“Zonguldak Kuşları” kitabının tanıtım günü etkinliği ve Fotoğraf Sergisi dün açıldı. 29 Ocak – 09 Şubat 2015 tarihleri arasında sergi, halkın ziyaretine açık olacak. Zonguldak, kuşları bakımından çok zengindir. Özellikle de engebeli yapısı kuşlar için önemlidir.

Zonguldak deniz kıyısında bir il olduğu için ve aynı zamanlarda Filyos nehri gibi büyük bir nehir, birçok göller dağlık alanlar, tepeleri ormanlık ve çalılık alanlara sahip olduğundan bu tip alanların her birisini tercih eden çok sayıda farklı kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır.

“KUŞLARIN BÜYÜK BİR KISMI ZONGULDAK’TA BULUNMAKTA”

Kuşların dünyada 10.000 kadar türü vardır. Türkiye’den kaydedilmiş kuş türlerinin sayısı 478’dir.Zonguldak’ta belirlenen kuş türü sayısı ise 301’dir.Diğer bir ifade ile Türkiye’den kaydedilmiş türlerin yaklaşık üçte ikisini Zonguldak’ta görmek mümkündür.

“ZONGULDAK TEPELERİ ORMAN OLDUĞUNDAN DOLAYI ÇOK FAZLA KUŞA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR”

Türkiye’de kuş türü sayısı 300 sınırının üzerinde olan il sayısı iki elin parmaklarını geçmez. Zonguldak bu iller arasında ilk 10’da yer almaktadır. Kuş türü bakımından zengin iller arasında Adana, İzmir, Samsun, İstanbul, Hatay gibi yer almaktadır.

Zonguldak ilinde kuşlar üzerinde yapılan çalışmalar son derece sınırlıdır. Zonguldak bölgesindeki bilinen ilk kuş gözlemleri 1946-1948 yılları arasında muhtemelen Çatalağzı Termik Santrali’nde çalışan Lain H.Ogilvie tarafından Çatalağzı ve çevresinde gerçekleştirilmiştir.

 

Resim: Sergiyi gezenlere bir de kitap hediye ediliyor, kitap kuş türleriyle ilgili. Kitabı yayına hazırlayanlar ise Mustafa Sözen, Mustafa Erturhan, Kerem Ali Boyla, Tuncer Tozsin, Murat Soydaş.

Kitap Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Bülent Ecevit Üniversitesi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü işbirliğince hazırlanmış.