“Yılın Başarılı Gazetecileri” yarışmasının ödülleri Diyarbakır’da düzenlenen Gala Gecesi’nde sahiplerini buldu:

Başarılı Gazeteciler ödüllerini Diyarbakır’da aldı

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) ve Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti tarafından bu yıl 29.su düzenlenen “Yılın Başarılı Gazetecileri” yarışmasının ödülleri sahiplerini buldu. Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) tarafından Kurucu Başkan İsmail Sivri adına bu yıl üçüncüsü düzenlenen Gazetecilik Yarışmasının ödül töreni Diyarbakır’da yapıldı.  GGC'nin Diyarbakır'da bulunun lokalinde düzenlenen törene; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, TGF Basın Vakfı Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, AK Parti ve HDP milletvekili, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Veysi İpek ile Türkiye'nin dört bir yanından gelen çok sayıda cemiyet başkanları, gazeteci ve köşe yazarları katıldı.

GAZETECİLER KOLAY HEDEF OLARAK GÖRÜLÜYOR

Müzik öğretmenlerinin bir araya gelerek kurduğu Tigris Oda Orkestrası’nın müzik dinletisinin ardından ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Veysi İpek, geçmişe oranla gazetecilerin çalışma koşullarının daha iyi olduğunu fakat sorunların bitmediğini belirterek,  “Gazetecilik faaliyetlerinin terör suçu kapsamında değerlendirilmesi sonucu bazı meslektaşlarımız cezaevine girdi. Gazeteciler sahada kolay hedef olarak görülüyor. Yıpranma payımızı geri almaktan dolayı mutluyuz” dedi. İpek, “Doğu ile batı arasında çürümeye yüz tutan köprüleri yeniden kurmak için bu çalışmada meslektaşlarımızla bir arada olmaktan mutluyuz” dedi.

TÜRKİYE’NİN ÖNÜNDE HİÇBİR GÜÇ DURAMAZ

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel de en önemli dileklerinin Türkiye’nin kardeşçe yaşanan bir ülke olması ve bunun sonsuza kadar devam etmesi olduğunu ifade etti. Sertel “Biz insanları ayrıştırmadan kucaklayabilirsek Türkiye’nin önünde hiçbir güç duramaz. Önemli olan eşitliği, adaleti, hakkı, hukuku her kul için düşünmek ve uygulamaktır” dedi.

BİZ DE EN AZ SİZİN KADAR SEVİYORUZ

Diyarbakır’ın çok güzel bir kent olduğunu dile getiren Sertel, “Bu kenti seviyorsunuz. Ama bu kenti biz de en az sizin kadar seviyoruz” dedi. Ödül töreninde konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak da “Bu coğrafyada kalemin onuru ölümle sınandı. Kalemin onuru, basın özgürlüğü cezaevi ile sınandı. Bu ülkenin basın emekçileri bu sınavı başarı ile geçti” ifadelerini kullandı.

BURASI HEPİMİZİN

Gazetecilerin düzenlenen panelde ‘çözüm sürecinde basının dili ve rolünü tartıştığını söyleyen Kışanak “Barışın ve çözümün harcı hakikat olsun. Bu ülkede ana dil sorunu varsa bunu tartışarak, konuşarak çözelim. Burayı kendi eviniz gibi bilin. Burası hepimizin” dedi. Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç da Diyarbakır’ın kadim bir kent olduğunu söyledi. Diyarbakır’ın Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan önemli bir penceresi olduğunu ve bu pencerenin altında kültürün olduğunu dile getiren Kıraç “Hoşgörüye bu kadar dayalı bir toplumda ölümleri anlamak hem mantıksal açıdan mümkün değil hem de inancımız bunu dışlıyor. İnsanlarımız artık barışı ve kardeşliği konuşuyor” dedi.

ORTADOĞU’YU DA OLUMLU MANADA ETKİLEYECEK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker de, Diyarbakır’ın medeniyetlere ev sahipliği yapmış kadim bir kent olduğunu ifade ederek “Bu kent büyük acılara da tanık oldu. Çözüm sürecinin ne anlama geldiğini bu kentin insanı herkesten iyi bilir. Arzumuz barışın kalıcı bir hale dönüşmesi. İnşallah bunu hep birlikte inşa ederiz. Burada tesis edilen barış bütün Ortadoğu’yu olumlu manada etkileyecektir” dedi. Eker, her iki yarışmada da derece giren gazeteciler kutladı. Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) tarafından Kurucu Başkan İsmail Sivri adına bu yıl üçüncüsü düzenlenen Gazetecilik Yarışması’nda dereceye giren gazetecilerine de ödülleri verildi. 2013 yılı eserlerinin değerlendirildiği ve Türkiye genelinde 350 eserin katıldığı yarışmada 7 dalda 8 gazeteci ödüle layık görüldü.

AKKAYA VE KURA ÖDÜLÜNÜ VALİ KIRAÇ’TAN ALDI

2013 yılı eserlerinin değerlendirildiği Türkiye Gazeteciler Federasyonu İsmail Sivri Gazetecilik yarışmasında; Haber Ödülü’nü Zonguldak Halkın Sesi Gazetesi’nden Nermin Akkaya alırken, Akkaya’ya ödülünü Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç verdi. Aynı dalda mansiyon ödüle layık görülen da Sinop Haber 57 Gazetesi’nden Hikmet Kura da ödülünü Vali Kıraç’ın elinden aldı. Ödül töreninde konuşan Vali Kıraç, İzmir Valiliği döneminde İsmail Sivri ile tanıştığını belirterek kendisine Allah’tan rahmet diledi.

