SergiOdası'nın trafik kazalarına karşı sanatı yardıma çağırmasıyla başlayan etkinlikler bu yıl 15-20 Kasım 2015 tarihlerinde yapılacak. SergiOdasından verilen bilgilere göre etkinlik kapsamında sergiler ve film gösterileri gerçekleşecek. 2015 yılı "Trafik Canavarı" ödülü sahibini bulacak. Bu yılki etkinlikler, İstanbul Caddebostan'da işinin başında bulunurken hız yapan aracın yaşamına son verdiği çiçekci Mehmet Emin Kaya'nın anısına düzenlenecek.

İlk kez 2012 yılında Zonguldak'ta SergiOdası tarafından düzenlenen "Hayatımız Trafik" Etkinlikleri "Trafik Mağdurlarını Anma Günü" çalışmalarının paralelinde yapılıyor. Dünyada her yıl Kasım ayının üçüncü pazarı gerçekleşen "Trafik Mağdurlarını Anma Günü" 1993'den bu yana Avrupa Trafik Mağdurları Federasyonu (FEVR) tarafından düzenleniyor.

SergiOdası etkinliğin amacını, "Ülkemizde her yıl on bine yakın insanın yaşamını sonlandıran trafik kazalarına sanatın yardımıyla dikkat çekmek" olarak açıklıyor.

Programda üç film üç sergi var

15 Kasım Pazar günü başlayacak etkinlikler boyunca üç film gösterisi yapılacak, üç sergi açılacak. Rüya Arzu Köksal “Son Kumsal” ve “Bir Avuç Cesur İnsan” belgeseli, Henry Bean “Noise” filmi ile gösteriler bölümünde yer alacak. Filmlerin gösterileceği, içinde Trafik Güvenliği Kitaplığı’nın da bulunduğu esnaf kahvehanesinde ayrıca “Kamyon Yazıları” kitabından (Ali Ayyıldız-Sait Munzur) seçme sayfalar sergilenecek. “Trafik Kitapları” sergisi ile İbrahim Akyürek’in “Trafik Canavarı” Neyi Gizler? başlıklı fotoğraf sergisi ise etkinliklerin son bölümünü kapsıyor.

“Hayatımız Trafik” Etkinliklerine paralel olarak oluşturulan “Trafik Canavarı” ödülünün ikincisi de Kasım ayında açıklanacak. Ödül, Türkiye’nin tek muhalif trafik etkinliği olan “Hayatımız Trafik” Etkinlikleri’nin parçası olarak düzenleniyor.

 Zonguldak’ta 15 yıldır kültür sanat ortamı sunan SergiOdası 2012’de Trafik Güvenliği Kitaplığı oluşturdu. 2012, 2013 ve 2014 yıllarında trafik cinayetlerine karşı sanatı yardıma çağırdı ve “Hayatımız Trafik” başlığı altında bir dizi kültür sanat programı hazırladı.

Mehmet Emin Kaya kimdir?

Mehmet Emin Kaya, Kadıköy Caddebostan'da çiçek satarak geçimini sağlayan bir üniversite mezunuydu. 11 Temmuz 2015 Cumartesi gecesi yine çiçeklerini beklediği aynı noktada kitap okuyordu. Ancak yüksek hız nedeniyle kontrolünü kaybeden bir araba onu beklediği noktada feci şekilde ezdi. Kaya'nın elinde okuduğu son kitap vardı.