Türkiye’nin eğitim mucizesi olarak anılan Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 79. kuruluş yılı nedeniyle Zonguldak’ta düzenlenen panelde enstitü mezunları o yılları anlatacak.

 

Köy Enstitüleri kuruluşunun 79. yılında Zonguldak’ta da tartışılacak. Bu kapsamda düzenlenen “Türk aydınlanma devriminin eğitim mucizesi: Köy Enstitüleri” adlı panel, 13 Nisan Cumartesi günü saat 15.00’de TMMOB Maden Mühendisleri Odası lokalinde yapılacak.  Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı, Eğitim-Sen Zonguldak Şubesi, Atatürkçü Düşünce Derneği Zonguldak Şubesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Zonguldak Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği etkinliği Eğitim Sen Zonguldak Şubesi eski Başkanlarından Nuri Genç yönetecek.  Panele Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Ceylan Adanalı Kabadayıoğlu ile Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü mezunu öğretmenlerden Saim Şen ve Ali Nuri Güntekin konuşmacı olarak katılacak. Atatürkçü Düşünce Derneği Öğretmenler Korosu’nun okul marşlarından oluşan bir konser de vereceği etkinlikte, Köy Enstitüleri arşivinden oluşan bir fotoğraf sergisi de açılacak.

 

TAMAMEN TÜRKİYE’YE ÖZGÜ BİR PROJE

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Coşgun, “1940’lı yılların başında kırsal kesimde ekonomik ve toplumsal kalkınmayı hedefleyen Köy Enstitüleri ülkemizin ekonomik gelişimi için çok önemli bir eğitim modelidir ve tamamen Türkiye’ye özgü bir proje olarak ortaya çıktı. Bu milletin ihtiyaçlarından doğdu ve bu ihtiyaçlara odaklandı. Bir yandan kırda kalkınmayı sağlayan, bu konuda çok önemli adımlar atan Köy Enstitüleri, diğer yandan da ülkemizin en önemli aydınlanma hareketinden birine dönüştü. Sıralarında birçok aydını yetiştirerek çağdaş, demokratik değerlerin toplumun en ücra kesimlerine kadar yayılmasını sağladı. Bir toplumun uyanışı anlamına gelen bu durum gerici güçleri harekete geçirdi ve yürütülen sinsi faaliyetler sonrasında kısa zamanda okullar kapatıldı” dedi.

 

YALNIZCA KENDİMİZİ DEĞİL TÜM DÜNYAYI BESLEYECEKTİK

İçinde yaşanan dönemde o okulların öneminin daha iyi anlaşıldığını söyleyen Coşgun, “Bugün kırsal kalkınmanın önemini her zamankinden daha çok hissediyoruz. Ülkede izlenen politikalar tarımın yıkımına yol açtı, bunun sonucu ülkenin gıda güvenliği tehlikeye girdi. Geniş halk yığınları en temel gıda maddelerine bile ulaşamaz hale geldi. Şayet o yıllardaki hedeflere ulaşılmış olsaydık, biz şimdi en modern tarım aletlerle tarım yapıyor olacak, yalnızca kendimizi değil dünyayı besleyecektik. Tarım alanda çalışan vatandaşlarımız da güvencesiz koşullarda, boğaz tokluğuna tüm yıl çalışmaktan kurtulacak, sosyal kültürel gelişkinliğe sahip bir dünya vatandaşı olarak, insanlık ailesi içindeki en güzel yerinde yerini alacaktı. Ne yazık ki bu halk Türk halkının elinden alındı ve bugünkü tablo ile karşı karşıya kaldık. Tüm bunları enine boyuna konuşacağımız etkinliğe bütün Zonguldaklıları davet ediyor, panelimizin değerli katılımcılarına şimdiden teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.