Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Serter Oran’ın “Emeğin Sokak Hali: Türkiye’de Katı Atık Toplayıcıları” isimli kitabı Nika Yayınevi tarafından yayımlandı. 
Kitap, ülkemizde gerek niceliksel, gerekse niteliksel veçheleriyle ciddi bir sosyal ve iktisadî mesele olan, buna karşılık sosyal bilimler yazınında yeteri kadar ele alınmayan katı atık toplayıcılarını sınıfsal, kültürel ve etnik kimlikleri itibariyle ele alıyor. 
Katı atık toplayıcılarının kimliklerinin, yaptıkları işlerin ekonomik değeri ve sosyolojik kategorilerinin titiz bir araştırma ile irdelenip yansıtılmış olduğu kitap, sosyolojinin olduğu kadar, ekonominin de ilginç ve şimdiye dek ülkemizde fazla kurcalanmamış alanına ışık tutmaktadır.  Katı atık toplayıcılarının dünyasına yakın plandan bakmaya, onların özlemlerini, göç deneyimlerini, kentte tutunma çabalarını, kalmakla gitmek arasındaki ikircimlerini, hak arayışlarını ve mücadele deneyimlerini keşfetmeye çalışıyor. Göç sorununun tüm yakıcılığıyla gündemde olduğu bu dönemde, bu çalışma hem sosyal bilimcilerin hem de politika yapıcıların yararlanabileceği önemli bir kaynak niteliğinde.   
Serter Oran Kimdir:
1983 yılında Ankara’da doğdu. 2007 yılında Mülkiye’den mezun oldu. Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri ABD’de 2010 yılında yüksek lisansını tamamladı. 2017 yılında yine aynı Anabilim Dalında “Sınıf ve Kültürel Kimlikler Üzerinden Katı Atık Toplayıcılarının Gündelik Çalışma Pratikleri: Ankara İlinde Nitel Bir Araştırma” başlıklı teziyle Dr. unvanı almaya hak kazandı. Sosyal politika, çalışma sosyolojisi, sendikacılık ve sanat üzerine çalışan Dr. Oran, Bülent Ecevit Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğretim üyesidir.