Karaelmas 2015 Karadeniz Uluslararası 14. Kültür ve Sanat Festivali sessiz sedasız başladı…

 Yas var, kutlama yok!

Bu yıl 14’üncüsü yapılan Karaelmas 2015 Karadeniz Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in vefatı sonrasında ülke genelinde ilan edilen 3 günlük yas nedeniyle sessiz sedasız yapılan kortejle başladı. Fevkani Köprü üzerinde başlayan yürüyüş Gazipaşa Caddesi üzerinden Valilik önüne kadar devam etti. Müzik ve dans gösterilerinin yapılmadığı kortej yürüyüşüne geçmiş yıllara oranla katılım da son derece azdı.

Karaelmas 2015 Karadeniz Uluslararası 14. Kültür ve Sanat Festivali protokol, yerli ve yabancı gurupların katılımıyla Zonguldak Fevkani köprü üstünde yapılan kortej yürüyüşü ile başladı.

Kortej yürüyüşüne; Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, CHP Merkez İlçe Başkanı Cemal Şahin, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları, daire müdürleri, şube başkanları, yerli yabancı halk oyunları grubu, vatandaşlar katıldı. Kortej Zonguldak Valiliği önünde son bulurken, burada da tören düzenlendi.

Valilik önünde Atatürk Anıtı’na çelenk koyup festival meşalesini yakan Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Merhum Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’in vefatı nedeniyle ülke genelinde 3 günlük yas ilan edildi. Bu yüzden festivalin bir ve ikinci günü etkinliklerini iptal ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Belediye Başkanı Muharrem Akdemir Siyaset duayeni 9.Cumhurbaşkanımız Demirel’i bizlerde kaybetmenin üzüntüsünü ve acısını yaşıyoruz. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine sabırlar diliyorum. Ülkemizde 3 günlük yas ilan edildi. Defin işlemi bittikten sonra yas kaldırılacak. Ancak bizler, kültür ve sanat şenliğimizi burada başlatmak zorundaydık. Sessizce Kortej yürüyüşümüzü gerçekleştirdik. Yabancı ülkelerden kardeşlerimiz, dostlarımız geldi. Türk bayrağını ve Atatürk posterlerimizi bizim gençlerimizle birlikte taşıdılar. Atatürk’ün, çok güzel bir sözü var; “yurtta sulh cihanda sulh” bu anlamda onlarla birlikte bu maneviyatı yaşamak istedik. Bunun gururunu yaşıyorum. Şenliklerin amacı dostlukların kardeşliklerin yaygınlaştırılmasıdır. Ramazan ayı halkımıza hayırlı olsun” dedi.

Festival Cumartesi akşamı Valilik önünde yapılacak kutlamalarla devam edecek ve Pazar akşamı ise Model grubu konserinin ardından sona erecek. Barış DOĞAN – Derya AKTAŞ