Zonguldak Valiliği Özel İdare ve Belediyeler Çevre Altyapı Temel Hizmetler Birliği Başkanlığı (ZONÇEP) toplantısı Özel İdare Meclis toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir başkanlığında gerçekleştirilen toplantının en önemli gündem maddesi çöp atıklarının enerjiye dönüştürülmesi konusu idi.

Zonguldak Belediye Başkanı ve aynı zamanda ZONÇEP Başkanı Muharrem akdemir çöplerin enerjiye dönüştürülmesi konusunda ihale yapıldığını ve ihalenin AREL isimli firma tarafından alındığını belirtti. Akdemir konu ile ilgili olarak toplantıya katılan belediye başkanı ve üyelere şu bilgiyi verdi. “Belediyelerimiz için bir gelir kaynağı oluşturma çabası içindeydik. Bu konuda çöp atıklarımızı değerlendirmek istedik. Çöplerin enerjiye dönüşü konusunda bir ihale gerçekleştirdik. Gerçekleşen ihale sonucunda Arel isimli firma ile anlaştık. Bu firma bizim belediyelerimizin katı çöp atıklarını toplayarak belediyemize bir gelir sağlayacaklar. Yılda yaklaşık 3 milyon TL bir katkı sağlanacak. Bu ihale sonucun 1 milyon TL’yi de peşin aldık. Belediyelerimizin gelişimi için bu ve bunun gibi çalışmalara devam edeceğiz” dedi.

“BELEDİYELER İÇİN KARLI BİR ANLAŞMA OLDU”

Çöp atıklarının elektrik enerjisine dönüştürülmesi işinin ihalesini alan Arel firmasının Genel Müdürü Halim Dugan ise yapılan ihalenin belediyeler için karlı bir ihale olduğunu belirterek şunları söyledi. “İhale sonucunda gerçekten güzel bir anlaşma oldu. Ürettiğimiz enerjinin karının yüzde 50’sini belediyelere vereceğiz. Bu gerçekten yüksek bir rakam. Bu da yılda yaklaşık 3 milyon TL’ye tekabül edecek. Haziran ayında ilk enerjimizi üretip hemen akabinde belediyelerimize kaynak aktarmaya başlayacağız” dedi.

KATI ATIKLARDA PARAYA DÖNÜŞTÜRÜLECEK”

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir belediyelerin gelirlerini artırmak için çalışmaların devam ettiğini ve bu kapsamda katı atıkların kağıt, karton ve benzeri atıklarında aynı yöntemle ihale edilerek belediyeye gelir kazandırılacağını söyledi. Bu konuda biraz daha çalışma yapacaklarını söyleyen Akdemir “Bu konuda bir firma ile anlaşacağız. Fakat ilimizde ve ilçelerde roman vatandaşlarımız bunları toplayarak kendilerine gelir elde ediyorlar. Firma ile birlikte buna bir çözüm bulup, bu olayı kaldıracağız. Bu işi profesyonel bir firma yapacak. Belediyeler bundan gelir kazanacak. Beraber bir çözüm yolu bulup bu konuda gereğini yapacağız. Şehirdeki bu kirliliği ortadan kaldırıp aynı zamanda belediyelere gelir kazandıracağız” dedi. Yıldırım Yılmaz