Zonguldaklı bir grup sanatçı, ömrünün önemli bölümünü Zonguldak’ta yaşadıktan sonra memleketi Ayancık’a yerleşen yontu sanatçısı Sebahattin Keser’in daveti üzerine ilçeye giderek düzenlenen kültür etkinliklerine katıldı.

Ayancık Belediyesinin katkılarıyla, Nirengi Kültür Sanat Platformu’nun 19-20 Ekim tarihlerinde düzenlediği kültür sanat etkinliklerine kentimizden bir grup sanatçı katıldı. 19 Ekim Cumartesi günü Ayancık AKM’de Tiyatro Hanedan, Ferhan Şensoy’un yazdığı ‘Çok Tuhaf Soruşturma’ adlı oyunu sergilerken gazeteci, karikatürist ve yazar Mete Arif Tokmak’ın ‘Kent Kültürü ve Sanat’ adlı söyleşisine rölyef sanatçısı Öner Güven ve mask sanatçısı Mehmet Türkçelik de eşlik etti. Restore edildikten sonra sanat merkezine dönüştürülen eski cezaevinde yapılan söyleşinin moderatörlüğünü ZOKEV Yönetim Kurulu Üyesi fotoğraf sanatçısı Alaaddin Kara yaptı. Konuşmacı Mete Arif Tokmak, ‘Kent Kültürü ve Sanat’ adlı söyleşi sonrası, okurlarına ‘Taşra Züppesi’ adlı romanını da imzaladı. Etkinlikler sırasında Ayancık Tarihi ve Kültür Sergisi adı altında yörenin giyim kuşam ve geleneklerini betimleyen kıyafet, yontu, resim sergilerinin yanı sıra, Mehmet Macit’in ‘Pazaryeri’ adlı fotoğraf sergisi ve Eylem Keser’in seramik sergisi ilgiyle izlendi.

 

KARA: “KESER’İN OLDUĞU HER YERDE SANAT KONUŞULUR, SANAT ETKİNLİĞİ YAPILIR”

‘Kent Kültürü ve Sanat’ başlıklı söyleşiyi yöneten ZOKEV Yönetim Kurulu Üyesi Alaaddin Kara, kendilerini davet eden Ayancık Belediye Başkanı Hayrettin Kaya’ya ve Nirengi Kültür ve Sanat Derneği yöneticilerine teşekkür ederek konuşmasına başladı. Kara, “Bundan üç yıl önce yine böyle bir yaz günü Karaelmas diyarından gelen bir grup insanla Ayancık’taki sanatseverlerle Eylem Keser’in atölyesinde buluşmuştuk. Eylem’in pişmiş topraktan yapıp fırınladığı eserleri, Sebahattin Abimizin çakısıyla yontup şekil verdiği ahşap yontuları ve benim maden ocaklarında çalışan madencileri konu alan fotoğraflarım arasında biz bize dostça söyleşip geri dönmüştük. Bugün de konuşmacı arkadaşım Mete Arif Tokmak ile birlikte rölyef sanatçısı Öner Güven ve Paflogonya‘dan kalma Filyos antik kentinden günümüze uzanan bir sanatçı arkadaşımız; denizin kabul etmeyip kıyıya attığı çatuklardan sanat eserleri yapan emekli öğretmenimiz Mehmet Türkçelik Hocam ile birlikte geldik. Her iki sanat etkinliğinde de Sebahattin Keser Abimizin hareketlenmesiyle yola çıktık. Sebahattin Keser, Zonguldak Sanat Festivalinin de yaratıcısıdır aynı zamanda. Onun olduğu her yerde sanat konuşulur ve sanat etkinlikleri yapılır. Ayancık’ı ilk kez çocukluk günlerimde Karadeniz’de nazlı bir gelin gibi süzülen beyaz yolcu gemilerinden seyrettim. Beyaz gemiler liman açıklarında demir attığında bir sandal kuşatmasına uğrar, yolculara pişmiş yumurta, tavuk, sebze ve meyveler satılırdı. Yıllar sonra sanat buluşmaları adı altında tekrar burada olmanın onurunu ve gururunu yaşıyorum” dedi.

