Türkiye İş Bankası 26 Ağustos 1924 tarihinde kurulur.(Büyük Taarruz’un başladığı tarih).Kuruluştan 2 yıl sonra 26 Ağustos 1926 tarihinde ATATÜRK, Yalovadan ani bir kararla Ertuğrul yatı ile Zonguldak’a gelir. İş Bankasının sahibi olduğu madencilik şirketleri –Üzülmez TÜKİŞ ve   Kozlu KÖMÜRİŞ ‘te incelemelerde bulunur.ve şu meşhur sözünü söyler:
“Zonguldak'ın derin toprakları altındaki serveti madeniye ne kadar kıymetli ise, bizim nazarımızda Zonguldak da o kadar çok kıymetli bir vilayetimizdir.”
Bir zamanlar 1000 ortaklı ÇAYTAŞ A.Ş’ Ateş Tuğla fabrikasını kurduğumuzda,ortaklar yurtdışından sermaye paylarını İş Bankası hesabımıza havale ederlerdi. Zonguldak İş Bankası bana şube içinde bir masa tahsis etti ,Her ay Günlük işlem arşiv torbalarından dekontları tesbit eder ,muhasebe kayıtlarını gerçekleştirirdim. Ticaret ve Sanayi ile çalışmam İş Bankası ile başladı diyebilirim.
Yazıya FED’le başlayalım.açılımı (Federal Reserve System) ABD Merkez Bankası Sistemidir. Dünya’da doların çıkış noktası ve dağıtım noktası burası yani FED. 23 Aralık 1913’te kuruldu.
Türkiye’de T.C.Merkez Bankasının sahibi Türkiye Cumhuriyeti Devletidir. Yani Türkiye Cumhuriyeti Halkıdır. Peki,FED’in sahibi kimdir. Amerikan halkımıdır. ?   HAYIR
Bakınız Kongre Üyesi Louis T.McFadden ne demiş: ( 10 haziran 1932-The Economic rape of America) FED’in ortak listesine göre bankanın sahibi yahudilerdir.Ne zaman ABD’nin dolar’a ihtiyacı olsa,FED dolar basıp Hükümete faiz karşılığı satıyor. Neden hükümet dolarını faizsiz olarak kendi basmıyor???
ABD’deki bankalar FED’e üye olmak ,yani sermaye almak zorunda bırakılmış (asgarisi %3 le sınırlı)Ancak . İşte burada karşımıza 8 aile çıkıyor.
ABD’de yaşıyan 4 aile:    Rockefeller,Goldman Sachs,Lehman Brothers,Kuhn Loebs aileleri
ABD dışında yaşıyan 4 aile:   Rothschild, Warburg,Lazard,Moses Seifs aileleri
Bankaları ise:
J.P.Morgan Chase Bank of New York (Rockefeller ailesi)
The Israel Moses Seifs Bank of Italy    (Israel Moses ailesi)
Kuhn Loeb Bank of New York               (Kuhn Loeb ailesi)
Lazard Brothers of Paris                        (Lazard Brothers ailesi )
Lehman Brothers of New York             (Lehman Brothers ailesi)
Warburgs Bank of Amsterdam             (Warburgs ailesi)
Warburgs Bank of Hamburg                 (Warburgs ailesi)
Rothchild Bank of Berlin                        (Rothchild ailesi)
NM Rothschild of London                     (Rothchild ailesi)
 J.P.MORGAN CHASE BANK’ı incelediğimizde, The Chemical Bank of New York,Citizens National Bank,New York Trust Company,Manufacturers Hanover,The Bank of the Manhattan,Chase National Bank,Garanty Trust Company,City National Bank,Farmers Saving co,.Firs Chicago NBD,Bank One,Bears Steams,Bank United of Texas,Washington Mutual   … adındaki bankalara ortak olduğunu ve kontrol ettiğini,daha derinlemesine girildiğinde ise dünya çapında örümcek ağı gibi bir bankalar sistemi önümüze çıkıyor.ROCKEFELLER ailesinin sahip olduğu bankalar sisteminin bir yerlerde gizlendiği görülüyor.
GOLDMAN SACHS BANK’ı incelediğimizde uluslararası yatırım bankası karşımıza çıkıyor.Milyar dolar seviyesinde yatırımlar yapabiliyor,devletlere,ve büyük kuruluş ve bankalara verdiği borçlarla ve bu borçların idaresiyle tanınıyor.
THE ISRAEL MOSES SIEFFS BANK’ baktığımızda,İngiltere’de Manchester’de tekstil işleri, Dünya çapında Marc & Spencer’mağazaları, ABD’de SEAR’S, karşımıza çıkıyor. Britanya Siyonist Lobisini kuran ailedir.
 
