Gazeteci, şair-yazar İbrahim Tığ’ın yeni kitabı “Sur ve Sır” Medakitap yayınları arasından çıktı.

     Dosya Dalında 2018 Kemal Özer Jüri Özel Ödülü’nün de sahibi olan İbrahim Tığ, Sur ve Sır’da şiirinin en olgun örneklerini verirken, gerek dil, gerekse de kurgu anlamında şiire/şiirine yeni bir soluk kazandırıyor. Üstelik son derece yalın ve sade bir dille, sözcüklerle yapıyor bunu.

     Kitaptaki ana izlek, şairin çocukluk yıllarından bugüne kadar uzanan ve gizli bir çocukluğu da içinde barındıran anne, ölüm ve yaşam arasında bir sır olarak çıkıyor karşımıza.

     İbrahim Tığ, Sur ve Sır’da, sırrını saklayan Karacoğlan, Yaşar Kemal, Sabahattin Ali, Kays, Omi’ah gibi şairleri de şiirine katarak sıkı bir bağ kuruyor dizelerinde. Çağdaş Türk şiirinin en güzel örneklerinden biri olan Sur ve Sır, aynı zamanda gelenekten kaynaklanan ve geleneği yadsımayan dili ve içeriğiyle, hemen her yaş grubu şiir okuru için adından çok söz ettireceğe benziyor. Yerel ya da yöresel olanın, evrensel olanla karışımı var İbrahim Tığ’ın şiirinde. 64 sayfadan oluşan Sur ve Sır, onun olgunluk dönemi şiirlerinden oluşuyor.

ÖDÜL TÖRENİ 21 MART’TA

     2018 Kemal Özer Şiir Yarışmasında ödül alan şairler için 21 Mart Dünya Şiir Günü’nde Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’nde saat:19:00’da bir tören düzenlenecek.    

     Törene Hollanda’dan Marıan Elkelhof, Türkiye’den Tarık Günersel, KKTC’den de, İlkay Adalı, Feyzan Korur, Hüsniye Okray, Nurperi Özgener gibi önemli şairler katılacak. Törende ayrıca, Ali Günvar, Emel Koşar, Figen Kıvılcımer, Hilal Karahan, İsmail Biçer, Narin Yükler, Oğuz Özdem, Yılmaz Arslan, Nurcan Çelik gibi şairler de şiirleriyle katılacaklar.

     Modern Türk şiirinin unutulmaz ustalarından Kemal Özer ödüllerini bu yıl Yayımlanmış Kitap Dalında Mehmet Ercan, “Sevdam Sığmadı Düşlerime“ adlı kitabıyla Birincilik Ödülü’ne, Uygur Orhan , “Dudak Okuma Notları” adlı kitabıyla Jüri Özel Ödülü’ne; Yayınlanmamış Dosya Dalında da, Emin Kaya, “Yırtık Devrim” adlı dosyasıyla Birincilik Ödülü’ne, İbrahim Tığ, “Sur ve Sır” adlı dosyasıyla Jüri Özel Ödülü’ne değer görüldü. Seçici Kurul ayrıca yarışma dışı olarak Yusuf Alper’i Kemal Özer Onur Ödülü’ne değer görüldü.

KUŞLAR UZUN ÜŞÜR

 

yitik bir söylenceye inanırdı annem

mesela hızır’dan gelirmiş ölekliği çocukların

büyüttüğü geceyle kesermiş göbeğini

ayışığı düşermiş köklerine yalnızlığın

bu yüzden hiç sevmezmiş papatyaların

ağmasını, uykusuz kedilerin gözlerine

 

nuh’a inanırmış, susuz çeşmelere su

ölümcül demlenmelerin yoldaşı meryem

kırk katırla kırk satır arasında yusuf

çatlamış yaralarını bir kuyunun başında

bırakıp direncini ölçermiş kör rüyanın

 

atlar sessizdir, evveli ve ahiri bilir

kötü yola düşmüş dağ vesikasız, çayır üç gülü

çocuktuk, köy odasında tırnaklarımızı yoklardı imam

kuşlar uzun üşürdü, uğultulu buhran

etimiz onun kemiği babamın

 

yoruldum kendimi ağlarken yakalamaktan

gövdemi bırakıp da kelama

kendimi terk ettim, bir atın postuna serdiler

gözlerimi, darağacına üşüyen ceketimi

 

siyah rüzgarlara kardım inmediğim durakları

ne de olsa yanağındaki gamze kadarsın

masallar gözuçların

 

İbrahim Tığ

 

(Haber merkezi)