Eğer neden o rapor ise, kurul üyelerine soruyoruz; sizler karar verirken,yapıların; kentin tarihindeki, kentlilerin belleğindeki yerini mi, kentin kültürüne etkisini ve katkısını mı, özgün mimarisini mi gözetiyorsunuz, yoksa deprem raporuna göre mi karar veriyorsunuz? Şimdiye kadar deprem mevzuatına uygun olmayan binlerce yapı tescil edildi ve doğal olarak yine de edilecek. Bunu kurul üyeleri de, bizler de biliyoruz.Söyler misiniz,amacınız nedir?

 

Yapılması gereken; Zonguldak Kız Meslek Lisesi tescil edilir,zayıf taşıyıcı sistemi güçlendirilir ve yaşatılır.Böylece, uzun yıllardır belleklerimizde var olan izini, kuşaklar ileriye taşır, nesillere aktarır.

 

Zaten tescilini istemekteki tek amaç da budur.

 

Kurula baskı yapanlar, tespit, kanaat ve kararlarından dönerek tescili ret edenler, tarihi okulu yıkıp yok etmeye çalışanlar; Zonguldak’a, tarihine, halkına ihanet etmiş olacaklar.

 

Görünmez eller; kentin kültürel izlerini her geçen gün tek, tek yok ederek, günü birlik plansız kararlar ile halkın isteklerini, ihtiyaçlarını görmezden geliyor, “ben istedim, yaptım, istediğimi yaparım” pervasızlığıyla yeni garabetler yaratıyorlar.

 

Kollarını açmış ana kucağı gibi, yay şeklindeki özgün mimari tasarımlı 60 yıllık eğitim yuvamızın geleceğini,rüzgara göre yön değiştirenlerin tutarsız kararlarına bırakamayız.

 

Mücadelemizi yasal platformlarda, sonuna kadar sürdürmeye kararlıyız.

 

Tüm Zonguldaklılara, özellikle de mezun kadınlarımıza, kadın derneklerimize sesleniyoruz: Kentin sakini değil, sahibi olalım. Okulumuzu koruyalım, yıkımına karşı çıkalım, yıktırmayalım."

(Haber Merkezi)