Adaylar lise tercihlerini LGS taban puanları, kontenjanları ve yüzdelik dilimlerine göre e-Okul sistemi üzerinden gerçekleştirecek. Lise tercihlerinin ardından yerleştirmeler yerel ve merkezi olarak gerçekleştirilecek.

LGS lise tavan, taban puanları, başarı sıralaması ve kontenjanları Liselere Geçiş Sistemi kapsamında 4 Haziran'da sınava katılan öğrencilerin gündeminde yer alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan LGS kılavuzu ile lise tercihleri 3 Temmuz Pazartesi günü başlıyor ve 19 Temmuz'a kadar gerçekleştiriliyor. Lise taban puanları ve yüzdelik dilimler büyük önem taşırken merkezi yerleştirme işlemleri adayların başarı puanlarına göre gerçekleştirilecek. Adaylar merkezi sınav puanıyla en fazla 10 tercihte bulunabilecek.

LGS TERCİH KILAVUZU YAYIMLANDI!

Milli Eğitim Bakanlığınca, 2023 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlandı. Buna göre Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak ortaöğretim kurumları tercih süreci 3-19 Temmuz tarihleri arasında yapılabilecek.

LGS TERCİH ROBOTU ADAYLARIN ERİŞİMİNE AÇILDI

LGS kapsamında sınavla öğrenci alacak okulların kontenjanları ile geçen yılki yüzdelik dilimlerinin e-Okul sistemi üzerinden açıklanmasının ardından kullanıma sunulan tercih robotları, hem merkezi sınav puanı hem yerel yerleştirme ile öğrenci alan lise tercihlerinin oluşturulmasında büyük kolaylık sağlıyor.

LGS'DE KAÇ TERCİH HAKKI VAR?

Öğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercihte bulunabilecek. Yerel yerleştirmede tercihlerinden ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 okul tercihi gerçekleştirebilecek.

Tercihlerde, aynı okul türünden (Anadolu lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3'ü seçilebilecek.

Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, merkezi sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 olmak üzere toplamda 20 tercihte bulunabilecek.

Yerel yerleştirme tercih ekranındaki "yeşil" renk öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları; "mavi" renk komşu kayıt alanında yer alan okulları; "kırmızı" renk ise il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarını tarif edecek.

LGS TERCİHLERİ NEREDEN VE NASIL YAPILIR?

Bayram öncesi baklavanın tadı kaçtı! Bayram öncesi baklavanın tadı kaçtı!

Tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecektir. Yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacaktır.

LGS yerleştirme sürecinde tercih listelerinin elektronik ortamda yapabilmesi için hazırlanan iki ayrı tercih robotu, birinci ve ikinci yerleştirmeye esas nakil sonuçlarına göre güncellenerek süreç bitene kadar erişime açık olacak.