Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, ünlü Devrek türküsü ‘Kiraz Aldım Dikmeden / Tombulacık Halimem’in kahramanı Halime Baltacı (Tombulacık Halime)'nın mezarını yaptıracaklarını, bildirdi.

       Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, Devrek ve bölge kültürüne ve değerlerine sahip çıktıklarını belirterek, Devrek türküsü ”Tombulacık Halimem (Kiraz aldım dikmeden)” türküsüne konu olan Halime Baltacı'nın Hüseyinçavuşoğlu Köyün’de bulunan mezarını yaptıracaklarını, söyledi.

       “Tombulacık Halimem” türküsünün Devrek'in Hüseyinçavuşoğlu Köyü’nde yaşanan bir olay sonrasında ortaya çıktığını anlatan Başkan Çetin Bozkurt, “Devrek ve bölge kültürümüzde önemli bir yer tutan ‘Tombulacık Halimem’ türküsünün kahramanı Halime Baltacı'yı bundan tam 48 yıl önce kaybetmiştik. Onun anısını yaşatmak, gelecek kuşaklarımıza kültürümüzü aktarmak amacıyla türkümüzün kahramanı Halime Baltacı'nın Hüseyinçavuşoğlu Köyümüzdeki aile mezarlığındaki mezarını belediye olarak yaptıracağız. Bunun için gerekli çalışmaları yaptık. En kısa sürede mezarı inşa edeceğiz" diye konuştu.

      Bilindiği gibi, eşi genç yaşta ölen Halime Baltacı iki çocuğuyla birlikte Hüseyinçavuşoğlu Köyü'nde yaşamını sürdürürken, Beycuma Müderrisi Hüseyin Efendi'nin oğlu Mehmet (Deli Mehmet), Tombulacık Halime’ye karşılıksız olarak aşık olmuş ve işlediği bir cinayet sonrasında da bu türküyü yakmıştır. Bu Türkü annemi kötü tanıtıyor Tombulacık Halime'nin kızı Nazire Terzi (Baltacı) ile gazeteci-yazar İbrahim Tığ'ın 10 Ekim 2010 tarihinde yaptığı söyleşi de, annesi Halime Baltacı (Tombulacık Halime)'ya platonik aşık olan dönemin Beycuma Müderrisi Hüseyin Molla (Kör Hoca)'nın oğlu Deli Mehmet lakaplı Mehmet Emin Dinç tarafından yakılan "Tombulacık Halimem" türküsünden nefret ettiğini belirtmiş; "Deli Memet'in anneme aşık olduğu dönemde babam ölmüş annem de dul kalmış. Annemin, Deli Mehmet'te gözü olsaydı ona varırdı. Adam zaten deliymiş. Deliye varıp da ne yapacaktı. Anamın onda gözü olmamış hiç. O karşılıksız olarak dul olan anama aşık olmuş. O türkü –Tombulacık Halimem- ne zaman radyo ve televizyonlarda çalınsa hemen radyo televizyonu kapatıyorum. Anamın adını kötü olarak anlatıyor. Bir deli çıkmış anama aşık olmuş sonra da çekinmeden bu türküyü yakmış. Anamın böyle bir türküyle anılmasını istemiyorum. O türküden nefret ediyorum.” demişti.

REPERTUVAR KURULU “DEVREK”İN DİYE TESCİLLEDİ

     Devrek Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK) Başkanı İbrahim Tığ tarafından “Kiraz Aldım Dikmeden/Tombulacık Halime” türküsünün yöresine yapılan itirazı yerinde bulan TRT-Türk Halk Müziği (THM) Repertuvar Kurulu 28 Mart 2019 tarihli toplantısında türkünün “Bolu”ya değil, “Devrek”e ait olduğuna karar verdi.

    Muzaffer Sarısözen tarafından Ankara’da, Bolulu hat ve cilt sanatçısı Emin Barın’dan 24.11.1946 tarihinde derlendiği ve TRT Repertuvarında 727 sıra numarayla Bolu türküsü olarak kayıtlarda yer alıyordu.