Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde "torba yasa” nedeniyle artan maliyetleri gerekçe gösteren maden şirketleri yüzlerce işçiyi kapının önüne koydu. Dün akşam saatlerinde ise Akkurt Madencilik’te çalışan yaklaşık 200 maden işçisi işten çıkarıldı. İşten çıkarılan madenciler Valilik önüne toplanarak "Vali buraya" ve "Rödovansı kaldır, bizi işe aldır" diye sloganlar atarak oturma eylemi başlattılar.

EYLEM BUGÜN DE SÜERECEK

Torba kanunla maden işçisine iyileştirme getirilmesi beklenirken, kendilerine darbe vurulduğunu iddia eden işçiler  “Madenciler şehit olduğu zaman mı biz hatırlanacağız? 301 arkadaşımız şehit oldu. Biz de madenciyiz. Ekmeğimizi kömürden kazanıyoruz. Niye şu anda kimse gelmiyor.  Zonguldak’ta vekil yok.” dediler.  Valilik binasından Madenci Anıtı’na kadar yürüyen eylemci madenciler, bugün saat 13.00’de yeniden Valilik binası önünde toplanarak eylemlerine devam edecek. Eyleme diğer maden ocaklarında çalışan işçilerin de destek vermesi bekleniyor.  

Torba kanunla maden işçisine iyileştirme getirilmesi beklenirken, kendilerine darbe vurulduğunu iddia eden işçiler  “Madenciler şehit olduğu zaman mı biz hatırlanacağız? 301 arkadaşımız şehit oldu. Biz de madenciyiz. Ekmeğimizi kömürden kazanıyoruz. Niye şu anda kimse gelmiyor.  Zonguldak’ta vekil yok.” dediler.

15 yıllık madenci olan 41 yaşındaki Rafet Sofuoğlu “Soma düşünülerek böyle bir yasa çıkarıldı. Ama bizi de düşünmeleri lazım. Hepimiz işten çıkışlarımız verildi. Sadece Akyurt Madencilik’ten 200 kişi çıkarıldı. Diğer madenlerden çıkarılan işçilerle beraber 4 bin kişi bulacak bu sayı. Sonra 8 bine çıkacak. Sorun çözülemeyince 12 bine çıkacak. Yazık günah. Sonuçta herkes işsiz kalacak.” şeklinde konuştu.

10 yıllık madenci Cengiz Çiftçi “Rödovansı kaldırsınlar. İşverenlerin istediği bu. Başka bir şey istemiyorlar zaten. Maaşları vereceklerini söylüyorlar. Kendilerine verilen yükün azaltılmasını istiyorlar. Bizim ocaklarımızdan çıkan kömürün yüzde otuzu toz kömür. Bu kömürün piyasada alıcısı yok. ‘Devlet bu kömürü alsın. Biz bu parayı verelim.’ diyorlar.” ifadelerini kullandı.

Madenciler Valilik Binası önünden Madenci Anıtı’na yürüyerek eylemlerini sonlandırdı. Bugün saat 13.00’da madenciler Valilik binası önünde tekrar toplanarak eylemlerine devam edecek. (Barış DOĞAN)