KUHN LOEB BANK of NEW YORK’a baktığımızda 1867 yılında Abraham Kuhn ve kardeşi Salomon Loeb in kurduğu şirket karşımıza çıkıyor.Zaman içinde en büyük yatırım bankalarından biri oluyor.Tren yolları,Western Union,Westinghouse,öne çıkanlar.1977’de Lehman Brothers’la ortaklık ve peşinden Bulge Bracket Bankaları grubuna dahil olarak Bankacılıktan emekliye ayrılıyorlar.1984’de American Express’e dönüşüyor, ve (Shearson Lehman/American Express) olarak devam ediyor.
 
LAZARD BROTHERS OF PARIS’e baktığımızda,1848 ‘de New Orleans ABD’de kuruluyor.Şu anda 25 ülke ve 40 şehirde faaliyeti var.Kuvvetli bir yatırım bankası.3 kardeş,Aslında gıda dışı ürünler satan mağazalar açarak işe başlıyorlar.Califonnia’da Altına hücum eden madencilere satış yaparak yaptıkları servetle banka kuruyorlar.1854’de Paris’e yerleşen Alexandre Lazard,Fransa hükümetine 1870’de altın satın almalarını öneriyor.1900’dan beri ABD,FRANSA ve İNGİLTERE’de faaliyet gösteriyorlar.resmi sayfasında ( finansal tavsiyeler ve Varlık Yönetimi) olarak kendini tarif ediyor.Aslında Altın ve Para borsası ve bankacılık alanlarında çalışıyorlar.Finanse ettikleri çok büyük kuruluşlar arasında LVMH (grup içinde Louis Vuitton,Christian Dior,Fendi,Givenchy,Kenzo,Sephora,Bulgari,şarap yatırımları vesaire dahil)DANONE (global gıda firması) CAP GEMINI (Bilgisayar,danışma,profesyonel programlama,iendüstriyel çözümler için global firma)
 
LEHMAN BROTHERS’a baktığımızda,1850’de kurulmuş finansman ve banka firması,günümüzde Sherson Lehman Brothers/American Express birlikteliği ile çok büyüdüler.Mikro düzeyde bankacılık ve Mortgage yatırımları çok yüksek miktarda olunca 2007 Mortgage krizinde iflasın eşiğine geldiler.628 milyar dolar borçla şirketin iflasına göz yumuldu. Halen kapanmış değil,her an yeniden toparlanıp piyasada oyuncu olabilir.
 
WARBURGS BANK’a baktığımızda,Bu alman ve american orijinli musevi bankacı ailesi,Geçmişi 16 yüzyıla dayanır.1798 de Hamburg’da (M.M.Warburg Co.) kurulur. Ailenin iki kolu vardır. Aisterufer Warburgs ve Mittelweg Warburgs. Esasen kökleri Venedik’e dayanır.Bölgenin en zengin adamı olan Büyük büyük dedeleri 1513 yılında Anselmo Del Banco adıyla Venedik Hükümetinden bankacılık ve borç verme yetkisi alır.Almanya’ya yerleşince Warburg soyadını alırlar.Savaştan sora Almanya’da bazı bankaları satın alarak büyüdüğü görülmekte.
 
ROTHSCHILD BANK ‘ a baktığımızda,Alman kökenli bu ailenin bankacılık faaliyetleri 1760’larda başlar. 5 oğlu sayesinde Londra,Paris,Frankfurt,Viyana ve Napoli’ye yayılır.Asalet unvan sahibidirler.Şatoları,malikaneleri olan bu ailenin Banka dışında sahip oldukları işler: Alliance Assurance,Royal&Sun Alliance, Kuzey Demir Yolları(1845),Rio Tinto Madencilik şirketi(1873’ten beri),Eramet (1880),Imerys (1880),De Beers Mağazacılık (1888). (İşadamı ve devlet adamı Cecil Rhodes’e afrika’da Rodesya kolonisini kurduruyor,ve burada zengin Rio Tinto Altın ve bakır madenine sahip oluyorlar ve bugüne kadar işletiyorlar. 1904 Rus-Japon savaşında Japonlara bugünün kuruyla 1,2 Milyar Sterling borç veriyorlar.Sayısı 40’ı geçen malikaneleriyle,Britanya’nın en güçlü ailesi,City Of London Banka piyasasının en güçlü hakimi. (merak edenler Google’da araştırsınlar.
 
