Milli Eğitim Bakanlığının 02.07.2014 tarihli makam onayıyla Zonguldak Endüstri Meslek Lisesi’ne İnşaat Teknolojileri, Kozlu Endüstri Meslek Lisesi’ne de Mobilya ve İç Mekân Tasarımı Bölümü açıldı. Bakanlığın bu kararı eğitim camiasında şaşkınlık yarattı. Çünkü Zonguldak EML’de bulunan Mobilya ve İç Mekân Tasarımı Bölümü öğrenci bulmadığı için kapanma tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Zonguldak EML’ye açılan İnşaat Teknolojileri Bölümü ise daha önce Kilimli’de açılmış, 8 öğrenci bile bulamadığı için kapanmak zorunda kalmıştı.

YAPILAN AKIL ALMAZ BİR İSRAF

Meslek liselerine bölüm açmanın son derece maliyetli olduğuna dikkat çeken emekli bir eğitimci, “Bu kararın neden alındığını anlamak mümkün değil. Çünkü meslek liselerine bölüm açmak son derece pahalı bir iştir. Eğitim vereceğiniz sektörde bulunan bütün makine, alet ve teçhizatı alıp bir atölye kurmanız gerekiyor. Kozlu’ya açılan mobilya bölümü Zonguldak’ta zaten var, ancak öğrenci bulunamadığı için kapanmak üzere. Kilimli’de açılan inşaat bölümüyse 8 öğrenci sayısına bile ulaşamadığı için kapandı. Yapılan akıl almaz bir israf. Devletimiz çok zengin demek ki.” dedi.

BRANŞLARINDA BÖLÜM OLMASI GEREKİYOR

Araştırmalarını derinleştiren Halkın Sesi işin içindeki çapanoğluna ulaştı. Bakanlıkça 10 Haziran 2014’te yayımlanan Yönetici Atama Yönetmeliği’nin 5. maddesinin C bendinde, “Görevlendirileceği eğitim kurumuna, görevlendirileceği tarihte alanı itibarıyla öğretmen olarak atanabilme şartını taşıyor olmak” hükmü bulunuyor. Buna göre müdür olmak için başvuranların, başvurdukları okullarda kendi branşlarında bölüm olması gerekiyor. Zonguldak EML Müdürü Burhan Koyu İnşaat Teknolojileri, Kozlu EML Müdürü Ramazan Tabuktekin ise Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Öğretmeni. Bakanlığın bu tasarrufu tümüyle bu iki ismin görevde tutmak için yaptığı anlaşılıyor. Halkın Sesi soruyor: Uğruna milyonlar harcanacak olan bu iki müdür bulunmaz Hint kumaşı mı?