Madenci korosu mest etti...

Türkiye’nin ilk madenci korosu, ikinci konserini muazzam kalabalığa verdi. Koronun muhteşem konseri, bir süredir Madenci Korosu'yla ilgili yaşanan tartışmaları bastırdı. Konsere katılanlar, bu durumu, "Sanatın gücü, kısır çekişmeleri bastırdı" yorumunu yaptı.  

BEÜ Sezai Karakoç Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliği, Valilik ve Fatih Halk Eğitim Merkezi üstlendi.  Madencilerin büyüleyen konserinde özellikle Maden Mühendisi Ekrem Murat Zaman’ın kendine has üslubuyla Zonguldak'ın kömür hikayesinden sunumlar yapması ve oğlunu madende yitiren Meryem Güneş’in şiir okuması geceye apayrı bir renk kattı.

Protokolünden madenci ailelerine kadar herkesin başından sonuna kadar izlediği konser, tam not aldı.

Konuyla ilgili izlenimlerini köşesine taşıyan yazarımız Gülden Işık, duygu dolu atmosferi şu sözlerle dile getirdi:

“İlk konserlerini, 4 Aralık 2018 Madenciler Gününde izlemiştik. Zonguldak Belediyesi Kent Konseyi tarafından organize edilen bu oluşum, Zonguldak'ta değil Türkiye'de bir ilkti. Onları sahnede izlerken aklıma hep, Rusya ordusunun o muhteşem orkestra ve korosu gelmişti, yine geldi; dünya ülkelerini gezip verdikleri konserler büyük ses getiriyor çünkü. Bizim madenci koromuzun da böyle büyüyüp ülkemizde, yurt dışında konser vermeleri neden gerçekleşmesin ki.

İkinci konserlerini dün akşam, Zonguldak BEÜ Sezai Karakoç sahnesinde gerçekleştirdiler. Yine muhteşem bir ilgi ve performans vardı; seyircilerde de, koroda da. Kah bir şarkıyla, şiirle ağlandı, kah alkışlar arasında madencilerle gönül birliği içinde gülündü, oynandı; bu atmosferi bizlere yaşatan tüm emekçilerine yürekten teşekkürler.

Bu kez bu oluşumun organizasyonunu, Fatih Halk Eğitim Merkezi ve Valilik üstlenmiş. İzlediğimizde gördük ki, bir önceki konsepti aşarak daha bir detaylı ve daha bir madenci ruhuna uygundu konser. Koro şefi, Mustafa Kömürcü'nün emeği kadar madencilerimizin yorumları da çok güzeldi. Zonguldak'ın kömür hikayesinden sunumlar yapan maden mühendisi Ekrem Murat Zaman ve madende şehit düşmüş oğlu için şiir yazan, Meryem anamızın şiir okuması da hayli etkiledi bizleri. Bir dahaki konserde söylenecek türkülerin Zonguldak ve yöresine ait türkülerin, oyun havalarının ağırlıkta olması da benim naçizane beklentim oldu.(fazla bilinmeyen, yöre sanatçılarının yarattığı bir çok türkü var.)

Eminim, bir dahaki konserlerini bir başka şehrimizin valisi, belediye başkanı veya kent konseyi desteğiyle bir çok ilde vereceklerdir; yeter ki istensin, kısır çekişmelerle önü kapanmasın, bir marka olma yolunda hep ilerlesin.Bir Zonguldaklı olarak hissettiğim duyguların tarifi yok; gurur, sevgi, acı, sahiplenme ve değer bulma isteği iç içeydi”

NE OLMUŞTU?

14  Mart 2019’da Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin, sosyal medya hesabından Türkiye’nin ilk madenci korosunun Mustafa Kömürcü ve Fatih Halk Eğitim Merkezi tarafından gasp edildiğini ileri sürmüştü.  

Sezgin, madenci korosuyla ilgili,  “Zonguldak kent konseyi tarafından oluşturulan madenci korosu Mustafa Kömürcü ve Fatih Halk Eğitim Merkezi tarafından gasp edilmiştir. Bu konuda oynanan oyunları ortaya koyarak kamuoyunu bilgilendirmek adına basın toplantısı yapılacaktır.” ifadesini kullanmıştı.

Bu tartışmalar üzerine BEÜ tarafından ikinci konserin iptal edildiği bilgisi gelmişti.

Bu gelişmelerin ardından Valilik ve Fatih Halk Eğitim Merkezi’nin devreye girmesiyle koro, ikinci konserini verdi.

Haber: Abdullah Karabacak