Zonguldak’ta yaşayan ev hanımı Yasemin Köşe’nin(43) örme yöntemle yaptığı Amigurumi Sergisi yoğun ilgi görüyor. Çocuklar için zararlı olduğu kanıtlanan plastik oyuncakların aksine; tüysüz yün ipten Japon usûlü tığ tekniğiyle yapılan bu ilginç oyuncaklar, özellikle ebeveynlerin dikkatini çekiyor.  

Zonguldak Güzel Sanatlar Galerisi’nde açılan sergide özellikle amigurumi sanatıyla işlenerek  yapılan çizgi kahramanlar, çocukların ilgisini çekiyor. Aynı zamanda ev hanımı olan sanatçı Yasemin Köşe, plastik oyuncaklara savaş açtığını ve Amigurumi bebeklerin insan sağlığına uygun olduğunu belirtiyor. 


İki yıldır bu sanatı yapan Yasemin Köşe’nin amigurumi sanatına başlaması ilginç bir nedene dayanıyor. Evde köpeği için oyuncak bir şeyler örerken bu sanat dalına merak sardığını anlatan Köşe, “Evdeki hayvan için oyuncak bir şeyler yaparken bir anda ortaya çıktı. Sonradan giderek hoşuma gitti. Çok zevkli bir uğraş olmaya başladı. Sonra çizgi film ve animasyon filmlerdeki çocukların bayıldığı meşhur kahramanlardan yapmaya başladım. Sadece oyuncak değil, aynı zamanda ev aksesuarı mantığıyla da bir şeyler üretmeye başladım. Çeşitli figürleri işliyorum ve ortaya güzel şeyler çıkıyor. Herkes bunlardan istiyor. İnsanların ilgi göstermesi beni mutlu ediyor.” Şeklinde konuşuyor.

PLASTİK OYUNCAKLAR GİBİ ZARARLI DEĞİL

Sanatçı Yasemin Köşe, oyuncağın yapılışını şöyle özetliyor:

“Amigurumi sanatı, Japon tığ tekniği kullanılarak yapılıyor. Düşünebiliyor musunuz? Japonlar tüm dünyaya plastik oyuncak pazarlarken kendileri çocuklarına böyle sağlıklı oyuncaklardan üretiyorlar. Bu oyuncağın içinde elyaf var. Onun üzerine tüysüz yün ip kullanılarak yapılıyor. Çocuklara hiçbir zararı yok. Düşse de kırılmaz ve bozulmaz. Kirlendiğinde yıkayıp çocuğa yeniden verebilirsiniz. Oyuncaklarımız 10 liradan başlıyor ve çeşitli rakamlarda satılıyor”

Sergi, 21 Ekim tarihine kadar açık olacak.

AMİGURUMİ NEDİR?

Örgü tığı ile ve sık iğne tekniği kullanılarak çeşitli oyuncaklar yapma sanatına ‘amigurumi’ deniliyor.