Çekimleri Zonguldak’ta yapılan ve yapım ve yönetmenliğini Gül Büyükbeşe’nin üstlendiği “İnci dişli kardeşim” adlı belgesel TRT ekranlarında gösteriliyor. 29 Nisan günü TRT Belgesel ve TRT Turizm kanallarında saat 20.05’te yayımlanacak belgeselin ilk gösterimi ZOKEV organizasyonu ile yönetmenini de katıldığı bir etkinlikle Zonguldak’ta izlenecek. Saat 19.00’da başlayacak etkinlikte, gösterimin yapılacağı 20.05’e kadar belgesel hakkında söyleşi yapılacak, yönetmen Muyan izleyicilerden gelecek soruları yanıtlayacak. Çekimlerde rol alan, görüşleriyle katkı sunan madenciler de ilk gösterime katılacak. Etkinlik TMMOB Maden Mühendisleri Odası lokalinde yapılacak.

Belgeselin Yapım ve Yönetimini Gül Büyükbeşe üstlenirken, Görüntü Yönetmenliğini Hayri Çölaşan yaptı. Nuri Leblebici’nin kurguladığı filmin ses sorumluğunu Fatih Aksop, ışık tasarımınıysa Sami Demirci yaptı. Melis Ezgi Yaman yapım-yönetim yardımcılığını üstlendi. Fotoğrafları Zafer Doğan ve Ali Saltan’a, müziğiyse Murat Gedikli’ye ait. “İnci Dişli Kardeşim”in danışmanlığını ise TTK Kozlu Müessesesi İş Güvenliği emekli Başmühendisi ve ZOKEV üyesi Nevzat Ünlü üstlendi.

ARKASINDAN ‘GÜZEL ÖLDÜ!’ DİYENLER ÇIKAR

Belgeselle ilgili sosyal paylaşım sitesinde şu açıklama yapıldı: “Zonguldak’ta madencilik erkekler için neredeyse kaderdir. Bu topraklarda, babası madenci olan işçinin oğlu da, muhtemelen madenci olacaktır. Burada; babalar, oğullar ve işçiler, başlangıcı 19.yy’ın ilk çeyreğine kadar uzanan bir büyük öykünün kahramanıdır. Yaşanan tehlikeli, acımasız, sert bir öyküdür. Çünkü yerin yedi kat dibinde ekmeğini kazanmaya çalışan bu adamlar, kolaylıkla kaza geçirebilir, ölebilirler.

Doğası gereği zaten güç bir meslek olan madencilik, 2000’li yıllardan bu yana, belki de en zor dönemini yaşamaktadır. Taşeron sistem maden ocaklarına girmiş, çalışma koşulları iyice zorlaşmış, harcanan emek güvencesizleşmiş, kaza ihtimali artmış, bunlara bağlı olarak ölüm oranı da yükselmiştir. Madenciler ölümle yüz yüze yaşar; çalışır. Kaza geçirir; iyileşir ve çalışır. İşten atılır; başka bir madende iş bulur, çalışır. Maden işçisi bazen de ölür. Arkasından ‘güzel öldü!’ diyenler çıkar. Maden işçisini en çok yaralayan işte bu cümle olur.  ‘İnci Dişli Kardeşim’ Zonguldak maden işçisini anlatıyor.” (Mete Arif Tokmak)