TBMM eski Başkanı, Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan’ın müzesi yeni yerine taşındı

Zonguldak’a İkinci Üniversite Önerisi 


Atatürk Kültür Merkezi fuar alanında ‘'Köksal Toptan Armağan Eserler Daimi’' sergisi açıldı.  Açılışa, TBMM eski başkanı Köksal Toptan, Vali Ahmet Çınar, Emniyet Müdürü Metin Turanlı, Özel İdare Genel Sekreteri, Zonguldak Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Vekili Hakan Yüksel ve çok sayıda bürokrat katıldı. Sergide, TBMM eski başkanı Köksal Toptan’ın siyaset hayatında ki fotoğraflar, kaftanlar, kitaplar ve ödüller yer aldı.  TBMM eski başkanı Köksal Toptan, kendi eserlerinden oluşan sergide Zonguldak'a ikinci bir üniversitenin kurulması gerektiğine söyleyerek, ikinci bir üniversitenin Bakacakkadı’ya kurulabileceğini söyledi.  Vali Ahmet Çınar ise, Filyos’un yakın zamanda Endüstri bölgesi olacağını ve teknolojik bir üniversitenin oraya kurulabileceğini ifade etti.

Vali Ahmet Çınar; ‘’Önemli bir devlet adamının eserlerinin burada sergilenmesi kültürel kaliteyi arttırdı''

Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, önemli bir devlet adamının eserlerinin Atatürk Kültür Merkezinde sergilenmesi hem kültürel  hem de kalite kattığını söyleyerek, ‘’Eski meclis başkanımız, Cumhurbaşkanı vekilimiz, Eski Milli Eğitim Bakanımız, şehrimizin, üniversitemizin hazırlamış olduğu kitapla ağabeyliği tescillenmiş, şehrimizden yetişmiş büyük bir devlet adamımız. Her dönem siyasette aktif olmuş siyasi partilerin kendi teşkilatlarının bulunması için kendisine teklifte bulunmuş bir devlet adamımızdır. Ağabeylik unvanı çok önemli bir unvandır. Her dönem siyasette bulunup siyaset üstü bir kimliği elde edebilmek, konumu elde edebilmek çok değerli bir olaydır. Kendisi bizim için de zor modeldir. Daha Önceden Kültür Müdürlüğümüzün binasında bir müzemiz bulunuyordu fakat orası hem insanların ziyaret etme imkanı olmayan bir mekandı. Burası Atatürk Kültür Merkezi tiyatroları, her türlü konferans ve etkinliklerin yapıldığı şehrin belli başlı bir mekandır. Böyle bir önemli serginin müze olabilecek eserlerin Sayın Bakanımızın bağışlamış olduğu duyarlı eserlerin burada sergilenmesi buraya hem kültürel anlamda bir kalite kattı hem gelen herkesimden ziyaretçilerin müze gezer havasında bir etkinlik içerisinde olabilmelerini de sağlamıştır. Arkadaşlarımızın eline sağlık, bu eserleri oraya bağışladığı için Sayın Bakanımıza çok teşekkür ediyorum’’diye konuştu.

Çınar; ‘’Teknolojik bir üniversite Filyos’a kurulabilir’’

Teknolojik bir üniversitenin Filyos’a yapılabileceğini ifade eden Çınar, ‘’Sayın bakanımızın sözün üstüne söz olmaz. Ben bir katkıda bulunmak isterim. Türkiye’nin en büyük projelerinden bir tanesi Filyos Endüstri Bölgesi projesidir. Türkiye’nin ve dünyanın belli başlı hem sanayi hem üretim merkezi olacaktır. Aynı zamanda dünyanın belli başlı ticaret merkezlerinden birisi olacaktır. Oraya kendimizi hazırlamak anlamında bir üniversitenin, belki teknolojik ağırlıklı üniversitenin orada kurulması o endüstri bölgesini besleyen endüstri bölgesinden beslenen Türkiye’nin etkili verimli üniversitelerinden biri olabilir’’dedi.

Köksal Toptan; ‘’İmzalı kitaplarım dışında 10 bine yakın kitabımı üniversiteye bağışlayacağım’’

TBMM eski Başkanı Köksal Toptan, 10 bine yakın evde kitabının olduğunu söyleyerek, onları üniversiteye bağışlayacağını ifade ederek, ‘’ “Benim evimde bir ofisimde kütüphanecilik de iddialı olduğunu sandığım on bine yakın kitabım vardır. Bunları bir önceki Rektörümüz Mahmut Özer ile konuşmuştuk. Kitapları Bülent Ecevit Üniversitesi'ne bağışlamak istiyorum. Evde kitapları tasnif etme işine başladık. İmzalı kitaplar dışındaki bütün kitaplarımı üniversiteye vereceğim. Üniversite önemli bir kaynak, kitaplar da üniversite için önemli bir kaynaktır. Zonguldak çok ciddi bir kültür derinliği olan bir şehrimizdir. Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana bunu kanıtlamış bir şehrimizdir. Biz de mütevazilik anlamında bu gayretli katkı vermeye çalışıyoruz. İnşallah Zonguldak’ta gençlerimiz, çocuklarımız için çok güzel şeyler başarmış oluruz. Çünkü geleceğin Türkiye’sindeki çocuklarımız bugün dünyanın en kaliteli eğitimi alan kendi kültüründen vazgeçmeden, yozlaşmadan, uzlaşmadan bunu becerebilen insanlarla rekabet edeceklerdir. Bu açıdan çocuklarımızın her yönüyle donanımlı olmaları lazımdır. Yeni bir rektörümüz vardır. İnşallah hedefimiz ikinci bir üniversiteyi kurma noktasına gelebileceğiz. Sayın Çufalı hocamıza güveniyoruz. Hükümetimiz bana göre çok doğru bir kararla yeni üniversiteler kurdu ve üniversiteler böldü. Zonguldak kendi içinde Karabük ve Bartın olmak üzere iki üniversite çıkardı. Yavaş yavaş kaliteden ödün vermeden bu sayıları daha yukarılara çıkarıp, Zonguldaklıların ikinci bir üniversite isteme noktalarına geleceğiz’’şeklinde konuştu.

Toptan; ‘’Bakacakkadıya ikinci bir üniversite kurulabilir’’

Bakacakkadı da ki 900 dönümlük araziye ikinci bir üniversitenin kurulabileceğini ifade eden Toptan, ‘’Zonguldak'ın geleceği bana göre üniversitelerdir. Bülent Ecevit Üniversitesi inşallah kurulacak ikinci yeni üniversite Zonguldak'ın amiral gemisi olacaktır. İkinci üniversite konusunda benim kafamdaki yer Bakacakkadı'dır. Çünkü orada hazır 900 dönümlük bir alan vardır. Çok güzel bir kampüsü vardır. Ama Ereğli bu konuda çok istekli bunu biliyorum. Bakacakkadı veya Ereğli önemli değil yeter ki ikinci üniversite kurulsun’’dedi. 
Emre Can BAYRAM