 

KARA: “SANATÇI YAŞADIĞI YERDEN BESLENİR”

Kara sözlerini, “Bizi buraya çağırıp söyleşi yapmamamıza neden olan Sayın Belediye Başkanı Hayrettin Kaya’ya ve Nirengi Kültür Sanat Platformu’nu oluşturan Ayancıklı sanatseverlere şükranlarımı sunuyorum. Dün akşam Zonguldak BKM tiyatro gruplarından Tiyatro Hanedan’ın Ferhan Şensoy’un yazdığı ve Engin Çöl’ün yönettiği ‘Çok Tuhaf Soruşturma’ adlı oyunu büyük bir keyifle izledik. Yine bu salonda sergilenen, ‘Kent Kültürü ve Sanat’ adlı söyleşimizle de örtüşen ‘Ayancık Tarihi Kültür Sergisi’ de yöreye özgü insanlık hallerini anlatan hoş bir sergiyi gezdik. Ayancık hakkında hiçbir bilgisi olmayan gözü bağlı birinin, bağını burada açıp sergiyi gezdirdikten sonra Ayancık hakkındaki coğrafi, ekonomik ve sosyal yapı hakkındaki düşüncelerini sorsaydık, inanın sizin fikirlerinize yakın söylemleri söylerdi. İşte bu anlamda sanatçının eserinden, sanatçının yaşadığı yerden beslendiğini ve

yine sanatçının üretim aşamasında yaşadığı yere de çok şey kattığı olgusunu görüyoruz” diyerek tamamladıktan sonra Mete Arif Tokmak’ı konuklarla tanıştırarak sözü ona bıraktı.

 

TOKMAK: “GÜÇLÜ BİR KENT KÜLTÜRÜNÜ FİLOZOF KENTLİLER OLUŞTURABİLİR”

Mete Arif Tokmak ise ‘Kent Kültürü ve Sanat’ adlı söyleşisinde kent kültürünün sanat ile bütünleşen yanlarına vurgu yapmaya çalışacağını söyledi. Tokmak, köy ve kent kimliklerinin önemli bir kısmının mabet, tapınak, kilise, cami gibi dini yapı ve sembollerin çevresinde olgunlaştığını belirterek ülkelerin coğrafi özelliklerinin önemine dikkat çekti. İbn Haldun’un “Coğrafya kaderdir” deyişi ile konuyu bütünleyerek kültür ve sanatın gelişiminde iklim ve coğrafi özelliklerinin önemli öğeler arasında olduğunu söyledi. Yaşadığı kentten örnekler vererek enerji ihtiyacına uygun olarak gelişen endüstrinin beraberinde getirdiği madenci kültürüne vurgu yapan Tokmak, Cumhuriyetin kuruluş sonrası ilk şehir ilan edilen Zonguldak kentinin kömürle birlikte değişen talihine paralel olarak çeşitlilik gösteren mimari, edebi ve plastik sanatların insani etkilerini yorumlamaya çalıştı. Kent kültürü ve sanatını felsefi boyutları ile ele alarak Sinop’ta yetişen dünyaca ünlü filozof Diyojen’in sade yaşantı felsefesinin kültüre katkısına değinerek, Ahmet inam, Teoman Duralı, Ahmet Arslan, DücaneCündioğlu gibi günümüz felsefecilerini hatırlattı. “Kent kültürüne katkı yapmak memur tipi çalışma hayatı dışında çok ve sancılı zaman gerektirdiği için aslında sanatçı aylaklığı gereklidir” diyen felsefi bakışa katıldığını söyleyen Tokmak, sözlerini, “ Sonuç olarak güçlü bir kent kültürünü filozof kentliler oluşturabilir. Romanımın genç kahramanları tam da bunu yapmaya çalışıyor” diyerek tamamladı. Mete Arif Tokmak söyleşinin ardındankitaplarını imzalayarak Ayancıklı sanatseverlere sohbetini sürdürdü.

 

TİYATRO HANEDEN ÇOK TUHAF SORUŞTURMA’YI SAHNELEDİ

Zonguldak tiyatro gruplarından “Tiyatro Hanedan”, Ferhan Şensoy’un kaleme aldığı, Ferdi Kazancıoğlu’nun yönettiği, “Çok tuhaf Soruşturma” adlı tiyatro oyununu sergiledi. Ayancık Kültür Merkezinde geniş bir tiyatro izleyicisinin seyrettiği oyunda, Ferdi Kazancıoğlu, Ümit Abacıoğlu, Yasin Dikbaş, Emre Baykan, Murat Yorulmaz, Muhammet Yapıcı, Ogün Şengün, Hakan Özkaya rol aldı.