Zonguldak’ı temsilen ilk kez gerçekleşecek bir kültür projesi olan Halkoyunları Sergileme ve Araştırma Derneği (HASAD) ile Batı Karadeniz Halkoyunları Gençlik ve Spor Kulübünün (BKHGSK) ortak projesi 4 Temmuz 2016 tarihinde hayata geçecek.
Romanya’nın Temeşvar kentinde yapılacak olan uluslararası CİOF halkoyunları festivaline alınan daveti iki kuruluş Zonguldak’ı ve Türkiye’yi bu festivalde güçlü bir oyuncu kadrosu ile temsil edecekler. Kafile festival için 4 Temmuz günü Zonguldak’tan ayrılacak ve 12 Temmuz’da Zonguldak’a dönecek.
Ortak bir projeye imza atarak birlikte halkoyunlarını tanıtacaklarını ifade eden HASAD Başkanı Orhan Yazıcı, “Yıllardır birçok ülkede ilimizi ve ülkemizi temsil ettik. Bu yıl Romanya’dan aldığımız festival davetini birçok başarıya imza atmış, Türkiye birinciliği ve birçok dereceleri olan Batı Karadeniz Gençlik ve Spor Kulübünün başarılı yöneticisi ve antrenörü Serkan Akgün’ün çalıştırdığı Artvin ekibini de düşünerek Batı Karadeniz Halkoyunları Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Enes Akgün ile temasa geçip böyle bir projeden kendisine bahsettik. Kendisi de yönetimi ile görüşüp birlikte bir ortak proje olabileceğini söyledi. Bu olumlu yanıt üzerine ekip hocası Serkan Akgün çalışmalarını hızlandırarak iki kurumda üzerine düşen hazırlıklarını tamamladı. Her iki kurumun amacı da halkoyunlarını yaşatmaktır. Dolayısıyla böyle bir ortak projede bir ilk olarak iki kurumun desteği ile hayata geçecektir. Festival ticari amacı olmayan 27 yıllık bir CİOF festivalidir. Gençlerimizi kıtalar arası gruplar ile aynı sahneyi paylaştırmanın heyecanı içindeyiz” dedi.
Batı Karadeniz Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Enes Akgün ise “Batı Karadeniz spor kulübü olarak Zonguldak’ı ulusal yarışmalarda en iyi şekilde temsil etmenin gururunu yaşıyoruz. Halkoyunlarının bir başka yüzü olan yurtdışındaki halkoyunları festivalleri ve yarışmalarında da şehrimizin bu konularda deneyimli kulübü olan HASAD halkoyunları sergileme ve araştırma derneği ile ortak yaptığımız organizasyonda 4-12 Temmuz arası Romanya’nın Temeşvar kentinde uluslararası CİOF halkoyunları festivalinde Zonguldak’ı Türkiye şampiyonu olmuş ekibimizle temsil edeceğiz. Bizim içinde kentimiz içinde bu ortak yapılan organizasyon iyi bir gelişme olacaktır. Dansçılarımızın çoğu lise öğrencisi bu yıl altı tane yarışmaya girdiler ve beşinden birinci, birinden beşincilik ödülüyle döndüler. Öğrencilerimiz içinde güzel ve yoğunluk atacak bir organizasyon olacak” ifadelerine yer verdi.
Festivale katılacak bazı ülkeler ise şöyle sıralandı:
“Bulgaristan, Kolombiya, Kosta Rika, Çin, Çek Cumhuriyeti, Moldova, Polonya, Sri Lanka, Ukrayna ve Macaristan.” Kafile, Temeşvar kentinin Macaristan’a sınır olması sebebiyle Macaristan’ın Szeged şehrine de kültür ziyareti gerçekleştirecek.