Devrek Belediyesi ile Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneğinin (ROSAK) Ramazan etkinlikleri çerçevesinde ortaklaşa düzenlediği “Devrek Türküleri ve Remzi Budak Konseri” büyük beğeni topladı.

 

    Karşıyaka Meydanında yapılan konser öncesi bir konuşma yapan Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, her zaman sanatın ve sanatçının yanında olduklarını belirterek ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal’in ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli Kültürdür’ sözünü hatırlattı.

 

    Türkülerin yaşamımızda ayrı bir yeri olduğunu da belirten Başkan Bozkurt, “Devrek’te de son yıllarda kültürümüzün ve türkülerimizin gün yüzüne çıkarılması yönünde güzel çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmaların başında da ROSAK geliyor. Bu dernek bünyesindeki Devrek Kültürünü ve Türkülerini Araştırma Kurulu ilçemiz kültürü ve sanatı adına büyük işler yapmıştır. Tüm kurul üyelerini yürekten kutluyorum” dedi.

    ROSAK Başkanı İbrahim Tığ da konuşmasında Devrek’in kültürel anlamda 500 yıllık bir geçmişi olduğuna işaret ederek, “Devrek’in 85 köyünden 63’ünü taradıklarını, kaybolmaya, unutulmaya yüz tutan türküleri gün yüzüne çıkardıklarını” söyledi.

 

    Tığ şöyle konuştu: “2013 yılında başladığımız alan araştırmalarımız sonucunda bölgemize ait 50’nin üzerinde türküyü derleyerek onlara yeniden hayat verdik. Türkülerimizin daha sağlıklı bir kayıt altına alınması içinde TRT Repertuvar Kurulu’na sunduk. Gelen aylarda bu kurulda görüşülecek. Bu çalışmalarımızda bizlere yardımcı olan Prof. Dr. Hayrettin İvgin, Kubilay Dökmetaş, Prof. Dr. Fatma Reyhan Altınay, Doç. Dr. Hüseyin Yaltırık, Ali Gürlü Hale Gür, Arif Çelik, Şendoğan Karadeli, Siyami Tığ ve Ferhat Akman’a da halkımız adına teşekkür ediyorum. Ayrıca 'Kiraz Aldım Dikmeden / Tombulacık Halime' türküsünü 73 yıl aradan sonra ortaya çıktığı topraklara, Devrek’e ait olduğunu da tescil ettirdik. İlçemize hayırlı uğurlu olsun” 

 

    Tombulacık Halime'm" türküsünün ait olduğu yere kaydedilme serüvenini anlatan Tığ, "Özbe öz Devrek türküsü olan, Devrek’in Hüseyinçavuşoğlu Köyünde yaşanan bir olay sonrasında yakılan Tombulacık Halime’m türküsü 1946 yılında Ankara’da masabaşında Bolu türküsü olarak kaydedilmiş. Bizler de bu türkünün Devrek’e ait olduğunu bilgi, belge ve canlı tanıklarla birlikte ortaya koyduk. Ortaya koyduğumuz bu delil ve belgeleri değerlendiren TRT Repertuvar Kurulu Üyeleri de bizim bu itirazımızı yerinde bularak türkünün Devrek’e ait olduğuna karar vererek tescilledi. Böylece türkümüze 73.yıl aradan sonra yeniden kavuşmuş olduk, ilçemize hayırlı uğurlu olsun. İlçemizin kültürel ve sanatsal alanda gelişmesine katkı koyan Başkanımız Çetin Bozkurt’a da sanatsever halkımız adına teşekkür ediyorum” dedi. 

 

     Konserde, sanatçılar Ayhan Alaz, Remzi Budak, Hatice Eren, Siyami Tığ, İsmet Akdemir, Yeliz Seyrekbasa, Bülent Çam ve Ceren Çetin yöreden derlenen, Sepette Kara Üzüm (Bakırcılar Köyü), Hışır Kızı (Hışıroğlu Köyü), Dambaşı (Başlarkadı Köyü), Dut Yedim Tuttu Beni (Bakırcılar Köyü), Bir Kız Sevdim Devrek’ten (Hatipler Köyü), Harmandüzü (Tohumlar Köyü), Göremedim Yüzünü (Yazıcık Köyü), Bal Dudu’m (Bakırcılar Köyü), Karakiraz (Devrek Merkez) ve Tombulacık Halime’m (Hüseyinçavuşoğlu Köyü) gibi türküleri seslendirdi.

 

    Saz heyetinde de, Mehmet Budak, Nihat Ahlat, Emre Savaş, Onur Onbaşı ve Emre Temelkuran yer aldı.

 

     Devrek türküleri konseri halkımızdan büyük bir beğeni topladı.