ZOKEV “Zonguldak Folkloru 13” adıyla gerçekleştirdiği kent kültürü bienale sunulan bildirilerinden oluşan kitabı yayımladı.

 

Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfının 9-12 Mayıs 2013 tarihleri arasında yaptığı “Zonguldak Folkloru’13” adlı bienale sunulan bildirilerden oluşan kitap yayımlandı. ZOKEV’den yapılan açıklamaya göre Toplam 336 sayfadan oluşan kitap, Zonguldak kültürüne dair sunulan bildirilerle, yazılan makalelerden oluşuyor.  Kitapta Yücel Namal, Ekrem Murat Zaman, Kürşat Coşgun, İsmet Akyol, Kadir Tuncer, Sabahiye Noraşin, Hüseyin Demir, Alpaslan Santur, Sabahattin Türkoğlu, Gürdal Özçakır, Nesrin Aydın Karaçam, Aziz Gökçe, Nilgün Çelik, Meral Sevimli, Orhan Yazıcı, Mahmut Koltuk’un ürünleri bulunuyor. Kitapta, efsanelerden, giyim kuşama; yöreye özgü sözlerden,  müzeciliğe; ağız özelliklerinden, masallara; yaşam biçiminden, ilkel tedavi yöntemlerine kadar pek çok kültürel öğe üzerine yapılmış çalışmalara yer veriliyor.

 

YENİ BİENALİN HAZIRLIKLARI İÇİNDEYİZ

Konuyla ilgili açıklama yapan ZOKEV yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kalafat, “Bienalin ardından yayınladığımız sonuç bildirgesinde, ‘”ZOKEV, bundan önceki tarih, spor ve edebiyat bienallerinde olduğu gibi, gerçekleştirilen bu organizasyonun  kent kültürü için tarihsel bir iz olduğu bilincinden hareketle, Zonguldak Folkloru bienalinde yer alan bildiri ve sunumları, ayrıca bu konuda her şeye rağmen çalışmalarını gelecek kuşaklara aktarmak isteyen  kent araştırmacılarına ve söyleyecek sözü olanlara kapılarını açık tutacak; söz konusu birikimleri kitaplaştırarak gelecek kuşaklara rehber olacaktır’ demiştik. Bu sözümüzü tutmuş olmanın haklı gururu içindeyim. Kitap biraz gecikti. Bunun tek nedeni çok az destek görmemizdir. Yöremizle ilgili bir hazine niteliğinde olan bu kitaba, özellikle kamu kurumlarından hiç destek verilmemiş olması düşündürücüdür. Ancak biz tüm zorluklara karşın çabalarımızı sürdüreceğiz. Yeni bir bienalin hazırlıkları içindeyiz. Hazırlık çalışmalarımız bitince bunu kamuoyuyla paylaşacağız. Bu vesileyle kitabın yayımına katkı sunan sayın Kenan Yalavaç ve Recep Perk’e bir kez daha teşekkür ediyorum”” dedi