Şehrin en önemli kurumlarından biri olan Bülent Ecevit Üniversitesi, Ekim ayında yapılacak seçimlerde yeni rektörünü seçmeye hazırlanıyor…

Dün başlattığımız “Nasıl bir rektör?” tartışmasına bugün de sağlı sollu okur yorumlarıyla devam etmek istedim…

İşte sizden gelen yorumlar:

Şenol Hakan Kutoğlu: Mustafacığım, bence sorun Zonguldak halkında… Kentinin sorunlarına duyarsız olan halk. Doğal olarak üniversitesine karşı da duyarsız…

Emirhan Karadeniz: BEÜ’yü Türkiye çapında bir üniversite yapıp 26’ncı sıraya yükselten Rektör Mahmut Özer’in değerini bu Zonguldak er yada geç anlayacak. Yaptığı yatırımlar ve artı katkıları apaçık ortada iken lütfen haksızlık yapıp onu karalama yöntemini seçmeyelim. Yok kapıya tekme atmış yok siyaset yapmış. Ayıp, ayıp! Bu kadar yalan sizlerin vicdanınınız nasıl kaldırabiliyor bilemiyorum.

Kasım Balcı:  Sayın ZKÜ’nün yorumuna katılıyorum ve şunu ilave etmek istiyorum. Rektör bey üniversite içinde sevilen ve beğenilen bir isim. Seçimlerden birinci çıkacağından kimse şüphe etmiyor. Cumhurbaşkanı konusuna gelince geçtiğimiz sene Tayyip Erdoğan'ın Mahmut Özer'e Ankara'da altın madalya taktığını belirteyim. Erdoğan’ın 12 yıllık iktidarında başka hiçbir rektörle böyle bir teması olmamıştır. Mahmut Özer gerek üniversite içerisinde gerekse Ankara’da son derece beğenilen ve geleceğin en önemli bürokratlarından biri olacağı konuşulan bir isim. Burada bir diğer ayak ise YÖK. Orada da bilmeyenler için belirtelim Mahmut Özer daha rektör seçilmeden önce YÖK Başkan Danışmanlığı görevini yürütüyordu. Şu anda ise İslam dünyası kalite güvence ajansları birliğinde YÖK'ü ve Türkiye'yi temsilen başkanvekilliği yapıyor. Yine ülkemizin en önemli kurullarından olan ve başkan dahil sadece beş üyeden oluşan mesleki yeterlilik kurumunda YÖK'ü temsil ediyor. Mahmut Özer ismi şu an çok önemli ve çok önde duruyor.

Halim Yıldırım: Üniversite çok değişti şuandaki rektör zamanında. Akıl ve insaf sahibi herkes bunu görür zaten. Ama şu da var ki sadece inşaat yaptı, sağ olsun var olsun. Şehrimizin üniversitesinin adı bilimsel alanda yükselmesi lazım birazda. Sanatı sanatçılar yapmalı, üniversitenin görevi bilim, teknoloji üretmek.

Harun Akçay: Mevcut Rektör Mahmut Özer hakkında başını ağrıtacak çok büyük iddialar var. Şimdiden kaçıp gitmenin planlarını yapmaya başlamış bile. Suat hocama bugün çamur atanların Mahmut Özer’in yakınları olduğunu hepimiz biliyoruz. Güle güle Mahmut Özer!

ZKÜ: Valla biz burada neler yazarsak yazalım önemli olan oy kullanacak akademisyenlerin ve sonrasın da cumhurbaşkanının vereceği karardır.

Metin Kayıkçı: Size sonuna kadar katılıyorum fakat başka yerlerde de böyle diyerek yapılanı meşrulaştırmak doğru olmaz. Zonguldak’ta kaç ev sahibi aldığı kirayı aynen gösteriyor, diğer illerde de böyle ama Zonguldak’ta ciddi anlamda ev ve yurt sıkıntısı var. Keza dün bir haberde de görmüşsünüzdür Zonguldak’a kardeşini yeni kayıt için gelip isyan eden bir ablanın sözlerini.. Devlet yurdu yetersiz özel yurtlar çok pahalı evler ateş pahası... İncivez bölgesindeki çarpık yapılaşma araştırılsın, tasman sebebiyle yıkılan evlerin yerine yapılan 8-10 katlı binalara 1000 TL kira istiyorlar. Konuyla ilgili üniversite yönetimi, Zonguldak Valiliği, belediyesi, vergi dairesi vs herhangi bir çalışma yapmadı hiçbir zaman.

Zabıt katibi: Üniversite gibi özerk bir kurumun Zonguldak'taki belediye işlevleri, Zonguldak'a hükümetin politik bakışı, TTK ve Erdemir gibi kurumlardaki aksaklıklar hakkında şimdiye kadar herhangi bir yorum üretememiş ve görüş belirtememiş olması üniversitenin özerkliğiyle tamamen zıt bir oluşumdur. Halkın ve kamuoyunun bilimsel görüşlere de gereksinimi olduğunu bir bilim yuvasının her zaman düşünmesi gerekir...