FED’de adı geçen bu banka sahiplerinin tamamı Musevi kökenli. Dünya’da dolar’ı kontrol edenlerin kim olduğu açıkça belli olduğu gibi, Amerika’da Musevi lobisinin en etkili lobi olduğu iyice anlaşılır. Hatta neredeyse bütün bankalarda ortak gözüken 4 çekirdek grup var:
State Street Corporation,Vanguard Group,BlackRockgroup,FMR (Fidelity)group,neticede içiiçe geçmiş örümcek ağı gibi örülmüş bir bankalar sistemi ile karşılaşıyoruz. Özetlersek:
 
Amerika’nın en büyük sekiz finans şirketi (JP Morgan, Wells Fargo, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, U.S. Bancorp, Bank of New York Mellon ve Morgan Stanley) tamamı 10 hissedar tarafından kontrol ediliyor ve bütün karar alımlarında daima mevcut dört şirket var: BlackRock, State Street, Vanguard ve Fidelity.
Amerikan para politikası işte bu bankalarca belirleniyor. Global bazışirketlerin kontrolu da bu 4 şirkette gözüküyor:(Boeing,Caterpillar,Coca-Cola,Dupont,Exxon Mobil,General Electric,GM, ,HewlettPackard,IBM,Intel,Johnson&Johnson,McDonalds,Merck,Pfizer, gibi)
1910-1930 YILLARINDA TÜRKİYE’DE DURUM:
OSMANLI’nın son günlerine bakarsak,Galata Bankerleri dediğimiz bir sürü isimle karşılaşırız:Kamondo ailesi,Baltazzi ailesi,Jacques Alleon,Ogene De Franc,Edward Zohreb,Paxton and Wilkin,James Lewis Farley,C Deveaux & Co,Oppenheim Alberti,Ralli ailesi,Zarifi ailesi,Charles Laffitle,Victor Misrachi vesaire. Bunların yanında Alman, Fransız ya da İngiliz sermayeli yabancı bankalargözüküyor.. Cumhuriyet dönemine devreden Bankalar hangileridir dersek :
OTTOMAN BANK IMPERIALE (OSMANLI BANKASI) İngiliz ve Fransızlarca 1863’de kurulan banka 1999 yılında Garanti Bankasına devrolarak kapandı.
DERSAADET EMNİYET SANDIĞI Ahmet Mithat Paşa tarafından 1868’de kuruldu,1980’e kadar devam etti.
CREDIT LYONNAIS   Şubesi halen faaldir.
SELANİK BANKASI   1888’de kuruldu,İstanbul’a taşındı 2001’e kadar devam etti.
ZİRAAT BANKASI 1888’de ziraat sandıklarının birleştirilmesiyle şimdiki T.C.Ziraat Bankası kuruldu.
THE ANGLO PALASTINE CO. 1903’de Musevilerce kuruldu,Şimdi İsrail’de Bank Leumi adıyla devam ediyor.
DEUTSCHE BANK 1909’da şube açtı,halen faaliyeti devam ediyor.
BANCO DI ROMA 1911’de şube açtı,halen devam ediyor.
 
Bunların dışında 1920’li yıllarda ekonomide artan ithalat talebi dış krediye olan talebi arttırınca,yabancı bankalar Türkiye’de 6 yeni şube açmıştı.
İşte dünyadaki örümcek ağı gibi örülmüş bankacılık sistemi içinde,Türkiye’nin ticaret ve sanayi’de gelişmesi için, kendi milli Bankalarına ihtiyaç olduğu açıktır. Türkiye İŞ BANKASI bu ortamda Atatürk’ün şahsi varlığı,ve Celal Bayar’ın iktisadi dehasıyla kuruldu. 1923 İzmir   İktisat   Kongre’sinde   tüccar   kesiminin   istediği   ana   ticaret   bankası   olarak   İşBankası(1924) hem ticari hem de sanayi kredisi veren ve doğrudan yatırımlar yapan karma bir banka olarak yerini aldı.
 
Bu arada belirtelim,Emlak Eytam Bankası(1927)’de Ankara kentinin imarını üstlendi.(yetimler için kurulmuş bankadır)
1930’lu yıllarda Zonguldak’ta şahsa air ruhsatlı tek şubeli bir banka vardı EFES BANK.1980’li yıllarda tasfiye edildi.Biz neden bu bankayı Zonguldak halkı,sanayici ve tüccarıyla sahiplenerek neden yaşatamadık acaba ???
Özerk bir müessese olanT.C.MERKEZ BANKASI ‘nın ne kadar önemli olduğunu ve, yatırımlarıyla milli bir servetimiz olan Türkiye İŞ BANKASI’nın ne kadar önemli olduğunu vurgulamak için bu araştırmayı yaptım. 
27/5/2020 HASAN GÜRDAL