Halkın Sesi’nin stajyer muhabirleri Selen Sezer ve Ayşenur Koç sizler için Zonguldak’ta kitap okuma ve satış oranlarını araştırdı. Bu konuda Zonguldak’taki tek “K belgeli” kitapevi olan Atlas Kırtasiye’de görevli Murat Kartal (25) ile görüştüler.

İşte Selen ve Ayşenur’un sizler için sorduğu sorular ve aldıkları cevaplar:

-Siyasi kitapların satışı nasıl gidiyor?

Siyasi kitapların satışı Zonguldak ‘ta çok iyi siyasi kitle var.

-Peki en çok hangi yaş grubuna hitap eden kitaplar satılıyor?

Genellikle 20-25 ve 35-40 yaş arası insanlara hitap eden kitapları satıyoruz.

-En çok satılan kitaplar hangi türlerdir?

Biyografi tarzı tarihi roman şiir vs tür kitaplar ilgi görüyor.

-Okurlar kitap fiyatlarını nasıl buluyor?

Okurlar tabi yüksek buluyor ama bizde onlara yardımcı oluyoruz indirim yapıyoruz genelde %10 luk bir indirimimiz zaten oluyor. Bazen kampanyalı kitaplarımız oluyor onlar okuyucuya daha cazip geliyor.

-Bu kitap evini açmaya nasıl karar verdiniz?

Firmamız olarak daha önce burayı işleten patronumuz Recep Karaman daha önce böyle bir yerde yardımcı olarak çalışıyordu ve kendi yerini açmaya karar verdi.

-Dışarıdan bakıldığında kitap evi zor bir meslek olarak görünmüyor, zorlukları var mı?

Var tabi, kitapları takip etmeniz lazım takip etmezseniz bir seri bittiğinde gelip soran müşterilere bunu yok demek zorunda kalıyorsunuz. Kitapların baskıları var belirli bir adet basılıyor o adet bitincede sizin aldığınız yerde kitap kalmıyor ve yok deniyor kısacası takip isteyen bir meslek çünkü bir yazarın birden fazla kitabı var.

-Peki size göre en kıymetli kitaplar nelerdir?

En kıymetli kitaplar eski yazarlarımızın Nazım Hikmet, Orhan Veli bunların şiir kitapları bence kıymetli değerli geçmişte iz bırakan kitaplardır.

-Zonguldak’ ta kitap okuma oranını nasıl buluyorsunuz?

Zonguldak’ta git gide kitap okuma oranı artıyor, öğrenciler olsun okuldan gelen kitle olsun işte yetişkinler olsun, hemen hemen her yaştan kitle okuyor. Güzel kitaplar da çıkıyor tabi, çıkınca da okuyucunun ilgisi artıyor.

-Eski yıllara göre değerlendirildiğinde bu kitaplarda bir artış var mı?

-Var, gözle görülür büyük bir artış var.

-Peki bunun sebebini neye bağlıyorsunuz?

-Kitapların kaliteli olması, yazarların güncel konuları ele alması, okuyucuların isteklerini göz önünde bulundurup ona göre kitap yazmalarına bağlıyorum.

-Peki sizin eklemek istediğiniz şeyler var mı?

-Benim eklemek istediğim, diğer kırtasiyelerden farkımız Zonguldak ve Karadeniz bölgesinde tek  “K belgeli” kırtasiyenin bizim olması… Onun dışında sürekli ve düzenli olarak denetleniyoruz. K belgesini, almak isteyen kırtasiyeciler, ilk önce ticaret odalarınca verilecek eğitimlere katılacak ve iş yerini belirlenen standartlara göre düzenleyecek. Daha sonra, eğitim alan kırtasiyecilerin iş yerleri denetimden geçecek ve bu denetimlerde "Geçer" not alan kırtasiyeler kalite belgesi almaya ve "K" tabelası asmaya hak kazanacak ve biz bu hakkı kazandık.

 

 Ayşenur KOÇ – Selen SEZER