Hakki Çavuş: Mahmut Özer, Tayyip’e takılmazsa yine devam eder. İncivez Mahallesi sakini olarak geçmiş dönemlerdeki yönetimler ile farkını çok rahat görebiliyoruz.

Mehmet Biliciler: Rektör bey, 4 yılda en az 20 yıllık icraatlara imza attı. Seçimlerin rektör bey açısından çok rahat geçeceği üniversiteye yakın ve önyargısı olmayan herkes tarafından biliniyor. Önümüzdeki dönemin BEÜ açısından yapılan yatırımların ve atılan adımların neticelerinin alınacağı ve daha büyük ölçekli projelerin geliştirileceği bir süreç olacağı bugünden görülebiliyor. Söylediğiniz gibi isimler önemli değil. Zonguldak kazansın, Türkiye kazansın…

Akay Turhan: Adı BEÜ… Eski adıyla Karaelmas Üniversitesi... Bakınız, bir üniversite bulunduğu yörenin sosyo-ekonomik yapısını güçlendirici hedefler ortaya koyar ve bunu bilimsel verilerle destekler... Bu anlamda kamuoyu oluşturur… Özetle bunların dışına çıkarak öğrencilerini yörenin 3-5 kuruşluk geliri olarak görmez,  göremez... Ne yazık ki bu ülkede ''her i̇le bir üniversite'' sloganı siyasetin ''oy avcılığı'' zeminini oluşturmuştur... Dahası... Eğitimin kalitesini oldukça düşürmüştür... Bugün hala bir çok ildeki üniversitelerde lise öğretmenleri öğretim elemanı olarak derse giriyor... Gerisini siz düşünün. Şimdi soruyorum… Rektörü personelin oda kapısını tekmeyle açtığı ve siyasi terör estirdiği iddia edilen bir üniversitenin bulunduğu yöreye nasıl bir katkısı olabilir ki?

Ali Uğur: Mevcut rektör Zonguldak gibi bir yere 5 numara büyük adam. Şu şehre en büyük katkıyı yapan bürokrat bence. Zonguldak halkı özellikle zenginleri üniversiteye ne vermişi ki...

BEÜ mühendis: Bahçelievler, İncivez civarında en büyük katkımız ev sahiplerine. Ben sürekli olarak çarşıya iniyorum esnafa para kazandırıyorum. 7 senedir bu şehirdeyim ve ev sahiplerinden illallah demiş haldeyim. Adam yüzüme baka baka sana 750 ama aileye 500 diyebiliyor. Zaten o paralara ev tutabilecek olsam özel üniversiteye giderdim. Çok da fark yok Zonguldak’ta yaşamakla. Üniversite halk kucaklaşması ise anca bahar şenliklerinde oluyor. Onda da üniversite öğrencileri dışında giriş yapanlar yüzünden sürekli ufak tefek olaylar yaşanıyor. Zonguldak halkı üniversite ile kucaklaşmak istiyor ama, öğrenciyi zengin görerek kirada kazıklamaya kalkarak kucaklaşma olmaz.

Hümanist: Şimdi buraya yorum yazan arkadaşlar, soruyorum siz hiç Mahmut hocanın planlı programları dışında yüzünün güldüğünü gördünüz mü gerçekten? Ya da samimiyetle birini kucakladığını? Yalnız başına korumasız üniversite kampusunda dolaştığını? Zonguldak şehrinde tanıdığı dostu arkadaşı olabildiği 20 kişi var mı? Bırakın bu var olan iktidara yakın durup köşe kapmaca oynamayı, bu sizin geleceğiniz, siz rektör beyin eşini hiç görmediniz, duymadınız galiba.  Zonguldak konuşuyor, hiç bir yetki ve sorumluluğu olmadığı halde üniversite içindeki tavır ve davranışlarını. Hiç bir dönemde yaşanmadığı kadar insanlar bastırıldı, sindirildi. Evet bazı fiziki gelişmelerde oldu ama bunları neyle kıyaslıyorsunuz, hangi üniversite ile karşılaştırıyorsunuz? 26. olmuş neyde olmuş; internet sayfasının kullanım yoğunluğunda…  Peki çok daha önemli olan bakanlığın ve TÜBİTAK'ın çalışması olan devlet üniversiteleri arasında Girişim ve Yenilikçilik indeksinde neredeyiz? 50 üniversitelik listede yokuz... Asıl bu listelere girmelisiniz, Pusula bu haberi internet sitesine koydu ama 3 - 4 saat sonra neden ve kimin müdahalesi ile kaldırdı... Lütfen sizlerin algısını yanlış yönlendirmelerine izin vermeyin... Kan bağışı kampanyası ile Tayyip Erdoğan’ın birini rektör yapacağını düşünmek, bu kadar çok sigara içtiği için yapmaktan vazgeçti demek kadar komik olur. Biliyorsunuz şimdiki rektörler Abdullah Gül'ün çevresinin kadroları… Bu yeni dönem yeni kadrolar oluşacak… YÖK ve rektörlere bulundukları şehirlere katkı vermek adına farklı misyonlar yüklenecek...