Devrekli şair-yazar Müfide Güzin Anadol ölümünün14.yıldönümünde memleketi Devrek’te anıldı.

Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK) tarafından düzenlenen anma etkinliğine; CHP Devrek İlçe Başkan Vekili M. Naci Kocabıyık, İYİ Parti Devrek İlçe Başkanı Şenol Barutçu, CHP Devrek Belediye Başkan Adayı Çetin Bozkurt, MHP Devrek Belediye Başkan Adayı Ahmet Akdemir, İYİ Parti Devrek Belediye Başkan Adayı Yaşar Ocakçı, Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK) Başkanı İbrahim Tığ, Devrek Belediye Meclisi Üyesi Faik Mekik ve sanatseverler katıldı.

Tören Müfide Güzin Anadol’un Devrek Cumhuriyet Alanı’nda bulunan büstüne çelenklerin konulmasının ardından başladı. Daha sonra ebediyete göçen ülkemizin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk yakın silah arkadaşları, şehitlerimiz, bilim, sanat ve kültür insanları ve aydınlarımız  anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

 

     Törende bir konuşma Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK) Başkanı İbrahim Tığ, 13 Şubat 2005 tarihinde yitirdiğimiz Müfide Güzin Anadol’u ölümünün 14., 13 Şubat 1994 tarihinde yitirdiğimiz İbrahim Yıldız’ı 25.ölüm yıldönümünde saygı ve özlemle andıklarını, söyledi.

 

      Şubat ayının bir çok yazar, sanatçı ve aydınının göçüp gittiği bir ay olduğunu belirten İbrahim Tığ, “Bu ayda, ülkemizin aydınlık yüzü, önemli değerlerinden; Yaşar Kemal, Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Halit Fahri Ozansoy, Ömer Bedrettin Uşaklı, Tarık Buğra, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Cahit Öztelli, Hasan Ali Yücel, Abdi İpekçi, Niyazi Akıncıoğlu, Barış Manço, Sadettin Kaynak, Kuzgun Acar, Neriman Altındağ Tüfekçi, Neyyire Neyir, Orhan Asena, Selahattin Pınar, Macide Tanır, İlhan Arsel, Tezer Özlü, Müzeyyen Senar, Cem Karaca, Ahmet Gazi Ayhan, Tekin Akmansoy, Aysel Gürel, Teoman Alpay, Gazanfer Özcan, Yaman Okay ayrıldı aramızdan. Dünya edebiyatında da; Aleksandr Sergeyeviç Puşkin, Julio Cortazar, Füruğ Ferruhzad, Bahtiyar Vahabzade, Sylvia Plath ve Aleksey Tolstoy gibi önemli isimler de şubat ayında ayrıldı aramızdan.”diye konuştu.

 

ESERLERİNDEKİ İZLEK DEVREK’TİR

 

      İbrahim Tığ, Müfide Güzin Anadol’un eserlerinde; Devrek’in yeşil dokusu, tahta, ahşap evlerinden, Devrek Çayı’ndan ve kasaba yaşamından kesitler sergilediğini belirtti. Tığ; “Anadol, çeşitli dergi ve gazetelerde yayınladığı şiirlerinde ise insan sıcaklığı ve duyarlığının derin izleri görülür. Öykülerinde o eski birbirinin sırtına yaslanan tahta evlerden çok, evlerin içindeki haleti ruhiyeyi ve bu evlere tutunarak yaşayan insanları anlatır. Çünkü yazara göre bu evler canlıdır, yaşarlar ve ölürler. Yazarın, Devrek yaşamını çok iyi gözlemlediğini,  öykülerindeki ve şiirlerindeki tipler de belirgin olarak gösterir. Devrek’in dar sokaklarındaki evlerde yaşayan yoksul aileler, küçük insanlar,  şehir ve köy yaşamı arasına sıkışmış okuyamamış, cahil kesimler şiir ve öykülerinin kahramanlarıdır.”diye konuştu.

