Bu ramazan ayında vatandaşların pazara girme korkusu olmayacak gibi gözüküyor Biber, patlıcan, dolma biber, domates, salatalık, taze fasulye fiyatları yaklaşık 2 ay öncesine kıyasla büyük bir fiyat düşüşü yaşandığını belirten esnaf, ancak pazarda gezinen çok satışların olmamasından yakındı. Bu fiyatların dışında merakla beklenen hurma fiyatları da  sabit. Geçen seneye kıyasla hiçbir düşüş ya da çıkış yaşamayan hurma fiyatları bu senede aynı fiyatlarla vatandaşa sunuluyor. Esnaflar bu sene hurma kalitesinin geçen seneye kıyasla çok daha güzel olduğunu belirtti. Soğuksu Merkez Pazar esnafları sebze ve meyve fiyatları hakkında çeşitli bilgiler verdi.

Adem Karadağ (Pazarcı):“Ramazan ayı nedeniyle işlerde düşüş yaşıyoruz. Bunun nedeni de yaz mevsimlerinde ucuzlayan sebze meyve bolluğu. 2 senedir ramazan ayı yaz mevsimine geldiği için bırakın zam yapmayı insanları pazara çekebilmek için fiyatlarda indirim yapıyoruz. Patates soğan fiyatları ramazan ayında artış olmadı. Ramazandan önce 2 lira olan patates ramazan ayında 1.70 kuruş olarak satışa sunduk.”

Temel Aslantuğ (Bakliyatçı): “Ramazan ayında bakliyata zam yapılmadı. Satışlar diğer aylara kıyasla iyi. Üç ay önce kıyasla fiyatlarımız 1 ila 5 kuruş geriledi. En önemli sorunumuz pazarda insan yok. İnsanları pazara çekmemiz lazım. Marketler işimizi zorluyor. Marketler yokken pazarcılar vardı. Marketler yasası ile durumu iyice abarttılar. Pazarcılar bu nedenle bitme noktasına geldi.”

Salih Özben (Sebzeci):” İşlerimiz çok kötüye gidiyor.  Sebebi de marketler. Buralarda yapılan satışlarla vatandaş sömürülüyor. Örneğin etikette 1 lira olan domates kasaya gidince 2 lira oluyor. Marketler hile ile vatandaşı sömürüyor. Biz marketlerle rekabet etmiyoruz. Oysa pazarlar öyle mi? burada her çeşit ürün var ve herkes istediği yerden istediği ürünü alabilir. Sebze meyvenin adresi pazarlardır. Çünkü biz ürünlerimizi günlük taze olarak getiriyoruz. Pazarlarda herkesin bütçesine göre ürün bulunur.”

Yakup Fidanboy (meyveci): “Belediye Pazar yeri yaptı ama pazarcılık bitti. Nedeni de ana caddeler Pazar yerine dönmesi. Örneğin belediye binasının önünde tezgâh açıp mantar satıyorlar. Ama yasak olduğu için biz pazarlardaki tezgâhımızda satamıyoruz.  Bu konu hakkında pazarcılar odası ile esnaf belediyeye gitti. Ancak çözüme kavuşmadı. Pazar yeri Mayıs ayının 20’sinde yapıldı. Belediye o günden bu yana bir kere bile yıkamadı. Biz esnaflar olarak kendi çabalarımızla buraları yıkadık. Bırakın belediyenin ana caddelerde satış yapan pazarcıları kaldırmasını, kendi yapması gereken işleri dahi yapmıyor. Pazarcılar olarak mağdur ediliyoruz.”

Bahriye Aydemir :“60 yaşındayım. 42 yıllık pazarcılık yapıyorum. Eşim TTK’dan emekli ama yıllardır eve bir kuruş bile para verdiği olmadı. Haftada 1 milyar yani yeni para ile bin lira kazanıyorum.  2 oğlum, 4 kızım var. Oğullarım okumadı. Kızlarımın dördünü pazarcılık yaparak üniversiteye okutup meslek sahibi yaptım.  Pazarcılık parası ile tek başıma 2 ev yaptırdım birde araba aldım.

Necibe Keskin (67): “Geçimimi pazarcılık sağlıyorum. 4 çocuğum var. Çocuklarımı okutmak istedim ama okumadılar. Günlük 150-200 lira kazanarak ev ekonomisine katkıda bulunuyorum.  Her şeyi kendi bahçemde yetiştiriyorum. Aynı zamanda süt yoğurt satıyorum. Pazarcılık zor iş, kolay değil.”

Ahmet Rizelioğlu: “Ramazan dolayısıyla fiyatlar düştü. Meyve fiyatları normal şekilde ve ramazan bolluğa geldi. 20 yıldır pazarcılık yapıyorum. Ramazanda satışlar çok düşük.”

İsmail Balcı (Baharatçı):“Ramazanda baharat satışları olmuyor. Baharatçılar değil herkesin işleri yok. Bu sene ramazan geçen seneden daha düşük” dedi.