Batı Karadeniz Bölgesi’nin en önemli turizm beldelerinden olan Filyos’ta 2001 yılında başlayan kazı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde, Karadeniz Ereğli Müze Müdürlüğü yönetiminde ve Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Şahin Yıldırım’ın bilimsel danışmanlığında başlayan çalışmalar doğrultusunda kazı ekibi çalışmalara hız kesmeden devam ediyor. Yaklaşık olarak 13 yıl önce başlayan ve günümüze kadar devam edip bölgede çıkarılan eserler buradan alınıp Karadeniz Ereğli’de bulunan müzede sergileniyor. Tios Antik Kenti’ndeki çalışmalar kazı yapılacak bölgelerin temizliği ile başladı. Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım yönetimindeki ekipte, Karabük, Trakya ve Namık Kemal Üniversitelerinden Arkeoloji öğrencileri ve bölgeden elamanlar yer alıyor. Geçtiğimiz yıllarda kale üzerinde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkartılan kalıntıların bulunduğu bölgenin temizlenip, bu alandaki eserlerin gün yüzüne çıkartılması başta Filyos’u ziyaret eden konuklar olmak üzere hemen her kesimde büyük bir memnuniyete neden olurken aynı çalışmalar tiyatro ve kale bölgesinde devam ediyor. Edinilen bilgilere göre, temizlik çalışmalarının ardından ekip üç gruba bölünecek, bir grup kale üzerinde çalışmalarını sürdürürken diğer grup aynı çalışmaya sahil boyunda devam edecek. Diğer ekibin ise amfi tiyatro bölgesinde oturma bölümlerini gün yüzüne çıkartacağı ve şu anda açıkta olan bölümlerle birleştirme çalışması yapacağı edinilen bilgiler arasında yer alıyor.

“FİLYOS TURİZMDE BÖLGENİN KALBİ VE YENİ MERKEZİ OLACAK”

Çalışmaların yeniden başlamasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Belediye Başkanı Ömer Ünal, ”Geçmiş dönemlerde burada yapılan çalışmalarda çok büyük sıkıntılar yaşadık, ancak şimdi Şahin hocamızın önderliğinde bu çalışmaların çok daha hızlı ilerleyeceğine inanıyoruz. Doğa ve deniz turizminin yanına tarih turizmini eklemek isteyen Filyoslular olarak bu çalışmaları çok önemsiyoruz. Sahip olduğumuz bu değerler bu haliyle bile çok büyük ilgi görüyor. Beldemiz bu çalışmalar ile turizmde bölgenin kalbi ve yeni merkezi olacaktır” dedi.