İFSAK üyesi, fotoğrafçı İbrahim Akyürek’in “Gazhaneler’de Şenlik Var!” başlıklı fotoğraf sergisi 21 Mayıs-04 Haziran 2021 tarihlerinde Zonguldak'da açılıyor.

Sergi, 1992 yılında Yedikule Gazhanesi'nde, 2005 yılında Kadıköy Hasanpaşa Gazhanesi’nde düzenlenen “4. Gazhane Şenliği”nde çekilen fotoğraflardan oluşuyor.

Yedikule'deki etkinlik on beş gün sürmüş, 50’yi aşkın, çoğu akademi çevresinden sanatçılar Gazhane binasını etkinlik alanı olarak özgürce kullanmışlardı. İki-üç ay sonra havagazı üretimi sonlanacak bu mekânda, şenliğin tam ortasında 103 işçi bir yandan çalışmaya devam etti, erken emeklilik ile ilgili haklarını dile getirdi.

Hasanpaşa'da düzenlenen şenlik boyunca atölye çalışmaları, tanıtım gezileri, sergi, konser ve gösteriler düzenlenmiş, Gazhanenin kültür merkezine dönüşmesi talebinin yılları bulan deneyimleri paylaşılmıştı.

Hasanpaşa'da 1996 yılında “Gazhane Çevre Gönüllüleri” olarak başlayan semt dayanışması iki yıl sonra kooperatif örgütlenmesiyle sonuçlandı. Gönüllülerin çabasıyla korunan Gazhane önümüzdeki günlerde kültür merkezi olarak açılmış olacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı bu konudaki hazırlıklarını tamamlamak üzere.

Bir zamanlar İstanbul'daki gazhanelerin kömürünü gönderen Zonguldak’ta, Sergi Odası'nda fotoğraflar meraklılarla buluşacak. Sergiye, görsel sanatlar konulu kitaplarla dolu raflar eşlik edecek. Sergi, hafta içi saat 11.00-17.00 arası açık olacak.

(Sergi Odası, Mithatpaşa Mah. Zübeyde H. Cad. 19 Arı İşhanı Kat.1 Merkez-Zonguldak)

(Haber merkezi)