İNCELEME ÖDÜLÜ ERCİYAS’IN OLDU

Araştırma inceleme dalında ödüle layık görülen İzmir Ege Telgraf Gazetesi’nden Saadet Erciyas’a ödülünü Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak verirken, Röportaj ödülüne layık görülen Habertürk Gazetesi’nden Ahmet Yukuş ve fotoğraf dalında ödüle layık görülen Milliyet Gazetesi’nden Arif Arslan da ödülünü Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel’in elinden aldı.

7 DALDA ÖDÜL VERİLDİ

Sayfa Düzeni dalında da Yeni Asır Gazetesi’nden Melih Demirtaş ödüle layık görülürken Demirtaş’a ödülünü TGF Genel Başkan Yardımcısı Veli Altınkaya verdi. Ödül töreni, spor dalında birinci olan gazeteciye ödülünün verilmesi ile devam etti. Spor Haberi dalında birinci olan Karadeniz’de Son Nokta Gazetesi’nden Salih Tezcan’a ödülünü TGF Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Karakaş verirken, TV Program Dalı ödülü ise Eskişehir Kanal 26 televizyonunda yayınlanan programı ile Yasemin Şenol Bideci aldı. Bideci’ye ödülünü TGF Basın Vakfı Genel Başkanı Yılmaz Karaca verdi.

TGF İsmail Sivri Gazetecilik ödülünü kazananlar: HABER ÖDÜLÜ: Nermin Akkaya Halkın Sesi Gazetesi / Zonguldak, Hikmet Kurada Jüri Özel Ödülü Haber 57 / Sinop, Araştırma-İnceleme Ödülü Saadet Erciyas  Ege Telgraf Gazetesi / İzmir, Röportaj Ödülü Ahmet Yukuş Habertürk Gazetesi / Diyarbakır, Fotoğraf Ödülü Arif Arslan Milliyet Gazetesi / Batman, Sayfa Düzeni Ödülü Melih Demirtaş Yeni Asır Gazetesi / İzmir, Spor Haberi Ödülü Salih Tezcan Karadeniz’de Son Nokta / Trabzon, Radyo - TV Program Ödülü Yasemin Şenol Bideci  Kanal 26 / Eskişehir.

GGC ÖDÜLLER VERİLDİ

‘Barış geldi aşk kazandı’ haberi ile haber dalında ödüle layık görülen Habertürk Gazetesi’nden Ahmet Yukuş, ‘Tek ambulans 8 hasta’ haberi ile Batman Gazetesi’nden Seyithan Çetin ve ‘Keban Barajını Nasıl Bilirdiniz?’ haberi ile mansiyon ödüle layık görülen Doğan Haber Ajansı’ndan Şah İsmail Gezici ödüllerini Bakan Eker’in elinden alırken; Gazete Sayfa Düzeni dalında ödüle layık görülen Batman Gazetesi ile mansiyon ödüle layık görülen Tigris Gazetesi ekibine de ödüllerini Vali Mustafa Cahit Kıraç verdi.

ÖDÜLLERİNİ VEKİLLERİN ELİNDEN ALDILAR

Röportaj özel haber dalında ödüle layık görülen Al Jazeera Türk TV’den Mahmut Bozarslan ve mansiyon ödüle layık görülen Milliyet’ten Aziz Fidancı’ya ödüllerini AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Galip Ensarioğlu verirken, fotoğraf dalında ödüle layık görülen İlyas Akengin ve mansiyon ödüle layık görülen Sertaç Kayar da ödüllerini AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz’ın elinden aldı. Spor haberi dalında ödüle layık görülen Habertürk Gazetesi’nden Ahmet Yukuş’a ödülünüHDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tanverirken, TV haber kamera ve görüntü dalında ödüle layık görülen Ümit Özdal’a ödülü Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Kürtçe haber dalında ödüle layık görülen Abdurrahman Gök’e ödülünü Gazeteci yazar Muharrem Sarıkaya, radyo haber dalında ödüle layık görülen Amerika’nın Sesi Radyosu’ndan Hatice kamer’e ödülünü Gazeteci Yazar Hüseyin Yayman, TV Kürtçe haber dalında ödüle layık görülen Remzi Burulday’a ve Kürtçe haber programı dalında ödüle layık görülen Murat Bayram ve Mehmet Kanevi’ye ödüllerini Gazeteci Yazar Belma Akçura verdi.

AMERİKALI GAZETECİLER UNUTULMADI

Jüri Özel Ödülü’nün IŞİD tarafından boğazları kesilerek katledilen Amerikalı gazeteciler Steven Sotloff ve James Foley’in ailelerine verilmesi uygun görüldü. Gecenin düzenlenmesinde katkı sağlayan kurumlara, kuruluşlara ve firmalara da teşekkür plaketi takdim edildi. Ödüllerin dağıtılmasının ardından gece toplu fotoğraf çekimi ile birlikte sona erdi.

Haber: Nermin AKKAYA