Kaybolmaya yüz tutan Zonguldak'ın yöresel yemek kültürüne ulusal düzeyde bilinirlik kazandırmayı amaç edinen proje kapsamında, Türkiye'nin ünlü şefleri, restoran işletmecileri, gastronomi uzmanları, gurme ve akademisyenleri üç gün boyunca Zonguldak mutfağını keşfe çıkıyor.

 

Zonguldak Lezzet Atölyesi projesi, Zonguldak'ın kömür ve demir-çelik endüstrisindeki öneminin yanı sıra, yerel ürün ve yöresel lezzetlerinin de Türkiye’de tanınması amacıyla düzenleniyor.  'Yerel ürün, yerel lezzet ve yerel mekan' üçlemesinin hayata geçirilmesi hedeflenen Zonguldak Lezzet Atölyesi, aynı zamanda Zonguldak bölgesinin de alternatif turizm ayağının da bir parçası olacak.

 

Kaybolmaya yüz tutan Zonguldak yemek kültürünün izini Kdz. Ereğli'de, Zonguldak merkezde, Devrek'te ve Çaycuma'da süren uzmanlar, aynı zamanda Karadeniz'den çıkan lezzetleri de tatma fırsatını yakalayacak.

 

Proje kapsamında aynı zamanda Cehennemağzı Mağarası, Ereğli Müzesi, Gazi Alemdar Müzesi, Gökçebey Çanakçılar Etnografya ve Arkeoloji Müzesi gibi şehrin tarihinden ve kültüründen izler taşıyan mekanlar da ziyaret edilecek. Devrek Kadınlar Kooperatifi tarafından hazırlanan birbirinden lezzetli yöresel yemeklerin tadımı yapılacak. Tarihi Pidecileri, Devrek'in tarihi simit fırınları, Çaycuma'daki yöresel ürün mağazaları, geleneksel köylü pazarı, elpek bezi atölyesi, tarihi konserve fabrikası satış yeri, Devrek bastoncular çarşısı üç günlük gezinin programları arasında yer alıyor.

 

31 Ekim Cuma günü Zonguldak Valisi Ali Kaban’ın katılımları ile Ereğli’de başlayan program, 2 Kasım Pazar günü sona erecek.