Memleket Platformu’nun organize ettiği  ‘No’ isimli sinema filmi, Makine Mühendisleri Odası’nda dün ücretsiz olarak izlendi.  Film gösterimi öncesinde Memleket Platformu adına konuşan Deniz Umut Erol, referandumdan hayır oyunu örgütlemek için mücadele edeceklerini belirterek, “Bu bizim ilk etkinliğimiz. Bundan sonra hep birlikte; sokaklarda, okullarımızda, mahallerde ve köylerde dolaşarak hayır örgütleyeceğiz” dedi.

‘HAYIR’I ÖRGÜTLEYECEĞİZ

Filmin konusu ile yaşadıkları referandum sürecinin benzerliklerinde dolayı bu filmi gösterdiklerini ifade eden Deniz Umut Erol, “Bu referandum sürecinde ‘Hayır’ı örgütlemek için Zonguldak’ın; demokrat, ilerici, Atatürkçü, Cumhuriyetçi, aydın ve laik gençleri olarak bir araya geldik. Neden hayır diyoruz; Daha güzel ve umutlu yarınlar için, tek adam düzenine karşı olduğumuz için Cumhuriyete, özgürlüğümüze ve adalete sahip çıkmak için hayır diyoruz. İçinden geçmekte olduğumuz referandum süreci ile benzerlikleri nedeniyle, No filmini gösterime sunduk. Bu bizim ilk etkinliğimiz. Bundan sonra hep birlikte; sokaklarda, okullarımızda, mahallerde ve köylerde dolaşarak ‘hayır’ı örgütleyeceğiz” şeklinde konuştu.

NO FİLMİ

No filminin konusu ise; Şili'nin askeri diktatörü Augusto Pinochet uluslararası baskılara boyun eğer ve 1988'de kendi başkanlığını referanduma götürme kararı alır. Muhalefet önderleri, 'Hayır' kampanyalarını yönetmek üzere Rene Saavedra adında pek iddialı, genç bir reklamcıyla anlaşırlar. Son derece kısıtlı olanaklarına ve diktanın dur durak bilmeyen baskısına rağmen cevval Saavedra ve ekibi oylamayı kazanıp ülkelerini dikta   rejiminden kurtarmanın yolunu bulmak üzere cesur bir plan yaparlar. Altın Lale'yi kazanan Tony Manero ve Post Mortem'in ardından gelen bu son filminde yönetmen Pablo Larraín, Pinochet'yle geçen uzun ve zulüm dolu yılların sona erdiği, generalin iktidardan indiği o benzersiz anı yeniden yaşatıyor.