Türkiye’nin ve Zonguldak’ın en uzun soluklu dergilerinden Şehir’in 150. sayısı çıktı..

Zonguldak’ın Devrek ilçesinde aylık kültür, edebiyat ve sanat dergisi olarak 18 yıldır aralıksız yayın yaşamını sürdüren iki aylık Şehir dergisi Eylül-Ekim 2021 tarihli sayısıyla 150.kez okur karşısına çıktı.

Aralık 2004 tarihinde gazeteci, şair ve yazar İbrahim Tığ tarafından kurulan dergi, Devrekli şair Rüştü Onur’un vasiyetinin yerine getirilmesi amacını güdüyor. Rüştü Onur, 12 Eylül 1940'ta Necati Cumalı'ya yazdığı mektubunda, “Ey benim mektuplariyle huzur bulduğum ve avunduğum kardeşim. Şehir'de buluşacağız. Her ne pahasına olursa olsun Şehir çıkacak… Şehir okuyucu kitlesinin karşısına yeni bir atmosferle çıkacak.” diyordu. Ancak Rüştü Onur, çıkarmayı çok istediği “Şehir” dergisini, ömrü yetmediği için çıkaramamıştı.

Onun bu isteğini kendilerine bir vasiyet kabul eden; İbrahim Tığ'ın öncülüğünde Fahrettin Koyuncu ve Orhan Tüleylioğlu'nun katkılarıyla yayına geçirilen Şehir’in 150. sayısının dosya konusu Cengiz Tuncer ve Kerkenez romanı.

Şair ve Yazar Cengiz Tuncer’in ölümünün 40. yılı ve “Kerkenez” romanının da 50. yılı nedeniyle İbrahim Tığ, Mehmet Yaşar Bilen, Mehmet Pekdüz ve Mahmut Şenol’un yazıları yer alıyor.

Derginin diğer yazıları ise, Hüseyin Alemdar, Fahrettin Koyuncu, Barış Erdoğan, Mehmet Özçataloğlu, Atila Er, Nurdan Aladağ, Tahir Şilkan ve Mehmet Binboğa’dan.

Bu sayının şairleri, Altay Öktem, Can Ceylan, Kusey Tangüler, Serap Aslı Araklı, Hüseyin Peker, Erkan Kara, Rüştü Onur, Seval Arslan, Figen Şentürk, Ferziye Küçük, Bahri Loş, Asım Gönen, Özlem Uzun, İrfan Temel, Muharrem Akman, Umut Temür ve Diyar Atak.

Erdal Atıcı, Erdinç Gültekin ve Seçkin Zengin öyküleriyle dergimizde yer alıyor. Derginin arka kapağında ise 17 Ağustos 2021 tarihinde aramızdan ayrılan Zonguldaklı şair-yazar Hamit Kalyoncu’nun fotoğrafı ile yaşam öyküsüne yer veriliyor.

Şiirin merkezde olduğu bir şiir dergisi anlayışıyla, bir derya olan Türk şiirine katkı sunmaya çalışan Şehir, 26 bin nüfuslu Devrek’ten ülkeye açılan bir edebiyat kapısı olma özelliğini de sürdürüyor.