Bülent Ecevit Üniversitesi ve Zonguldak Valiliği işbirliğince başlatılan “Roman Çalıştayı” daha ilk günden karıştı.
BEÜ Roman Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezinin, ‘romanları anlamak’ konulu “Roman Çalıştayı” bugün gerçekleşti. Başlatılan çalıştay yarın da devam edecek.
 Zonguldak Valisi Ali Kaban, İzmit Konfederasyon Başkanı Ahmet Cokyasar, Zonguldak Ereğli Roman Dernek Başkanı Rıza Demir, İl Müftüsü Mürsel Öztürk, SGK İl Müdürü Çiğdem Acar, MEB Müdürü Turgut Özbek, Belediye Başkan Vekili Erol Yılmaz ve Karaelmas, Baştarla Muhtarları da katıldı.

BEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Haluk Güven ve Rektör Danışmanı Dr. Mehmet Aysoy’un açılış konuşmasının ardından kürsüye Zonguldak Valisi Ali Kaban çıktı.

ORYANTALİST BAKIŞ AÇISINDAN YORULDUK
Kaban; “Sonuç bildirgesini merakla beklediğimiz bir çalışmadır”
Göreve başladığı dönemden itibaren ikinci makas sorununun sürekli önüne geldiğinden bahseden Kaban, sorunla ilgilendikleri sırada roman vatandaşları fark ettiklerine dikkat çekti. Kaban; “En önemlisi de fark ettikten sonra anlamanın bu bağlamda yapılacak olan bilimsel çalışmalarla mümkün olduğudur. Toplumun içerisinde zaman zaman aykırı görünmek yaşanabilen bir durumdur. Ancak ne kadar şükretsek azdır ki tarihimizde bu dezavantajlı durum bir soykırıma vs.ye dönüşmemiş. Ya da derin bir düşmanlık kültürümüz yok. Sosyal Bilimci arkadaşlarıma, kardeşlerime teşekkür ediyorum” Biz artık oryantalist bakış açısından yorulduk. O bakış açısı bize bir şey getirmediği gibi hep başkalarına çalıştık” dedi.
Yapılan çalışmanın önemine dikkat çekerek Avrupa’da yaşayan roman vatandaşlardan bahseden Kaban;
BU ÇALIŞMALAR ÇOK GEREKLİYDİ
“Ama anlıyoruz ki artık kendimize ait bilim anlayışımızda çok ciddi anlamda ilerliyor. Diğer taraftan Avrupa da sayısı tam bilinmemekle birlikte 25 milyon civarında roman kökenli insana Türk, Osmanlı, Müslüman deniliyor. Yani bize yakıştırılıyor. Biz bundan memnunuz. Bundan neden istifade etmeyelim? Ancak onları anlayabilmemiz için önce kendi içimizde anlamamız gerekiyor. Bu nedenle bu çalışmalar çok gerekliydi. Rektörümüze ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Kendisi YÖK Başkanımızın verdiği bir göreve gittiği için aramızda olamadı. Biz gayretsiz rektörlerde gördük. Hiç bir şey yapmadan sadece koltuklarını ısıtıp gittiler. Ancak Rektörümüz öyle değil. Canla başla ekibiyle birlikte çalışıyor ” diyerek konuşmasını bitirdi.  
Verilen on dakikalık aranın ardından;
Çalıştayı yöneten Şükrü Oğuz açılış konuşmasını gerçekleştirdi ve konuşmacılara sırayla söz hakkı verdi. Çalıştaya konuşmacı olarak katılan Yrd. Doç. Dr. Yücel Namal romanların tarihte ki yerini, Hindistan’da ki geleneklerle kendi roman vatandaşlarımızın benzerliklerini, nüfus olarak dağılışını, göç yollarını projeksiyon eşliğinde sundu. Ardından Arş. Gör. Funda Sönmez, sosyal, ekonomik, kültürel ve eğitim açısından roman vatandaşların yaşadığı zorluklara değindi. 3.konuşmacı olan Arş. Gör. Evrim Yılmaz, yaptıkları araştırmalarla ilgili ilk verileri katılımcılara aktardı.
Son konuşmacı Yrd. Doç. Dr. Erdem Dirimeşe ise projenin tanıtımını ve sonuçlarını aktarmak istedi ancak katılımcılar arasında ki roman vatandaşlar, konuşmacıların öne sürdüğü verilerin yanlış olduğunu savundu.
Umreden dönen roman vatandaşlardan oluşan 20 kişilik grubun içerisinde ki bir bayanın; “yalan. Hepsi yalan. Beş tanesini doğru yapmışsınız. Beş tanesi yalan yapmışsınız. Ayıp değil mi?” ifadelerini kullanması üzerine oralık karıştı!
Konuşmacı toplanan verilerin henüz başında olduklarını sık sık dile getirse de katılımcılardan gelen tepki yatışmadı. “Biz sadece aldığımız cevapları paylaşıyoruz” diyerek savunmasını yapan konuşmacı Yrd. Doç. Dr. Erdem Dirimeşe yanlış anlaşıldıklarını ifade etmeye çalıştı.
 Konfederasyon Başkanı, Ereğli Roman Derneği Başkanı ve Vali Vekili de çıkan tartışmayı yatıştırmak adına konuşma yaptılar.
Oluşan kargaşayı yatıştırmak adına Vali Vekili Ahmet Mailoğlu; Burada yanlış ifadeler yok mu? Kesinlikle var. Benimde katılmadığım bir sürü ifade oldu. Ama bu arkadaşlarımız bunları beyinlerinden üretmediler!  
İçlerinizden birilerine sordular. Cahillik edip aranızdan birileri yanıt verdi. Arkadaşlarda veri olarak kaydetti. Olaya hararetle yaklaşmayalım. Siz bizsiniz, biz siziz. Asıl ayıp böyle bir ayrımın olmasıdır.” İfadesini kullandı.
“BİZ, TÜRKİYE’DE VARIZ”
İzmit Konfederasyon Başkanı Ahmet Cokyasar, konuşma yapmak üzere kürsüye çıktı. Konuşması sırasında duygulandığı gözlenen Cokyasar; “romanlar Türkiye’de varlar. Ancak farklı yerlerde ve farklı kültürlerde yaşıyorlar. Bu nedenle arkadaşlarımıza kızmamız doğru olmaz. Hatta büyük bir adım attılar bu yüzden teşekkür etmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Çalıştayı yöneten Şükrü Oğuz, kapanış konuşmasını yapmasının ardından çalıştay’ın bugünkü oturumunu sonlandırdı.
DERYA AKTAŞ