Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yapımı tamamlanan Türkiye’nin 17. Kent Müzesi düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından Tarihi Kentler Birliği ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKKA) katkıları ile yapımı tamamlanan Türkiye’nin 17. Kent Müzesi’nin açılışı için tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende BAKKA Genel Sekreteri Faruk Tezel adına törene katılan BAKKA İdari ve Mali İşler Birim Başkanı Recep Serkan Alkan ile BAKKA Birim Başkanı Hakkı Yavuz Toplu ve Uzman Feti Tatlı’ya teşekkür plaketleri verildi.

TÜRKİYE’NİN 17. KENT MÜZESİ KDZ. EREĞLİ’DE

Açılış töreninde konuşan Tarihi Kentler Birliği Temsilcisi ve proje koordinatörü Raif Tokel, Türkiye’nin 17. Kent Müzesi’ni açmanın gurur ve mutluluğunu yaşadığını belirterek, müzenin eşya değil bilgi odaklı olduğunu söyledi. Tokel konuşmasında, “Ülkemizde az sayıda bulunan 17. müzeyi Ereğli’de açıyoruz. Proje tek bir kişi ile yürüdü bütün yük sırtımdaydı, pişman değilim, bilerek yaptım, yaşadığım topraklara borcum vardı. Bu borcu ödemek için soyundum. Burada Ereğli hakkında temel bilgileri görebileceksiniz. Ereğli’nin milattan önce 2 bin 500 ile başlayan bir serüveni var. Evlerindeki eşyaları, objeleri veren insanlarımız var. Ereğli halkının katkılarını bekliyoruz, müzemizde bir odayı da Ereğli ve Yöresi Araştırmaları Merkezi yaptık. Zonguldak ili müze bakımından çok yoksul bir il. Karadeniz Ereğli bu konuda çok şanslı bir ilçe. Araştırma merkezinde bölgede üretilen ve üretilmiş tüm projeler yer alacaktır” dedi.

BAKKA’DAN KENT MÜZESİ’NE 359 BİN TL HİBE

BAKKA Proje Değerlendirme ve İzleme Birimi Başkanı Hakkı Toplu törende yaptığı konuşmada, Kent Müzesi projesine ajans olarak 359 bin TL hibe desteğinde bulunduklarını söyledi. BAKKA’nın amacının bölgedeki özel ve kamu kesimine finansal destek sağlayarak yerel potansiyeli harekete geçirmek olduğunu dile getiren Toplu, bundan sonraki süreçlerde de bu tür destekleri vermeye devam edeceklerini anlattı.

BAŞKAN UYSAL: “BİLGİ KAYNAKLI BİR MÜZE”

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Opr. Dr. Hüseyin Uysal müzenin bilgi odaklı olmasının önemini daha da artırdığını savundu. Uysal konuşmasında şunları söyledi: “Yerel değerlerin ön plana çıktığı bu müze, Ereğli’nin doğal, tarihsel ve kültürel değerlerini yansıtıyor. Bilgi kaynaklı bir müze oluşu, önemini bir kat daha attırmıştır. Ben müzenin Ereğli’ye kazandırılmasında BAKKA ve Çekül Vakfı başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Müzemiz vatandaşlarımızın vereceği katkılarla daha da zenginleşecektir. Halkımızın bu müzeye sahip çıkacağına inanıyorum.”

Kent Müzesi’nin açılışını Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Opr. Dr. Hüseyin Uysal, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutan Vekili Albay Taner Günebakan birlikte yaptı. Uysal ve beraberindekiler daha sonra Kent Müzesi’ni gezerek proje koordinatörü Raif Tokel’den bilgi aldı. Kent Müzesi’nde geçmişte kullanılan yöresel ev eşyaları, koleksiyonlar, eski madenci baretleri ile fenerleri, eski radyo ve plakçalarların yanı sıra Ereğli tarihini anlatan bilgilendirme panoları yer alıyor. Müzede ayrıca Ereğli’nin köklü ailelerinden Seyfettin Onat’ın isminin verildiği ve içerisinde ailesinden kalan eski eşyalar yer aldığı bir oda düzenlendi.