 

ANADOL’UN ADI SOKAĞA VERİLDİ

 

     İbrahim Tığ konuşmasında yıllardır Müfide Güzin Anadol’un adının Devrek’te bir sokağa adının verilmesini istediklerini belirterek, bu isteği Devrek Belediyesi Meclisi’nin Şubat 2019’da yaptığı toplantıda, onun öğrencisi Siyami Özkoz’un girişimleriyle yerine geldiğini belirtti. “Bu ilçemiz için sevindirici bir olay. Değerlerimize sahip çıkılması adına Müfide Güzin Anadol’un bir sokağa adının verilmesi bizleri çok mutlu etti. Ayrıca bu meclis yine şehidimiz Ferhat Yılmaz Kavak’ın adını da aynı toplantıda bir sokağa verdi. Başta onun öğrencisi Siyami Özkoz olmak üzere tüm meclis üyelerine teşekkür ediyorum.

 

     Şair İbrahim Tığ daha sonra Anadol ve Yıldız’ın şiirlerinden örnekler sundu.

 

MÜFİDE GÜZİN ANADOL KİMDİR?

 

     Şair, yazar Müfide Güzin Anadol 1925 yılında Devrek’te doğdu. Oğuz Ergenekon Bey’le Hatice Hanım’ın üç çocuğundan en büyüğüdür Müfide Güzin. Diğerleri ise; Demir ve Ülker’dir. Tahrirat Katibi (Kaymakamlık Yazıişleri Müdürü) olan babası Oğuz Ergenekon Bey, Kdz. Ereğli, Safranbolu ve Arapsun (Gülşehir) ilçelerinde görev yaptı. Daha sonra Zonguldak Valiliği Kalem-i Mahsusa (Özel Kalem Müdürlüğü) Müdürlüğüne atandı ve buradan da emekli oldu.

 

     Müfide Güzin Anadol, ilkokulu Ereğli ve Safranbolu’da ortaokulu Bartın’da okudu. Bartın ortaokulunda okurken Hisarcılar akımının önemli temsilcilerinden biri olan eğitimci-şair Rıza Polat Akkoyunlu’nun öğrencisi oldu (1938-1940).

 

      Daha sonra, Parasız Yatılı Sınavını kazanarak İstanbul Çamlıca Kız Lisesi’ne giden Müfide Güzin Anadol, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türkoloji Bölümünü kazandı. Buradan da “Türkçe öğretmeni” olarak mezun oldu. Diplomasında fakülte de dekan olarak görev yapan Ahmet Hamdi Tanpınar’ın imzası bulanan Müfide Güzin Anadol, Tanpınar’ın isteği üzerine bitirme tezi olarak da Aka Gündüz’ü ele almıştır.

 

     Öğretmenlik stajyerini Pertevniyal Lisesi ve Hasköy İlkokulu’nda tamamladıktan sonra, Devrek Ortaokulu’na atandı.

 

     Aynı zamanda, Devrekli yazar Zihni Anadol’un yeğeni olan Müfide Güzin Anadol, öğretmenliği yanında Devrek’te çalıştığı yıllarda, uzak köylerden gelen öğrencilerin ihtiyaçlarının giderilmesi için arkadaşları ile 1955 yılı Haziran ayında çalışmalarına başlayan Devrek Yatı Yurdu Yaptırma Derneği kurucuları arasında da yer alır.

 

     Devrek Ortaokulu, Kırıkkale Lisesi, Zeytinburnu İhsan Mermerci Lisesi, Üsküdar Kız Lisesi’nde Türkçe ve Edebiyat öğretmenliği yapar, 1987’de Beylerbeyi Lisesi’nden emekli olur. Devrek’te ve öğretmenlik yaptığı yerlerdeki öğrencilerin üzerinde olumlu izlenimler bırakan Anadol, şairliği, yazarlığı ve yayımladığı kitapları ile de Devrek’te iz bırakanlar arasında yer alır.

 

     Müfide Güzin Anadol, 13 Şubat 2005 günü seksen yaşında aramızdan ayrıldı. Eserleri: Derviş Hayriyesi (şiir-1967), Geceleyin (şiir-1978), Gece Sefaları (şiir-1985), Tahta Evler (öykü-1984), Melisa (roman-1989) ve

 

Karaduman’ın Serüvenleri (çocuk romanı-1999).