Zonguldak halkının nefes alabildiği yürüyüş yolu meselemiz vardı.

Bakıyorum herkes unutmuş.

Kimsenin bahsettiği yok.

Lafa gelince herkes tepkili; ancak bir çaba yok ortada…

İnsanların tek nefes alabildiği yerden, “liman arkası”ndan bahsediyorum.

Bilindiği gibi Zonguldak Valiliği tarafından Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait binanın Sahil Güvenlik Komutanlığı’na tahsis edilmesiyle Zonguldaklıların “liman arkası” tabir ettikleri liman gezi yolu, “Açılacak” denilmesine rağmen aylardır halka kapalı tutuluyor. Kent sakinleri bir deniz havası almak üzere liman arkasına geldiklerinde, “Yasak hemşerim” türü bir kısıtlamaya maruz kalıyorlar.  

Şehir sakinleri gezip tozma ihtiyacı hissediyor. Şehrin ortasında limanın bir kısmı bariyer çekilmiş, geçişlere kapatılmış, “yasak yol” uyarısıyla karşılaşınca insanın morali bozuluyor. Her ne kadar sessiz ve unutmuş gibi dursalar da orasının kapalı kalmasına alış(a)madı hemşerilerimiz.

Alışmaya da hiç niyetli gözükmüyorlar.

Bunu nereden biliyorum? Liman arkasına her gelişlerinde, “Bu devirde yol mu kapanırmış” gibi sözler sarf edip yüzler ekşiyor da ondan biliyorum.

Zonguldak Valisi Sayın Erdoğan Bektaş’ın bu konuya duyarlılık gösterip halkın talebini dikkate almasını diliyorum.

Hakeza, Belediye Başkanı ile çevreye duyarlı kurum, kuruluş ve sivil vatandaşlarımızın mevzuya önem vermesini bekliyorum.

Çünkü Zonguldak’a bu tabloyu yakıştıramıyorum.
 

***

Hatırlanacak olursa ilk kapatıldığında kamuoyunda tepkiler üzerine valilik açıklama yapmış, söz konusu yerin halka kapatılmasının söz konusu olmadığı belirtilmişti.  

Hatta Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, olay yerinde inceleme yapmış ve sorunun çözümü için dönemin Valisi Ahmet Çınar’la görüşmüştü.

VALİLİK NE DEMİŞTİ?

Valilik açıklamasında, ne demişti, gelin bir daha göz atalım:

“İlimizde Liman arkası diye tabir edilen mevkiin araç ve vatandaşlarımızın geçişine kapatılacağı yönünde yazılı ve görsel basında yer alan haberlerle ilgili olarak kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.

Bilindiği üzere saygıdeğer halkımızca liman arkası olarak adlandırılan, Zonguldak ili Merkez İlçesi, Meşrutiyet Mahallesi, Liman mevkiinde bulunan 8.338,00 m2 yüzölçümlü, imar planında “ liman alanı” olarak ayrılan, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazın kara kısmındaki 1.070,00 m2’lik kısmı, deniz tarafındaki 800,00 m2’lik kısmı ile toplamda 1.870,00 m2’lik kısım “Sahil Güvenlik Komutanlığı Hizmetlerinde” kullanılmak üzere İçişleri Bakanlığına ( Sahil Güvenlik Komutanlığı) 24.05.2018 tarihinde Maliye bakanlığı tarafından tahsisi yapılmıştır.

İlgili alanın 110 metrelik kısmı (Sahil Güvenlik botunun konuşlandığı) hizmet gereklerine uygun olarak ayrılmıştır. Söz konusu alanda kamuoyuna yansıdığı şekilde vatandaşlarımızın liman arkası tabir edilen kısma geçişlerinde hiçbir kısıtlama olmayacaktır.

Ayrıca TTK’ ya ait İş Sağlığı Şube Müdürlüğü binasının Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı hizmet binası olarak tahsisine yönelik işlemler devam etmektedir. Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı’nın söz konusu binayı hizmet binası olarak kullanması da vatandaşlarımızın bölgedeki yürüme, geçiş, vs. gibi hiçbir faaliyetine kısıtlama getirmeyecektir. Sonuç olarak; Yapılan işlem hizmet gereklerine uygun, yasal çerçevede vatandaşlarımızın bölgedeki faaliyetlerine hiçbir kısıtlama getirmeyen doğru bir uygulamadır.”

Devlet böyle demiş.

Biz de (Tarihinde ilk defa kapatılan liman yolunun tekrar halka açılması talebini) hatırlatıyoruz. 

Bakın diyorum ki;

Termik santral konusunda üzdüğünüz vatandaşımız,

Bari bu türden kısıtlamalara maruz kalmasın!

Arada halk sağlığı için güzel şeyler de yapın ki herkes memnun kalsın.

Bilmiyorum çok şey mi istiyorum!